search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 07:27
MENU CLOSE

Η διαπλοκή εκτελεί, δεν παίρνει ομήρους

12.06.2013 05:31
Η διαπλοκή εκτελεί, δεν παίρνει ομήρους - Media

Ό,τι δεν έκανε ούτε η χούντα, το έκανε η κυβέρνηση Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη: έκλεισε τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, την ΕΡΤ, με αναγγελία ποιότητας ανάλογης του… Κεδίκογλου.

Ό,τι δεν έκανε ούτε η χούντα, το έκανε η κυβέρνηση Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη: έκλεισε τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, την ΕΡΤ, με αναγγελία ποιότητας ανάλογης του… Κεδίκογλου. Κάτι που στην ιστορία της συνέβη μόνον όταν μπήκαν οι Γερμανοί στην Αθήνα και το ραδιόφωνο της ΕΙΡ σίγησε.
Η μόνη διαχρονικά νομίμως λειτουργούσα τηλεόραση της χώρας είναι κλειστή, επειδή θεωρείται από την κυβέρνηση Σαμαρά άντρο ανομίας, σπατάλης και διαφθοράς. Ποιοι μιλούν;
Αυτοί που επί δεκαετίες (ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.) διαχειρίστηκαν την ΕΡΤ σαν μαιτρέσσα τους.
Αυτοί που μέχρι προχθές διόριζαν κομματικά στελέχη, φίλους, συγγενείς, ερωμένους, ερωμένες και λοιπούς αποτυχημένους άνευ λοιπών προσόντων.
Αυτοί που διαχειρίζονται αδιαφανώς το χρήμα που καταβάλλει ο Έλληνας πολίτης για να έχει τηλεόραση προσανατολισμένη στη γνώση και τον πολιτισμό και όχι στα ριάλιτι, τη φθήνεια, τη στημένη πληροφόρηση, τα μονοθεματικά δελτία ειδήσεων και την «ψυχαγωγική» χυδαιότητα.
Αυτοί που επί χρόνια επέτρεψαν στην ιδιωτική τηλεόραση να λειτουργεί σε καθεστώς ανομίας και μετέτρεψαν τους εαυτούς τους σε υπηρέτες της διαπλοκής.
Αυτοί οι ίδιοι σήμερα ομολογούν ότι είναι ανίκανοι να αναδιαρθρώσουν έναν κρατικό οργανισμό και τον στέλνουν στα Τάρταρα κόβοντας ακόμη και τους δεσμούς της ομογένειας με την πατρίδα.
Αυτοί οι ίδιοι ανακοινώνουν ότι απολύουν μαζικά 2.656 εργαζόμενους, από τους οποίους υψηλά αμειβόμενοι είναι, κατά κανόνα, οι δικοί τους κομματικοί εντεταλμένοι.
Και να σκεφτεί κανείς ότι η ΕΡΤ δεν πληρώνεται από τον ελλειμματικό κρατικό προϋπολογισμό, αλλά επιπλέον συνεισφέρει σε αυτόν – 30 εκατομμύρια ευρώ μόνο πέρυσι, στα «χαμηλά» της.
Ο Σαμαράς, άγρια τσαλακωμένος από το ξεγύμνωμα του καταγέλαστου success story της κυβέρνησής του, από το αποτυχημένο ταξίδι στην Κίνα, από το ρώσικο «όχι» στη ΔΕΠΑ, από την αποτυχία του, εν τέλει, να αποσπάσει μια ουσιαστική διεθνή ψήφο εμπιστοσύνης, παίζει ένα από τα τελευταία χαρτιά του, απειλώντας ακόμη και με εκλογές αν η αντιδημοκρατική του επιλογή δεν περάσει.
Με μια κίνηση ύψιστης συμβολικής σημασίας, βάζει ένα ανοίκειο, αντάξιο του πολιτισμού και της νοοτροπίας της κυβέρνησής του, λουκέτο στον δημόσιο ενημερωτικό πυλώνα, επιχειρώντας – μεταξύ πολλών άλλων – τα εξής απλά:
Να φιμώσει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, η οποία, ακόμη και στις χειρότερες στιγμές της, ακόμη και όταν ο έλεγχός της είναι ασφυκτικός, διασφαλίζει πληρότητα στην ενημέρωση και ισότιμη προβολή των θέσεων των πολιτικών και κοινωνικών φορέων.
Να επιβάλει πλήρη σιγή στον μοναδικό παραγωγό ραδιοτηλεοπτικό πολιτισμού και αξιοπρεπούς ψυχαγωγίας.
Να αφήσει τη διαχείριση της «ενημέρωσης» στους διαύλους των «συμβεβλημένων» με την τρόικα και τη συγκυβέρνηση επιχειρηματιών, κάποιοι εκ των οποίων ετοιμάζονται να τον ανακηρύξουν… εθνικό ηγέτη, επειδή – κατά την άποψή τους – τα κόμματα «τελείωσαν» και η χρησιμότητά τους «έληξε».
Να εγκαταλείψει την ψυχαγωγία στους εμπόρους της φθήνειας και της χυδαιότητας.
Η στήριξη μιας αποτυχημένης κυβέρνησης προφανώς απαιτεί γενναία ανταλλάγματα. Μόνο που ακόμη μια φορά αποδεικνύεται ότι η διαπλοκή εκτελεί, δεν παίρνει ομήρους. Ως εκ τούτου η ΕΡΤ έπρεπε να εκτελεστεί με μία και μόνη βολή στην καρδιά. Αυτήν που διέταξε ο Σαμαράς και έριξε ο Κεδίκογλου.
 
Άξιος ο μισθός του
Όμως ο Σαμαράς ατύχησε. Διότι, ξεχνώντας ότι η πολιτική είναι πρωτίστως διαχείριση συμβόλων, κατάφερε σίγουρα τα εξής απλά:
1. Να καταστήσει την Ελλάδα μοναδική χώρα στην Ευρώπη χωρίς δημόσια τηλεόραση. Λες και κανείς πριν από αυτόν δεν έχει αναδιαρθρώσει δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα.
2. Να κινητοποιήσει κόσμο που δεν είχε ξαναδεί να βγαίνει στους δρόμους, ο οποίος δεν συμπαραστέκεται – στενά – στους εργαζόμενους, αλλά απαιτεί να επαναλειτουργήσει η ΕΡΤ.
3. Να βγάλει στους δρόμους ανθρώπους σε όλη την Ελλάδα για να υπερασπιστούν το δημοκρατικό δικαίωμα στην ενημέρωση.
4. Να προκαλέσει συζήτηση περί δημοκρατικότητας της κυβέρνησής του και δημοκρατίας στη χώρα.
5. Να προκαλέσει την κινητοποίηση Ελλήνων στο εξωτερικό – έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές ήταν γνωστό ότι ετοιμαζόταν κινητοποίηση στο ελληνικό προξενείο της Ρώμης.
6. Έφτασε να ρίξει ακόμη και το σήμα του καναλιού του ΚΚΕ, του 902, επειδή αναμετέδιδε την απεργιακή εκπομπή της ΕΡΤ.
7. Προκάλεσε τη μαζική συμπαράσταση εργαζομένων από άλλους οργανισμούς, όπως αυτοί του ΟΤΕ, οι οποίοι έως αργά τη νύχτα τουλάχιστον, φρόντιζαν, παρά τις περί του αντιθέτου αποφάσεις, να διατηρείται η αναλογική εκπομπή της ΕΡΤ από την Πάρνηθα.
8. Έκανε με τον πιο αρνητικό τρόπο την Ελλάδα επίκεντρο της διεθνούς δημοσιότητας εξευτελίζοντας τον δικό του ισχυρισμό περί «success story».
9. Προκάλεσε μαζικές διαμαρτυρίες ανθρώπων του πνεύματος, ακόμη και φίλων του, πρώτη φορά τόσο έντονη επί διακυβέρνησής του.
10. Μετέτρεψε το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ σε νέο… «Πολυτεχνείο».
11. Έβαλε απέναντί του – κατά τον πιο προσβλητικό τρόπο – τους συνεταίρους του στην κυβέρνηση υποχρεώνοντάς τους είτε να υποκύψουν εξευτελιζόμενοι είτε να συγκρουστούν μαζί του.
12. Κατέστησε μοναδικό πολιτικό στήριγμά του στο κλείσιμο της ΕΡΤ τη Χρυσή Αυγή.
13. Το χειρότερο: Την εποχή που η ηγεσία της Τουρκίας κατηγορεί τα ΜΜΕ ότι ευθύνονται για την εξέγερση ενάντια στον φασιστικό και φονταμενταλιστικό αυταρχισμό της, ο πρωθυπουργός καταφέρνει να ταυτιστεί με τον… Ερντογάν.
Άξιος! Δεν μπορείς να μην του αναγνωρίσεις τέτοια και τόσα κατορθώματα. Χρειάζεται πολύ μεγάλο πολιτικό ταλέντο για να βάλεις τόσα αυτογκόλ μαζεμένα.
Ίσως όμως όλα αυτά να ήταν απαραίτητα, μήπως και ο πολύς κόσμος καταλάβει επιτέλους τι είδους διακυβέρνηση έχει αυτή η χώρα και ποιοι – και πώς – εγγυώνται τη σωτηρία της και την έξοδό της από την κρίση.
Όμως η ιστορία αυτή έχει και μερικές ακόμη σοβαρότερες διαστάσεις. Υπομονή μέχρι αύριο Πέμπτη. Το ολόφρεσκο «Ποντίκι» θα αποκαλύψει όλα όσα κρύβει το λουκέτο στην ΕΡΤ από τον Σαμαρά και την κυβέρνησή του.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 03:32