search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 20:06
MENU CLOSE

ΣτΕ: Όχι στο μαύρο της ΕΡΤ

17.06.2013 17:29
ΣτΕ: Όχι στο μαύρο της ΕΡΤ - Media

Όχι στο μαύρο της ΕΡΤ έως ότου δημιουργηθεί ο νέος φορέας είπε το Συμβούλιο της Επικρατείας. Σύμφωνα με την απόφαση οι συμβάσεις των εργαζομένων δεν μπορούν να καταγγελθούν πριν την έκδοση της οριστικής απόφασης από το ΣτΕ που αναμένεται το Σεπτέμβριο.

Όχι στο μαύρο της ΕΡΤ έως ότου δημιουργηθεί ο νέος φορέας είπε το Συμβούλιο της Επικρατείας, απόφαση που έγινε γνωστή πριν ακόμα ολοκληρωθεί η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Σύμφωνα με την απόφαση οι συμβάσεις των εργαζομένων δεν μπορούν να καταγγελθούν πριν την έκδοση της οριστικής απόφασης από το ΣτΕ που αναμένεται το Σεπτέμβριο.

Το ΣτΕ με προσωρινή διαταγή διατάσσει την αναστολή εκτέλεσης της υπουργικής απόφασης για την ΕΡΤ ως προς το σκέλος της διακοπής μετάδοσης εκπομπών και της αναστολής λειτουργίας των συχνοτήτων της κρατικής τηλεόρασης.

Ο πρόεδρος του ΣτΕ Kωνσταντίνος Μενουδάκος διατάσσει την αναστολή της εκτέλεσης  της προσβαλλόμενης κοινής υπουργικής απόφασης για την ΕΡΤ και διατάσσει τη λήψη από τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών των αναγκαίων οργανωτικών μέτρων για τη συνέχιση της μετάδοσης ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και τη λειτουργία διαδικτυακών ιστότοπων από δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα για το χρονικό διάστημα έως τη σύσταση και τη λειτουργία του νέου φορέα που θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον.

Η συνακρόαση των νομικών εκπροσώπων της ΠΟΣΠΕΡΤ, του υφυπουργού στον πρωθυπουργό, Σ. Κεδίκογλου, και του υπουργού Οικονομικών, Ι. Στουρνάρα, με τον πρόεδρο του ΣτΕ, Κ. Μενουδάκο, και τον σύμβουλο Επικρατείας, Κ. Κουσούλη κράτησε δύο ώρες.

Οι εκπρόσωποι του Δημοσίου υποστήριξαν ότι δεν μπορεί να προσβληθεί η επίμαχη κοινή υπουργική απόφαση και πως δεν μπορεί ο κ. Μενουδάκος να εκδώσει προσωρινή διαταγή για το θέμα αυτό.

Νωρίτερα:

Νωρίτερα απόψε είχε απορριφθεί το αίτημα του Δημοσίου να δοθεί προθεσμία προκειμένου να προσκομιστούν στοιχεία που αφορούν το λουκέτο στη δημόσια Ραδιοτηλεόραση.

Οι δικηγόροι του Δημοσίου υποστήριξαν πως η έκδοση προσωρινής διαταγής δεν είναι αρμοδιότητα του προέδρου του ΣΤΕ αλλά Επιτροπής Αναστολών, ενώ επισήμαναν ότι από τη στιγμή που η εταιρεία «λύθηκε», δεν μπορεί να έχει αναδρομική εφαρμογή οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί από τον πρόεδρο του ΣτΕ.
 
Υποστήριξαν ακόμη πως η κυβέρνηση αποφάσισε το κλείσιμο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης για λόγους δημοσίου συμφέροντος, υποστηρίζοντας ότι σύμφωνα με τον Νόμο δεν προβλέπεται νομικά και ουσιαστικά να υπάρχει δημόσια ραδιοτηλεόραση στη χώρα.
 
«Δεν υπάρχει νόμος όπως είπαν, συνταγματική διάταξη ή διεθνή σύμβαση που να την επιβάλλει. Και για αυτό η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε νέο φορέα», φέρεται να είπαν.
 
Από την πλευρά τους, οι δικηγόροι της ΠΟΣΠΕΡΤ υποστήριξαν πως τίθεται θέμα συνταγματικότητας προσκομίζοντας στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η μη λειτουργία της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης καταστρατηγεί θέματα πολιτικής προστασίας, ασφάλειας και εθνικής άμυνας της χώρας. 
 
Επισήμαναν ακόμη, τη ζημία που υφίσταται το ελληνικό Δημόσιο από τη μη λειτουργία της ΕΡΤ, ενώ ανέφεραν πως δεν έχουν συντελεστεί οι απολύσεις των εργαζομένων. 

Υπενθυμίζεται πως η ΠΟΣΠΕΡΤ έχει προσφύγει στο ΣτΕ, ζητώντας «να παγώσει» η γνωστή πράξη Νομοθετικού περιεχομένου, βάσει της οποίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε το κλείσιμο της ΕΡΤ.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 20:06