search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 23:57
MENU CLOSE

Νέα δεδομένα στον τουρισμό…

13.06.2013 21:00
oldphotospn1306tourism1371049719.jpg

Οι αφίξεις τουριστών τον Μάιο στα αεροδρόμια της Ελλάδας σημείωσαν αλματώδη αύξηση. Ο αριθμός των ξένων επισκεπτών αυξήθηκε κατά 18,4%…

Οι αφίξεις τουριστών τον Μάιο στα αεροδρόμια της Ελλάδας σημείωσαν αλματώδη αύξηση. Ο αριθμός των ξένων επισκεπτών αυξήθηκε κατά 18,4%, που μεταφράζεται σε περισσότερους από 222.000 τουρίστες.
Συνολικά το πρώτο πεντάμηνο του έτους οι αφίξεις ήταν αυξημένες κατά 5% σε σχέση με πέρυσι. Τη μεγαλύτερη αύξηση τον Μάιο, σε ποσοστό 117,5%, παρουσίασε το αεροδρόμιο της Μυκόνου, ενώ σημαντική χαρακτηρίζεται και η αύξηση κατά 10% των αυξήσεων στο «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, οι αφίξεις στο πεντάμηνο κινήθηκαν, επίσης, σε θετικό έδαφος, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 6% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2012.
Ειδικότερα, οι αφίξεις τον Μάιο ήταν κατά 222.613 περισσότερες και έφθασαν τους 1,43 εκατ. επιβάτες. Βάσει των στοιχείων, τον προηγούμενο μήνα τα 16 από τα 17 αεροδρόμια με διεθνείς αφίξεις εμφάνισαν αύξηση της εισερχόμενης κίνησης. Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση κατά 10% των αφίξεων στο «Ελ. Βενιζέλος». Και αυτό γιατί είναι η δεύτερη φορά μετά τον Ιούλιο του 2011 που παρατηρείται σε μηνιαία βάση ανοδική μεταβολή στον αριθμό των τουριστικών αεροπορικών αφίξεων στην Αθήνα.
Η μεγαλύτερη αύξηση σε ποσοστό 117,5% για τον μήνα εμφανίστηκε στο αεροδρόμιο της Μυκόνου, ενώ το μοναδικό που εμφανίζει μείωση είναι το αεροδρόμιο της Σάμου. Στο πεντάμηνο οι αφίξεις έφθασαν σε 2,44 εκατ. Αύξηση σημειώθηκε στα 14 από τα 17 αεροδρόμια. Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκε η κίνηση στα αεροδρόμια της Αθήνας, της Σάμου και του Άραξου. Eξάλλου, οι on-line ξενοδοχειακές τιμές σε ελληνικούς προορισμούς για τον Ιούνιο παρουσιάζουν πτώση έως 49% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τrivago.
 
Στην τελική ευθεία
Εν τω μεταξύ, μία νέα κατηγορία καταλύματος με δυνατότητα μετατροπής και μετασκευής πεπαλαιωμένων και απαξιωμένων τουριστικών μονάδων σε Ξενώνες Φιλοξενίας Νέων, που θα πληρούν όλες τις απαιτήσεις και προδιαγραφές, με στόχο την αναζωογόνηση των επιβαρημένων πόλεων, όπως το κέντρο της Αθήνας, εισάγει νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού. Το νομοσχέδιο, που επιδιώκει την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας, βρίσκεται στην τελική ευθεία για την κατάθεσή του στη Βουλή από την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, καθώς ήδη έχει ξεκινήσει η συγκέντρωση υπογραφών από τους συναρμόδιους υπουργούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, επιχειρηματικοί όμιλοι που βρίσκονται σε διαδικασία έναρξης υλοποίησης τουριστικών επενδύσεων πολλών εκατ. ευρώ ή εξετάζουν την πραγματοποίηση επενδύσεων στην Ελλάδα αναμένουν την ψήφιση του νόμου προκειμένου να προσαρμόσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια στα νέα δεδομένα.
 
Νέα δεδομένα

Το νομοσχέδιο, που έχει ήδη περάσει από το στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης, εισάγει την έννοια του οργανωμένου υποδοχέα τουριστικών δραστηριοτήτων ως χώρου υποδοχής τουριστικών δραστηριοτήτων μεγάλης κλίμακας και συμπληρώνει το θεσμικό πλαίσιο σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων. Ειδικότερα, προβλέπει την απλοποίηση των προϋποθέσεων μετατροπής του υφιστάμενου συμβατικού ξενοδοχείου σε σύνθετο τουριστικό κατάλυμα, παρέχει κίνητρα για σύνθετο κατάλυμα με γκολφ και προβλέπει δυνατότητα χρονομεριστικής μίσθωσης σε σύνθετο κατάλυμα.
Επίσης, εισάγει την κατηγορία των ξενοδοχείων συνιδιοκτησίας, δηλαδή μονάδων 4 και 5 αστέρων, εντός σχεδίων πόλεων και οικισμών με δυνατότητα μεταβίβασης κατά κυριότητα ή μακροχρόνιας εκμίσθωσης τμημάτων τους σε τρίτους. Παράλληλα, προωθεί ρυθμίσεις στην ισχύουσα νομοθεσία για τις Περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης προκειμένου να προσαρμοστεί προς το θεσμικό πλαίσιο για τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα. Προβλέπει τη δυνατότητα λειτουργικής τακτοποίησης των τουριστικών λιμένων και επιτρέπει τη λειτουργία τις Κυριακές των εμπορικών καταστημάτων που βρίσκονται εντός της χερσαίας ζώνης τους.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 23:57