search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 05:06
MENU CLOSE

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στον Τσοχατζόπουλο

13.06.2013 21:00
oldphotossel.101371187556.jpg

Μια δίκη που δεν μοιάζει με καμία άλλη! Αυτή είναι η δί­κη του Άκη Τσοχατζόπουλου. Μια δίκη μοναδική όχι μόνο επει­δή πρώτη φορά πρώην υπουργός, με μεγάλη πολιτική δύναμη στη διάρκεια της θητείας του, κάθεται στο εδώλιο ενός ποινικού δικαστηρίου

Μια δίκη που δεν μοιάζει με καμία άλλη! Αυτή είναι η δί­κη του Άκη Τσοχατζόπουλου. Μια δίκη μοναδική όχι μόνο επει­δή πρώτη φορά πρώην υπουργός, με μεγάλη πολιτική δύναμη στη διάρκεια της θητείας του, κάθεται στο εδώλιο ενός ποινικού δικαστηρίου, αλλά και διότι είναι η πρώτη φορά που η Δικαι­οσύνη καλείται να «βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά» αποδεικνύοντας πως το μόνο μέλημά της είναι η απόδειξη της αλήθειας χωρίς προγραφές και προκα­ταλήψεις.
 
Όπως φαίνεται, όλοι οι παράγοντες έχουν τη σπάνια ευκαιρία να γράψουν τον επίλογο μιας από τις πλέον σημα­ντικές για τη σύγχρονη ιστορία του τό­που υπόθεσης με τρόπο που θα απε­λευθερώσει δυνάμεις και θα φωτίσει όλες τις σκοτεινές πλευρές της. Στο τέ­λος της δύσκολης πορείας η απόφαση – όποια κι αν είναι αυτή – πρέπει να εί­ναι, πέρα και πάνω από κάθε αμφιβο­λία, δίκαιη, χωρίς σκιές και μισόλογα, τα οποία κανείς δεν πιστεύει αλλά και δεν ανέχεται πια…
 
Ταμπουρώθηκε
 
Ο πρωταγωνιστής Άκης Τσοχατζόπουλος επέλεξε να παραμείνει στο κε­λί του – για λίγο, όπως είχαν προαναγ­γείλει οι συνήγοροί του.
 
Ο πρώην υπουργός ταμπουρώθηκε κάποιες μέρες πίσω από την επιμονή του να καταθέσουν στο δικαστήριο εδώ και τώρα τα μέλη του ΚΥΣΕΑ και ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, αλλά η αλήθεια φαίνεται να είναι πως απέφυγε ν’ ακούσει κάποιους κρίσι­μους μάρτυρες του κατηγορητηρίου.
 
Μια πολιτική συζήτηση θα ήταν εύ­κολη για τον έμπειρο Άκη Τσοχατζόπουλο, που σε ολόκληρη τη ζωή του έπαιζε δυνατά στην πολιτική σκακιέ­ρα. Μια συζήτηση, όμως, που αφορά αδικήματα του κοινού ποινικού δικαί­ου θα ήταν έξω από το πεδίο δράσης του. Ξένη προς όσα ήξερε ως πανίσχυ­ρος υπουργός, που πάντα είχε τον τε­λευταίο λόγο. Τώρα τελευταία φαίνε­ται ότι άρχισε να καταλαβαίνει πως τα πράγματα δεν θα είναι ποτέ πια όπως πριν…
 
Και μπορεί τα περισσότερα στοιχεία – και δη έγγραφα – να μην κατονο­μάζουν ευθέως τον Τσοχατζόπουλο, όλα όμως μοιάζουν να καταλήγουν σε εκείνον, με τον «πρόθυμο» εξάδελφό του Νίκο Ζήγρα να συμπληρώνει, σε κάθε ευκαιρία, τα κενά με νέους ισχυ­ρισμούς και τους δικαστές να του ζη­τούν με τρόπο μοναδικό να σηκωθεί και να απολογηθεί… με δόσεις σε μια πρωτόγνωρη, είναι η αλήθεια, διαδι­κασία.
 
Ο Ζήγρας παρουσιάζει τον εαυτό του ως τον απόλυτο αχυράνθωπο του Τσοχατζόπουλου. Τον άνθρωπο που αγόγγυστα, και πάνω από όλα χωρίς κανένα κέρδος, έκανε όλη τη βρόμικη δουλειά. Και όλοι οι υπόλοιποι κατηγο­ρούμενοι κρατούν την αναπνοή τους για να μην ακουστεί το όνομά τους από τα χείλη κανενός, με τη λογική ότι όλα θα ξεχαστούν, θα διαγραφούν, αν περάσεις απαρατήρητος μέχρι το τέ­λος…

Παρασκηνιακές συνεννοήσεις αλλά και σπάσιμο του απορρήτου πέρα και πάνω από κάθε δεοντολογία
 
Οι «γυναίκες» του Άκη Τσοχατζόπουλου Βίκυ Σταμάτη, Αρετή και Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου – «κα­ταπίνουν» όσα τις χώριζαν τόσα χρό­νια προβάλλοντας μόνο το γεγονός ότι δεν θα μπορούσαν να γνωρίζουν τίπο­τε για την ταμπακιέρα. Ελπίζουν, του­λάχιστον εκείνες, να φύγουν ελεύθε­ρες στο τέλος της διαδικασίας.
 
Μέχρι στιγμής, πάντως, τα νέα στοι­χεία που φτάνουν στο δικαστήριο από την παράλληλη έρευνα του ανακριτή, η οποία είναι σε εξέλιξη, ενισχύουν – αν αυτό χρειάζεται – το κατηγορητήριο σε μια διαδικασία την οποία οι συνή­γοροι καταγγέλλουν ως πρωτόγνωρη και άδικη για τους κατηγορούμενους, που δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν το σύνολο του αποδεικτικού υλικού ώστε να το αντικρούσουν…
 
Η μαρτυρία
 
Ισορροπίες του τρόμου, λένε πολ­λοί, οι οποίες κινδυνεύουν ν’ ανατρα­πούν από ένα «τυχαίο» γεγονός. Πά­ντα υπάρχει ο απρόβλεπτος παράγο­ντας, που μπορεί να αποκαλύψει την αλήθεια ή μέρος της.

Παράδειγμα η μαρτυρία ενός ιδιο­κτήτη μουσικής σκηνής στην οδό Κόμνα Τράκα, ο οποίος περιέγραψε πώς κατάφεραν να τον εξαναγκάσουν να εγκαταλείψει το κτήριο την περίοδο που, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, αγοράστηκε από τον Άκη Τσοχατζόπουλο. Η αφήγηση περισσότερο παρέπεμπε σε ανθρώπους της νύχτας. Με μια διαφορά: ήταν πανίσχυροι και με δι­ασυνδέσεις, αφού είχαν τη δυνατότητα να στέλνουν κάθε μέρα για έλεγχο στο μαγαζί το ΣΔΟΕ και το υγειονομικό.
 
Η κατάθεση πέρασε στα «ψιλά», αφού υπερκαλύφθηκε από ακόμη έναν «καυγά» του Ζήγρα, ο οποίος φέ­ρεται αποφασισμένος να τα παίξει όλα για όλα μέχρι το τέλος, για να κερδίσει όσο το δυνατόν συντομότερα την… ελευθερία του.
 
Πολλά τα λεφτά
 
Ο πληθωρικός Ζήγρας είναι βέβαιο πως θα καθορίσει τις εξελίξεις. Το θέ­μα είναι αν ο Τσοχατζόπουλος θα κατα­φέρει να αντιδράσει ή έστω να δώσει πειστικές απαντήσεις για να ανατρέ­ψει μια κατηγορία η οποία τον εμφανί­ζει ενορχηστρωτή μιας τεράστιας επι­χείρησης που διαχειριζόταν ιλιγγιώδη ποσά…
 
Φαίνεται πως ήταν τόσο πολλά τα χρήματα, ώστε να δημιουργούν την εύλογη απορία αν πράγματι όλα αυτά έμεναν στον έναν και μοναδικό Τσοχατζόπουλο. Μόνο αυτός μπορεί να απα­ντήσει, αν και ελάχιστοι είναι εκείνοι που πιστεύουν πως ο Τσοχατζόπουλος θα μιλήσει κάνοντας μεγάλες αποκα­λύψεις οι οποίες θα συγκλονίσουν την πολιτική ζωή του τόπου. Ξέρει και ο ίδιος πως υπάρχει θέμα αξιοπιστίας και ότι αυτό που κυρίως πλήττεται πλέ­ον είναι η υστεροφημία του.
 
Όσο και αν ο Άκης περπατά με το κε­φάλι ψηλά αποφεύγοντας να κοιτάξει τις χειροπέδες που φοράει, δεν είναι λίγες οι φορές που οι ώμοι του γέρ­νουν και η εικόνα του αγέρωχου χά­νεται αφήνοντας να φανεί αυτή ενός ηλικιωμένου άνδρα που απλώς περι­μένει καρτερικά να ολοκληρωθεί η δι­αδικασία.
 
Μια υπόθεση που αφήνει πίσω της μια γλυκόπικρη γεύση για τη χαμένη τιμή της πολιτικής και για το τέλος μιας εποχής την οποία σημάδεψαν τα ψεύ­τικα τα λόγια τα μεγάλα…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24