search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 20:34
MENU CLOSE

Σε εξέλιξη η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

17.06.2013 06:26
Σε εξέλιξη η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών - Media

Με φόντο την απόφαση του ΣτΕ για την ΕΡΤ συνεχίζεται η σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών μετά την κρίση που προκλήθηκε από την απόφαση Σαμαρά να κλείσει την δημόσια ραδιοτηλεόραση. 

Με φόντο την απόφαση του ΣτΕ για την ΕΡΤ συνεχίζεται η σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών μετά την κρίση που προκλήθηκε από την απόφαση Σαμαρά να κλείσει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Παρών στην σύσκεψη και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Η τελευταία "πίεση" από τον Όλι Ρεν, ο οποίος στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσε ότι το τελευταίο πράγμα που έχει ανάγκη η Ελλάδα είναι η πρόκληση νέας κρίσης.  Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί σύντομα λύση για να επαναλειτουργήσει η ΕΡΤ, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη σεβασμού της κοινοτικής νομοθεσίας για τις απολύσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη συνάντησή τους ο κ. Σαμαράς πρότεινε:

  • Διοικούσα επιτροπή για το νέο κρατικό κανάλι η οποία θα είναι υπεύθυνη και για τις προσλήψεις προσωπικού
  • Έναρξη προσωρινού προγράμματος στο κανάλι το συντομότερο δυνατό
  • Όσοι εργαζόμενοι της ΕΡΤ απολυθούν θα μπορούν να απορροφηθούν στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ με μόρια
  • Σύμβουλος από το BBC θα αναλάβει το νέο κανάλι
  • Θα οριστεί αρμόδιος υφυπουργός για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση και ο Σίμος Κεδίκογλου υπεύθυνος για αυτόν τον τομέα
  • Θα γίνει επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας της τρικομματικής κυβέρνησης
  • Θα δημιουργηθεί συντονιστικό για την καλύτερη λειτουργία, συνεννόηση μεταξύ των τριών
  • Θα αναβαπτιστούν οι σχέσεις των τριών εταίρων «ώστε η χώρα να μην παραδοθεί στο λαϊκισμό, να μην πληγεί ο τουρισμός και να μην παραγραφούν τα αδικήματα της λίστας Λαγκάρντ» είπε ο Αντώνης Σαμαράς
  • Ανασχηματισμός μετά το συνέδριο της ΝΔ που ξεκινά στις 28 Ιουνίου

Πρόταση ΠΑΣΟΚ:

Συνεργάτες του κυρίου Βενιζέλου ανέφεραν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μεταβαίνει στο Μέγαρο Μαξίμου με συγκεκριμένη πρόταση. Στην πρόταση περιλαμβάνεται η αποχώρηση 2000 ατόμων από το Δημόσιο γενικά ενώ η άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ αποτελεί προϋπόθεση.

Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα αφορά τη λειτουργία της κυβέρνησης, την ασέβεια και τη μείωση  των εταίρων της τρικομματικής από τον κ. Σαμαρά» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γραμματέας Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Καρύδης, κάνοντας μάλιστα λόγο «για κλιμάκωση της αλαζονείας του κ. Σαμαρά από τον Ιούλιο του 2012 μέχρι σήμερα».
 
Σχολιάζοντας το κλείσιμο της ΕΡΤ ο κ. Καρύδης τονίζει «ότι υπάρχει μια παραβίαση του θεσμού της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης που πλήττει ευθέως τη Δημοκρατία στη χώρα μας με πολύ μεγάλες επιπτώσεις για την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό».

«Εμείς αυτό που επιθυμούμε -προσθέτει- είναι η ριζική αναδιάρθρωση  της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης μέσα από διάλογο στη Βουλή. Η δημόσια ραδιοτηλεόραση πρέπει να είναι υψηλού επιπέδου, να είναι σύγχρονη, υψηλών προδιαγραφών και σε καμία περίπτωση δεν συναινούμε και δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε μια δημοκρατική εκτροπή».

ΔΗΜΑΡ:
 
«Η Δημοκρατική Αριστερά λέει ότι η χώρα δεν πρέπει να πάει σε εκλογές, αλλά αν τελικά οδηγηθούμε σε εκλογές την ευθύνη θα την έχει η ΝΔ» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ, Ανδρέας Παπαδόπουλος, αναφερόμενος στην αποψινή συνάντηση του πρωθυπουργού και των δύο πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση.
 
Ο Ανδρέας Παπαδόπουλος, ερωτηθείς σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημείωσε ότι «η όποια συζήτηση για τον εξορθολογισμό της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και τις αναγκαίες αναδιαρθρώσεις πρέπει να γίνουν με την ΕΡΤ ανοικτή».
 
Εκτίμησε επίσης ότι δεν βοηθάνε καθόλου «οι κινήσεις που βλέπουμε το τελευταίο διάστημα, «το λάδι στη φωτιά» που πέφτει καθημερινά από εμπρηστικές ομιλίες, που μόνο προεκλογικό τόνο έχουν.

«Το θέμα της προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία είναι επιβεβλημένο» δήλωσε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας για τις πολιτικές εξελίξεις που υπάρχουν με αφορμή το κλείσιμο της ΕΡΤ.
 
Ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε επίσης ότι «όχι μόνο οι εκλογές είναι επιβεβλημένες στην κατάσταση κρίσης που υπάρχει, αλλά απηχεί τη διάθεση των περισσοτέρων πλέον. Ο πρωθυπουργός κατόρθωσε να ενώσει όλες τις φωνές εναντίον του. Η κυβέρνηση είναι  πολιτικά απομονωμένη και διεθνώς και στο εσωτερικό. Το περίφημο επικοινωνιακό success story έχει καταρρεύσει».
 
Μιλώντας για το κλείσιμο της ΕΡΤ ο κ. Σκουρλέτης έκανε λόγο για «ευθεία βολή στην καρδιά της δημοκρατίας» και πρόσθεσε ότι «κανένα σχέδιο ανασυγκρότησης, καμιά αναφορά σε σπατάλες αδιαφάνειας δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την αναστολή της δημοκρατίας».
 
«Το δυστύχημα του κλεισίματος της ΕΡΤ μπορεί να έχει και μια θετική πλευρά, μπορεί να είναι η τελευταία πράξη της δημοκρατικής ανατροπής αυτής της κυβέρνησης, που έχει ισοπεδώσει την κοινωνία» κατέληξε ο κ. Σκουρλέτης.
 
Από την πλευρά της η Χρυσή Αυγή σε ανακοίνωσή της για τη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών αναφέρει: «Ας τολμήσουν να κάνουν εκλογές και τότε ο λαός θα ρίξει στον Καιάδα το προδοτικό πολιτικό κατεστημένο. Αν ο Σαμαράς θέλει περικοπές, ας κόψει τους παχυλούς μισθούς των βουλευτών και τα εκατομμύρια που αρπάζουν τα κόμματα και τα golden-boys του Δημοσίου». 

Μετά τη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών αναμένεται να αποφασίσει ο πρόεδρος του ΣτΕ εάν υπάρχει ουσιαστική νομική βάση στην αίτηση της ΠΟΣΠΕΡΤ, ώστε να εκδώσει προσωρινή διαταγή για τη λειτουργία της κρατικής τηλεόρασης μέχρι τη συζήτηση της κύριας προσφυγής. Η διαδικασία συζήτησης της προσφυγής είναι προγραμματισμένη να αρχίσει σήμερα στις 17:00.

Υπενθυμίζεται πως η ΠΟΣΠΕΡΤ έχει προσφύγει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ζητώντας να ακυρωθεί και να ανασταλεί η επίμαχη απόφαση για κατάργηση της ΕΡΤ, όπως και να εκδοθεί προσωρινή διαταγή από τον πρόεδρο με την οποία προσωρινά να αναστέλλει την εν λόγω απόφαση μέχρι να εκδοθεί απόφαση επί του αιτήματος αναστολής της ΠΟΣΠΕΡΤ.

Η προσφυγή της ΠΟΣΠΕΡΤ κατατέθηκε στις 12 Ιουνίου 2013 στο ΣτΕ και προσδιορίστηκε από τον αρχαιότερο αντιπρόεδρο Σωτ. Ρίζο για να συζητηθεί στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου στις 27 Σεπτεμβρίου 2013 με εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Κ. Κουσούλη.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 20:33