search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 16:23
MENU CLOSE

Μαύρη μέρα για τον Άνθιμο

15.10.2009 12:10
Μαύρη μέρα για τον Άνθιμο  - Media

Μαύρη είν’ η νύχτα στα βουνά, στους κάμπους πέφτει χιόνι, κι ας είμαστε ακόμη στις αρχές του Οκτωβρίου, αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί, για τον μακεδο- νομάχο και γνωστό ως «εθνικό απουσιολόγο» Παναγ(ρ)ιότατο μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, υπέρτιμο και Έξαρχο Πάσης Θετταλίας (αυτός είναι ο πλήρης τίτλος του) κ. Άνθιμο.

Μαύρη είν’ η νύχτα στα βουνά, στους κάμπους πέφτει χιόνι, κι ας είμαστε ακόμη στις αρχές του Οκτωβρίου, αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί, για τον μακεδο- νομάχο και γνωστό ως «εθνικό απουσιολόγο» Παναγ(ρ)ιότατο μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, υπέρτιμο και Έξαρχο Πάσης Θετταλίας (αυτός είναι ο πλήρης τίτλος του) κ. Άνθιμο.

Νόμιζε πως σε ολόκληρη την Ιεραρχία μόνο ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και αυτός ως αντίπαλον δέος και ντε φάκτο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπάρχουν. Κι ακόμη πως κάθε μέρα θα είναι του Αϊ-Γιαννιού, που λέει ο λαός μας, κι έτσι θα ήταν εύκολο στις εκλογές της Δευτέρας για νέους μητροπολίτες στο Κιλκίς και το Διδυμότειχο να επαναληφθεί η ιστορία του καλοκαιριού του 2008, οπότε ο Ιερώνυμος έχασε δύο στις τρεις Μητροπόλεις που πληρώθηκαν τότε (κέρδισε τη Θήβα, έχασε στην Παροναξία και τη Λευκάδα).

Έχοντας αυτά στο μυαλό του ο Παναγ(ρ)ιότατος πήρε όλο το παιχνίδι πάνω του και απαίτησε αμέτι μουχαμέτι από τους δεσπο- τάδες, με επιστολή που έστειλε σε όλους, να ψηφίσουν για το Κιλκίς τον πρωτοσύγκελλό του αρχιμανδρίτη Ιωάννη Τασσιά.

Τόσο σίγουρος ήταν πως οι δεσποτάδες θα έτρεχαν να συνταχθούν από πίσω σαν στρατιω- τάκια στη σειρά, ώστε δεν φρόντισε να στήσει συμμαχίες. Πήρε φόρα μόνος του, όρμησε με το κεφάλι στον τοίχο και βεβαίως το έσπασε. Ο Τασσιάς την πάτησε και εξελέγη ο αρχιμανδρί- της Εμμανουήλ Σιγάλας, προερχόμενος από την παλιά Μητρόπολη του Ιερώνυμου, Θηβών και Λεβαδείας.

Η ιστορία επαναλήφθηκε, αν και σε μικρότε- ρο βαθμό, στη Μητρόπολη Διδυμοτείχου, όπου εξελέγη ο υποστηριζόμενος από τον αρχιεπίσκοπο (έστω και ύστερα από πολλούς δισταγμούς και παλινωδίες) επίσκοπος Διαυ- λείας Δαμασκηνός Καρπαθάκης και όχι ο αρχιμανδρίτης Κωνστάντιος Παναγιωτα- κόπουλος, υποστηριζόμενος από το πνευμα- τικό παιδί του Άνθιμου και συνονόματό του μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως.

Μέτωπο δεσποτάδων

Η επιθετική πολιτική του «πάρτα όλα» που ακολούθησε ο Άνθιμος από τη μια μεριά και οι προσεκτικές κινήσεις του Ιερώνυμου από την άλλη είχαν αποτέλεσμα να συγκροτηθεί ένα μέτωπο δεσποτάδων ιερωνυμικών, χριστο- δουλικών και προσκείμενων στον μητροπολίτη Σπάρτης Ευστάθιο, που έκα- ναν δυνατή την εκλογή πρωτί- στως του Εμμανουήλ Σιγάλα στο Κιλκίς και δευτερευόντως του Δαμασκηνού στο Διδυμό- τειχο.

Είναι τυχαίο που ο μητροπο- λίτης Σπάρτης δεν «κατέβασε» δικό του υποψήφιο; Για την Ιστορία:

1 Για το Κιλκίς, στην πρώτη ψηφοφορία για την κα- τάρτιση του λεγόμενου «τρι- προσώπου», στην οποία τα μέλη της Ιεραρχίας μπορούν να ψηφίσουν συγχρόνως και τρεις υποψηφίους, έλαβαν ο Εμμανουήλ Σιγάλας 60 ψήφους, ο Ιωάννης Τασσιάς 46 και ο Δωρόθεος Πάπαρης 20, ενώ βρέθηκε και ένα λευκό.

Στη δεύτερη και τελική ψηφοφορία πήραν: ο Σιγάλας 47 ψήφους και 19 ο Τασσιάς, ενώ βρέθηκαν 6 λευκά και 5 άκυρα (αχ, γι’ αυτά τα 11 ψηφοδέλτια, αδέλφια, και τι δεν θα δίναμε για να μάθουμε τι αρχιερατικές κακιούλες έκρυβαν).

2 Στο Διδυμότειχο, στην πρώτη ψηφοφο- ρία για το «τριπρόσωπο», πήραν ο Δαμασκηνός 47 ψήφους, ο Κωνστάντιος Παναγιωτακόπουλος 38 και ο τρίτος υποψήφιος Θε- όκλητος Αθανασόπουλος 15. Βρέθηκε και μια λευκή ψήφος. Στη δεύτερη και καθοριστική ψηφοφορία ο Δαμασκηνός πήρε 43 ψήφους και ο Κωνστάντιος 31. Βρέθηκαν ακόμη δύο λευκά ψηφοδέλτια και ένα άκυρο. Βεβαίως, εκτός του Αγίου Πνεύματος και των άλλων ιερατικών που μετράνε, είναι γνωστό πως σ’ αυτή την πεζή ζωή που ζούμε τίποτα δεν δίδεται άνευ ανταλλάγματος, ακόμη και στην κοινωνία των αγίων δεσποτάδων.

Έτσι η συγκρότηση του μετώπου που οδήγη- σε στην ήττα του Άνθιμου επετεύχθη μετά την αποδοχή του αιτήματος αρκετών μητροπολιτών από διάφορα στρατόπεδα, με πρώτους τους Κα- λαβρύτων Αμβρόσιο, Αργολίδος Χρυσόστομο, Ηλείας Γερμανό, Θεσσαλιώτιδος Κύριλλο και Μεγάρων Βαρθολομαίο για την εκλογή βοηθών επισκόπων που θα υπηρετούν σε μεγάλες Μη- τροπόλεις. Για την ακρίβεια στις… δικές τους! Και μία μέρα μετά την εκλογή των δύο μητρο- πολιτών, την Τρίτη, είχαμε τη συμφωνία και την απόφαση για εκλογή βοηθών επισκόπων τόσο στις δύο μητροπόλεις που είχε εδώ και καιρό αποφασισθεί αλλά η εκλογή καθυστερούσε (Καλαβρύτων και Ηλείας) όσο και σε άλλες τέσ- σερις, αυτές των αμέσως ενδιαφερομένων που πρωτοστάτησαν και στην απόφαση: Αργολίδος, Θεσσαλιώτιδος, Μεγάρων και Σπάρτης.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 16:22