search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:13
MENU CLOSE

Για την ασφάλειά μας, ρε γαμώτο… (Δημοσιεύτηκε στο «Π» 15/10/2009)

15.10.2009 11:46

Για την ασφάλειά σας δεχθείτε τον έλεγ- χο» έλεγαν οι ΜΑΤατζήδες (του Χρυ- σοχοΐδη πλέον) στους πολίτες κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων – σκού- πα που διενήργησαν στα Εξάρχεια, αφού προηγου- μένως είχαν αφήσει μία ομάδα αντιεξουσιαστών να τα κάνουν Γης Μαδιάμ στο κέντρο πυρπολώντας αυτοκίνητα και καταστρέφοντας περιουσίες.

Για την ασφάλειά σας δεχθείτε τον έλεγ- χο» έλεγαν οι ΜΑΤατζήδες (του Χρυ- σοχοΐδη πλέον) στους πολίτες κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων – σκού- πα που διενήργησαν στα Εξάρχεια, αφού προηγου- μένως είχαν αφήσει μία ομάδα αντιεξουσιαστών να τα κάνουν Γης Μαδιάμ στο κέντρο πυρπολώντας αυτοκίνητα και καταστρέφοντας περιουσίες.

«Για την ασφάλειά σας θα… υποστείτε τον έλεγχο» αναφέρεται πίσω από τις γραμμές της νέας κοινοτι- κής ντιρεκτίβας που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη δημιουργία μίας «ανοικτής και περισσότερο ασφαλούς Ευρώπης», αφού μέχρι σήμερα δεν κατά- φερε, παρά το πλέγμα των νόμων και την ενίσχυση της αστυνομοκρατίας, να τιθασεύσει το οργανωμέ- νο έγκλημα, να περιορίσει την εγκληματικότητα και την τρομοκρατία, να ελέγξει τη λαθρομετανάστευ- ση και, γενικώς, να φρενάρει όλα όσα ενισχύουν το «μαύρο χρήμα» (εμπορία ανθρώπων, λαθρεμπόριο όπλων, διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών, εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων κ.ά.).

Ο συσχετισμός των δύο παραινέσεων υποδει- κνύει, το δίχως άλλο, ότι το νέο μας απόκτημα, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, κρατώντας το νήμα από το παλαιό υπουργείο Δημόσιας Τάξης, είναι εγκαίρως ευθυγραμμισμένο στα όσα οσονού- πω πρόκειται να γίνουν νόμοι στην Ευρώπη και με βάση τα οποία, στο όνομα της ασφάλειάς τους, οι Ευρωπαίοι θα υποχρεωθούν να υφίστανται έναν a priori έλεγχο όλων των δεδομένων τους, των κι- νήσεών τους μέσα στην Ευρώπη, ακόμη και των… προθέσεών τους.

Το εγχείρημα, που φέρει τον εύηχο τίτλο «Πρό- γραμμα της Στοκχόλμης» και προωθείται από τη σουηδική προεδρία της Ε.Ε. με στόχο, λέει, να δη- μιουργήσει μία περισσότερο ανοικτή και ασφαλή Ευρώπη, έχει ήδη πάρει το ΟΚ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πρόκειται να τεθεί, υπό μορφή Ψηφί- σματος, προς έγκριση στην ολομέλεια του Ευρωκοι- νοβουλίου τον ερχόμενο Νοέμβριο, προτού εγκριθεί και από το Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε. τον Δεκέμ- βριο του 2009.

Το «Πρόγραμμα της Στοκχόλμης» αποβλέπει (όπως άλλωστε δηλώνεται απερίφραστα) στον κα- θορισμό νέων κανόνων για την αστυνομική και τε- λωνειακή συνεργασία στην Ευρώπη, τις υπηρεσίες διάσωσης, ποινικής και αστικής συνεργασίας, για τις νέες προδιαγραφές στη χορήγηση ασύλου καθώς και για τον έλεγχο της μετανάστευσης την περίοδο 2010-2014.

Επιπλέον αποβλέπει στη δημιουργία ενιαίου κέντρου παρακολούθησης δεδομένων, δραστηριο- τήτων, κινήσεων και… προθέσεων των Ευρωπαίων πολιτών και προβλέπει, μάλιστα, τη δημιουργία ενός Ταμείου για την εσωτερική ευρωπαϊκή ασφάλεια, προκειμένου να αμείβεται ικανοποιητικά ο χαφιεδο- συρφετός που θα απασχοληθεί σ’ αυτό το θεάρεστο έργο.

«Νέες προκλήσεις»

Οι εμπνευστές του σχεδίου θεωρούν αντιπροσω- πευτικά των «νέων προκλήσεων» γεγονότα όπως:

◆ Περισσότερα από 8 εκατομμύρια Ευρωπαίων ασκούν σήμερα το δικαίωμά τους να ζουν στο κρά- τος – μέλος που επέλεξαν, μια τάση που πρόκειται να ενισχυθεί στο μέλλον.

◆ Τα θέματα των αστικών υποθέσεων θα γίνουν περισσότερο σημαντικά. Ήδη μία στις δέκα κληρο- νομικές διαδοχές στην Ένωση έχει διεθνή διάστα- ση.

◆ Το έγκλημα στον κυβερνοχώρο δεν γνωρίζει σύνορα και αναπτύσσεται σταθερά. Το 2008 κατα- γράφηκαν 1.500 εμπορικοί ή μη εμπορικοί δικτυακοί τόποι με υλικό παιδικής πορνογραφίας.

◆ Η τρομοκρατία εξακολουθεί να αποτελεί απει- λή για την Ένωση. Το 2007 καταμετρήθηκαν περίπου 600 τρομοκρατικές επιθέσεις (οι οποίες απέτυχαν, αποτράπηκαν ή πραγματοποιήθηκαν) σε έντεκα κράτη – μέλη της Ένωσης.

◆ Υπάρχουν 1.636 σημεία τα οποία έχουν καθορι- στεί ως σημεία εισόδου λαθρομεταναστών στην επικράτεια της Ένωσης και το 2006 ο αριθμός των διελεύσεων ανήλθε περίπου σε 900 εκατομμύρια.

◆ Το 2006, 18,5 εκατομμύρια υπήκοοι τρίτων χω- ρών καταγράφηκαν στην Ένωση, δηλαδή ποσοστό περίπου 3,8% του συνολικού πληθυσμού, και ενδέ- χεται να αυξηθούν οι μεταναστευτικές πιέσεις. Το γεγονός αυτό οφείλεται στην αύξηση του πληθυ- σμού και τη φτώχεια σε πολλές χώρες καταγωγής κα- θώς και στη γήρανση του ευρωπαϊκού πληθυσμού. Μεταξύ του 2008 και του 2060, ο αριθμός του ενερ- γού πληθυσμού θα μειωθεί κατά 15%, δηλαδή κατά περίπου 50 εκατομμύρια ανθρώπους.

◆ Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, περίπου 8 εκατομ- μύρια παράνομοι μετανάστες ζουν στην επικρά- τεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκ των οποίων πολλοί εργάζονται στην παραοικονομία.

◆ Παρά την ύπαρξη κοινού συστήματος ασύλου, ορισμένα κράτη – μέλη αναγνωρίζουν την προστα- σία μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις, ενώ άλλα έ- χουν ποσοστό αναγνώρισης που πλησιάζει το 50%.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:12