search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 14:11
MENU CLOSE

Νέα μέτρα θέλει η Τρόικα

18.06.2013 17:27
Νέα μέτρα θέλει η Τρόικα - Media

Όπως προκύπτει από την πρωινή συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών οι δανειστές ζητούν νέα μέτρα ώστε να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» που δημιουργείται στον προϋπολογισμό.

Με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, συναντώνται στο Μέγαρο Μαξίμου οι εκπρόσωποι των δανειστών.* Παρών και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.
 
Στο επίκεντρο της συνάντησης το δημοσιονομικό κενό για την περίοδο 2013- 2014.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τρόικα ενδιαφέρθηκε και για τη χθεσινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση συνεργασίας αναφορικά με την ΕΡΤ.
 
Όπως προκύπτει από την πρωινή συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, οι δανειστές ζητούν νέα μέτρα ώστε να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» που δημιουργείται στον προϋπολογισμό – κυρίως από ΕΟΠΥΥ και ασφαλιστικά ταμεία- και υπολογίζεται σε περίπου ένα δισ. ευρώ για φέτος και τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ στη διετία 2013-2014.
 
Με τον τρόπο αυτό κυβέρνηση και τρόικα βάζουν και πάλι στην κλίνη του Προκρούστη θέματα που αγγίζουν μισθούς και συντάξεις.
 
Σχετικές συναντήσεις αναμένεται να έχει η τρόικα, πιθανότατα την ερχόμενη βδομάδα με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.
 
Όπως ανέφερε παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών τέθηκε και το θέμα των καθυστερήσεων στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, μετά το «ναυάγιο»
του διαγωνισμού για την πώληση της ΔΕΠΑ.
 
«Στο τραπέζι» βρέθηκαν επίσης ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων, που θα επιβληθεί το 2014, αλλά και το αίτημα της κυβέρνησης για την «πιλοτική» μείωση, για ένα εξάμηνο, του ΦΠΑ στην εστίαση, από το 23% στο 13%, για το οποίο αναμένεται ακόμη η απάντηση των επικεφαλής της Τρόικα, που μελετούν τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
 
Άγνωστο παραμένει όμως εάν οι επικεφαλής της Τρόικα επιστρέψουν εκ νέου στην Αθήνα στο τέλος του Ιουνίου, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup την Πέμπτη, ή αν θα υπάρξει διακοπή, μέχρι να κλείσουν τα ανοιχτά ζητήματα σε συνεργασία με τα χαμηλόβαθμα τεχνικά κλιμάκια, που θα παραμείνουν στη χώρα μας.
 
«Η κυβέρνηση, Ε.Ε. και κεφάλαιο», καταγγέλλει το Κομμουνιστικό Κόμμα, «προετοιμάζουν νέες περικοπές σε φάρμακα, ιατρικές εξετάσεις και θεραπείες από τα ασφαλιστικά ταμεία και επιπλέον πληρωμές από τους λεηλατημένους μισθούς και συντάξεις. Προετοιμάζουν επιπλέον λουκέτα σε δημόσιες μονάδες υγείας και απολύσεις υγειονομικών» και επαναλαμβάνει χαρακτηριστικά: «Η κυβέρνηση να κόψει το λαιμό της να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων και του ΕΟΠΥΥ».
 
 
 
* Πρόκειται για τους:  Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ)

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 14:11