search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:11
MENU CLOSE

Η Τόσκα στο πάρκο Γκεζί

14.06.2013 21:00
Η Τόσκα στο πάρκο Γκεζί - Media

Δεν είναι μόνο ο «Σουλεϊμάν ο μεγαλοπρεπής» που διαδηλώνει στην Κωνσταντινούπολη.

Δεν είναι μόνο ο «Σουλεϊμάν ο μεγαλοπρεπής» που διαδηλώνει στην Κωνσταντινούπολη. Εκατοντάδες είναι οι Τούρκοι καλλιτέχνες στο πάρκο Γκεζί Ανάμεσά τους όλοι οι τραγουδιστές μουσικοί, χορευτές της όπερας. Οι τελευταίοι δεν βρίσκονται εκεί μόνο για λόγους συμπαράστασης αλλά επειδή ο πρωθυπουργός Ερντογάν ανακοίνωσε πρόσφατα πως«τέρμα με τις κρατι­κές όπερες και τις κρατικές ορχήστρες». Όλα αυτά σκοπεύει να τα ιδιωτικοποιήσει.
 
Και βεβαίως αφού δεν θα υπάρχει κρατική όπε­ρα, δεν χρειάζεται κτήριο για αυτήν, οπότε αυτό που υπάρχει, θα «αξιοποιηθεί» για εμπορικούς σκοπούς: Το Πολιτιστικό Κέντρο «Ατατούρκ» στο Ταξίμθα μετατραπεί σε Εμπορικό Κέντρο. Όπως και η πλατεία, η σωτηρία της οποίας υπήρξε η αφορμή για τις κινητοποιήσεις, αλλά και το παλαι­ότερο σινεμά της Κωνσταντινούπολης το «Εμέκ». Το Πολιτιστικό Κέντρο ιδρύθηκε από τον Κεμάλ Ατατούρκ και σχεδιάστηκε έτσι ώστε να είναι και αρχιτεκτονικό σύμβολο της μοντέρνας Τουρκίας
 
Όλο ατσάλι και γυαλί, δεν θυμίζει σε τίποτα τα παλάτια των Οθωμανών σουλτάνων, γι’ αυτό και πολλοί το θεωρούν σύμβολο της δημοκρατίας. Τώρα, όμως τέρμα και το Πολιτιστικό Κέντρο και ο «κρατικός πολιτισμός». «Αν θέλετε όπερα, βρείτε χορηγούς όπως κάνουν οι Αμερικανοί» ήταν περίπου η συμβουλή του σε όσους διαφώνησαν. Κρατικά χρήματα για πολιτιστικά έργα φαίνεται να δίνονται μόνο για διεκδικήσεις και επιστροφές αρχαιοτήτων που κάποτε φυγαδεύτηκαν από τα εδάφη της τότε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας σε ευρωπαϊκά μουσεία και για την ίδρυση Τουρκικών Ινστιτούτων σε αραβικές κυρίως χώρες. Το πολιτισμικό πρότυπο που μοιάζει να επιδιώκει ο Ερντογάν, λένε όσοι αντιτίθενται στην πολιτική του, είναι «νεοφιλελεύθερο και πατερναλιστικό»: ταυτόχρονα «απευθυνθείτε σε ιδιώτες» και «εμείς (εγώ) είμαστε οι εγγυητές και συνεχιστές μιας (φαντασιακής) μουσουλμανικο-οθωμανικο-τουρκικής παράδοσης».
 
Μόνο που αυτή η παράδοση δεν υποστηρίζεται ούτε από την Ιστορία ούτε καν από σίριαλ όπως ο «Σουλεϊμάν», τα οποία άλλωστε ο Τούρκος πρωθυπουργός έχει πολλές φορές καταγγείλει. Μοιάζει, λίγο, σαν την όπερα που είχε χτίσει ο Μαχμούτ ο Β’, στην οποία είχε αναθέσει στον Ντονιτσέτι-πασά να ανεβάζει πολύ γνωστά έργα με αλλαγμένο το τέλος προς το «πιο χαρούμενο», μια που του σουλτάνου δεν του άρεσε να σκοτώνεται η Τόσκα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:10