search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:45
MENU CLOSE

Η ΔΕΠΑ και το ακριβό αέριο

17.06.2013 21:00

Μια και πολλή κουβέντα γίνεται και θα γίνει για το ακριβό αέριο που παίρνουμε από την Gazprom…

Μια και πολλή κουβέντα γίνεται και θα γίνει για το ακριβό αέριο που παίρνουμε από την Gazprom, να σημειώσουμε ότι το ποιοι ωφελούνται από την τιμολογιακή πολιτική των Ρώσων στην Ελλάδα είναι προφανές και αφορά την κάθετη γραμμή (κέρδους) της σύμβασης μεταξύ ΔΕΠΑ και Gazprom. Σίγουρα πάντως δεν ωφελούνται οι Έλληνες καταναλωτές. Το 2011, μετά την κρίση της Ουκρανίας, ο ρωσικός κολοσσός επαναδιαπραγματεύθηκε την τιμή του αερίου με διάφορες χώρες που προμηθεύει.
Σε πολλές περιπτώσεις η Gazprom μείωσε τις τιμές του αερίου κατά 7% – 8% και μάλιστα αναδρομικά, επιστρέφοντας σε μεγάλους πελάτες ποσά που για το 2012 έφτασαν τα 3 δισ. ευρώ. Την περίοδο αυτή γίνονται διαπραγματεύσεις σε Γαλλία (Gas de France) και Ιταλία (ENI), που αναμένεται να έχουν αντίστοιχα αποτελέσματα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, όπως η γερμανική Ε.ΟΝ, κατέφυγαν σε διαιτησία, επιτυγχάνοντας μεγάλες μειώσεις στα τιμολόγια.

Για την Ελλάδα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η τελευταία επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης με την Gazprom έγινε το 2011, με αποτέλεσμα μια μικρή έκπτωση, η οποία όμως δεν έγινε αισθητή στους καταναλωτές. Αντίθετα, αίσθηση προκαλεί ότι η νέα αυτή συμφωνία περιλαμβάνει όρο που απαγορεύει στη ΔΕΠΑ να ζητήσει νέα διαπραγμάτευση μέχρι το τέλος του 2014.

Έτσι οι τιμές μπορούν νόμιμα να παραμένουν υψηλές και οι Έλληνες καταναλωτές να επιβαρύνονται με μία από τις υψηλότερες τιμές στην Ευρώπη.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:43