search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 04:14
MENU CLOSE

Mε δόγμα «υποταγή ή κάλπες»

12.06.2013 21:00
oldphotospod_1306_005_cmyk.pdf_-_adobe_acrobat_professional1371058837.jpg

Χέρι – χέρι, η Ν.Δ., ο Αντώνης Σαμαράς και η Χρυσή Αυ­γή με το κλείσιμο της ΕΡΤ κατόρθωσαν να πυρπολή­σουν την πολιτική «νιρβάνα» των τε­λευταίων ημερών. 

Χέρι – χέρι, η Ν.Δ., ο Αντώνης Σαμαράς και η Χρυσή Αυ­γή με το κλείσιμο της ΕΡΤ κατόρθωσαν να πυρπολή­σουν την πολιτική «νιρβάνα» των τε­λευταίων ημερών. Με μια αδιανόητη για δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνη­ση κίνηση, που δεν έχει καμία λογική και δεν εντάσσεται σ’ ένα συγκεκρι­μένο σχέδιο, ο πρωθυπουργός και η παρέα του αποφάσισαν ότι ήρθε η ώρα να παίξει το χαρτί του «μεγάλου μεταρρυθμιστή».
 
Το μπαλάκι όμως που πέταξε ο Σα­μαράς στον Βαγγέλη Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη είναι θηριώδες, αφού, αν «καταπιούν αμάσητη» μια τέτοια απόφαση, αυτό θα σημαίνει ότι θα πρέπει να εξαερωθούν πολιτικά και να σέρνονται πίσω από αυταρχικές και αντιδημοκρατικές αποφάσεις χω­ρίς να μπορούν να διατυπώσουν καν γνώμη.
 
Ο Αντώνης Σαμαράς μ’ έναν στενό πυρήνα  συνεργατών,  τον Δημήτρη Σταμάτη, τον Χρύσανθο Λαζαρί-δη, τον Παναγιώτη Λ/Ιπαλτάκο, δημοσκόπους   και   επικοινωνιολόγους,   αποφάσισε   τον ξαφνικό θάνατο της ΕΡΤ προ­καλώντας  σοκ  στην  κοινή γνώμη, προκειμένου να μετρήσει  αντιδράσεις. Ρισκάροντας όμως την κυβερνητική   σταθερό­τητα.
 
Χθες το πρωί λοιπόν από το  Μέγαρο Μαξί­μου  άρχισαν να  εκπέ­μπονται απειλές ότι η κυβέρνηση  θα  πέσει αν δεν εφαρμοστεί η Πράξη    Νομοθετικού Περιεχομένου      και δεν περάσει ως έχει το «σχέδιο» της Ν.Δ. για την ΕΡΤ.
 
Ύστερα από μια δραμα­τική νύχτα και  μια έντο­νη    προσωπική    συνομι­λία Σαμαρά – Βενιζέλου, όπου  ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ  χαρακτήρι­σε γελοία τα επι­χειρήματα για την απόφαση   κλεισίματος και έθεσε μια σειρά ερωτήσεων στις οποίες δεν πήρε απαντήσεις, ο πρω­θυπουργός εκπέμπει από χθες το μή­νυμα ότι θα συμπαρασύρει ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ στον εκλογικό αφανισμό.
 
Μάλιστα ο γνωστός… λαγός Μάκης Βορίδης έσπευσε να διαδώσει τον εκβιασμό χθες το μεσημέρι δηλώνο­ντας με νόημα: «Όσοι ανησυχούν για την κυβερνητική πλειοψηφία, κυρίαρ­χο σώμα είναι η Βουλή. Η κυβέρνηση είναι εδώ».
 
Σύννεφα
 
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το πραξικοπηματικό κλείσιμο της ΕΡΤ, που από την κυβέρνηση χαρακτηρί­στηκε ως μια κίνηση υψηλής συμβο­λικής σημασίας, ήρθε μετά το φιάσκο της ΔΕΠΑ και ενώ στον κυβερνητικό ουρανό άρχιζαν να συγκεντρώνονται απειλητικά σύννεφα για αδιέξοδο εντός του φθινοπώρου και την ανά­γκη λήψης νέων επώδυνων μέτρων.
 
Η ξεθωριασμένη εξαπάτηση περί ελληνικού «success story », που μόνο ως σύντομο ανέκδοτο μπορεί να εκλη­φθεί με δεδομένο το νέο τούνελ στο οποίο εισέρχεται η κυβέρνηση, κρίθηκε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί με τους κυβερνητικούς εταίρους να τρα­βάνε το σχοινί της διαφοροποίησης. Έτσι αποφασίστηκε μια τολμηρή κί­νηση υψηλού ρίσκου προκειμένου να διαφανεί αν ο πρωθυπουργός είναι ο πιο ισχυρός και μπορεί να τιθασεύσει τις διαμαρτυρίες και τις κεντρόφυγες τάσεις των αμήχανων εταίρων του.
 
Κάπως έτσι αποφασίστηκε το δόγ­μα «υποταγή ή κάλπες» προς Κουβέλη και Βενιζέλο, οι οποίοι αργά και μαρτυρικά πρέπει να συνυπογρά­ψουν την πολιτική τους απαξίωση. Πολλοί εκτιμούν ότι ο Σαμαράς έριξε μια ζαριά απελπισίας με το πραξικο­πηματικό κλείσιμο της δημόσιας τη­λεόρασης μέσα σε λίγες ώρες και χω­ρίς να λάβει υπόψη τις ενστάσεις των κυβερνητικών του εταίρων.
 
Μοιραίοι και άβουλοι προς το πα­ρόν, οι δυο εταίροι του πρωθυπουρ­γού μοιάζουν ανήμποροι να αντιπα­ρατεθούν στις επιταγές του Σαμαρά και ασκούνται σε απειλές προκειμέ­νου να μην διασυρθούν περισσότερο στην κοινή γνώμη.
 
Ο Σαμαράς προχώρησε σε αυτή την κίνηση μετά την ήττα που υπέστη από τη ματαίωση της πώλησης της ΔΕΠΑ στη ρωσική Gazprom. Το χτύπημα ήταν πραγματικά μεγάλο για τον πρω­θυπουργό, ο οποίος είχε εμπλακεί στην ιστορία με τη ρωσική εταιρεία και άρα το ναυάγιο των διαπραγμα­τεύσεων τον αφορούσε προσωπικά.
 
Οι συνεργάτες του ενεργοποίη­σαν αυτόματα μία πρόταση που είχαν επεξεργαστεί πριν από δυο μήνες και από το Μέγαρο Μαξίμου «διέρρεε» ότι είχαν ενημερωθεί οι κυβερνητι­κοί εταίροι, και μάλιστα ο ίδιος ο Σα­μαράς στη δεύτερη – και τελευταία – σύσκεψη, όπου έθεσε το θέμα, εί­χε ξεκαθαρίσει ότι, αν διαφωνούν, θα πάρει μόνος του την απόφαση.
 
Αδιέξοδο
 
Ο ξαφνικός θάνα­τος της ΕΡΤ ήταν η λύση για να απεγκλω­βιστεί από το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονταν η κυβέρνηση και προ­σωπικά ο πρωθυπουργός για πολλούς λόγους:
 
1 Κατ’ αρχάς στο Μαξίμου η δημόσια τηλεόραση θεωρείται απαξιωμένη στη συ­νείδηση του κόσμου, αφού κατά καιρούς έχουν δημοσι­οποιηθεί σκάνδαλα με υπέ­ρογκες  αμοιβές  δημοσιο­γράφων και τεράστιες εξω­τερικές παραγωγές. Οι πο­λίτες πολλές φορές έχουν αισθανθεί εξοργισμένοι από αυτά που συμβαίνουν στην δημόσια τηλεόραση και,  όπως εκτίμησαν οι συνεργάτες του πρωθυ­πουργού, το κλείσιμό της δεν θα προκαλούσε την κοινή γνώμη.
 
Αντίθετα, σε έναν βαθμό, θα την ικανοποιούσε, αφού ο Σίμος Κεδίκογλου φρόντισε να πει στους πολίτες ότι δεν θα πληρώσουν το χαράτσι της ΕΡΤ – το οποίο όμως είναι ευτελές μπροστά στα ατέλειωτα χαρά­τσια που πληρώνουν μέσω της ΔΕΗ.
 
Μάλιστα στο Μαξίμου, μετά τις τελευ­ταίες απανωτές απεργίες και στάσεις εργασίας, τη χαρακτήριζαν… «φωλιά του ΣΥΡΙΖΑ» (!) και εστία αντίδρασης στα κυβερνητικά σχέδια.
 
2 Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός θα έδειχνε στην τρόικα ότι κάνει ένα μεγάλο βήμα σε ό,τι αφορά τις απο­λύσεις των δημοσίων υπαλλήλων κλείνοντας μέσα σε λίγες ώρες τη δη­μόσια τηλεόραση. Κάποιες πληροφο­ρίες λένε ότι σειρά έχει η ΔΕΗ.
 
3 Με την κίνηση αυτήν ο Σαμαράς επιδίωξε να δείξει ότι είναι αποφασισμένος και ότι με οποιοδήποτε κόστος θα διατηρήσει το ηγετικό προ­φίλ το οποίο έχτισε με πολύ κόπο και με τη βοήθεια της Μέρκελ.
 
Φυσικά η κίνηση Σαμαρά επιδέχε­ται και άλλων ερμηνειών. Κυρίως ότι η πολιτική των μνημονίων δεν βγαίνει και άρα ο πρωθυπουργός δεν έχει να χάσει τίποτε κάνοντας μια κίνηση υψηλού ρίσκου και εγκλωβίζοντας ταυτόχρονα τους κυβερνητικούς του εταίρους.
 
Με λίγα λόγια, το μήνυμα που έστει­λε προς τον Βενιζέλο και τον Κουβέλη είναι ότι, εάν δεν τον στηρίξουν σε αυτή την κίνηση, οι συνέπειες θα εί­ναι απρόβλεπτες και όλα τα ενδεχό­μενα ανοικτά. Ακόμα και αυτό των πρόωρων εκλογών.
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο ο πρωθυπουρ­γός όσο και ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης μίλησαν τη Δευτέ­ρα το βράδυ με τους εταίρους τους, οι οποίοι τους ζήτησαν να γί­νει πρώτα σύσκεψη των πολιτικών αρ­χηγών και μετά να ανακοινωθεί οποι­αδήποτε απόφαση. Ο Σαμαράς ήταν ιδιαίτερα αρνητικός, ενώ ο Σταμάτης αδυνατούσε να απαντήσει σε μια σει­ρά τεχνικών λεπτομερειών που του έθεσαν οι Βενιζέλος και Κουβέλης.
 
Όμως η αλήθεια είναι ότι μέσα από αυτή την κίνηση ο Σαμαράς κατόρθω­σε να έχει ένα μεγάλο… όφελος, για το οποίο αγωνιζόταν πάρα πολύ και­ρό. Δίπλα του στρατεύθηκε η Χρυσή Αυγή, η οποία με ανακοίνωσή της τά­χθηκε υπέρ του κλεισίματος της δη­μόσιας τηλεόρασης. Άρα το άνοιγ­μα της Ν.Δ. στο ναζιστικό κόμμα, αν μη τι άλλο, έπιασε τόπο!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33