search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 10:35
MENU CLOSE

Mετά την ΕΡΤ «μαύρο» και σε 40 οργανισμούς

19.06.2013 21:00
oldphotos11111111371657483.jpg

Παρά τον θόρυβο που προκάλεσε το λουκέτο στην ΕΡΤ, η κυβέρνηση ετοιμάζει εντός της εβδομάδας να καταθέ­σει στη Βουλή νομοσχέδιο που θα αφορά την κατάργη­ση ή συγχώνευση 40 οργανισμών και θα οδηγήσει στην έξοδο από το Δημόσιο περίπου 240 εργαζομένους.

Παρά τον θόρυβο που προκάλεσε το λουκέτο στην ΕΡΤ, η κυβέρνηση ετοιμάζει εντός της εβδομάδας να καταθέ­σει στη Βουλή νομοσχέδιο που θα αφορά την κατάργη­ση ή συγχώνευση 40 οργανισμών και θα οδηγήσει στην έξοδο από το Δημόσιο περίπου 240 εργαζομένους.
 
Παράλληλα, στο μικροσκόπιο μπαίνουν περισσότεροι από 600 φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα προκειμένου να εντοπιστεί μία ακόμα δεξαμενή αποχωρήσεων. Η Ελλάδα βρί­σκεται πολύ πίσω στις δεσμεύσεις της σε ό,τι αφορά τη διοικη­τική μεταρρύθμιση και αυτό διεφάνη στην τελευταία συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Οι εκπρόσωποι των δανειστών που επέστρεψαν στην Αθήνα, περί­μεναν διευθύνσεις και ονόματα και βρήκαν μόνο προθέσεις.
 
Η Ελλάδα έχει αναλάβει τη δέσμευση ήδη από τον Νοέμβριο του 2012 να εντάξει σε καθεστώς διαθεσιμότητας 25.000 δη­μοσίους υπαλλήλους, πολλοί από τους οποίους, όπως προβλέ­πει το επικαιροποιημένο μνημόνιο, θα τεθούν εκτός Δημοσίου εντός ενός έτους. Οι 12.500 θα πρέπει να μπουν σε καθεστώς κινητικότητας – διαθεσιμότητας εντός του Ιουνίου και οι υπό­λοιποι 12.500 μέχρι το τέλος του έτους.
 
Ωστόσο όλο το πρόγραμμα έχει κολλήσει, γεγονός που προ­κάλεσε τη δυσαρέσκεια των εκπροσώπων των δανειστών κα­θώς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν μπόρεσε να παρουσιάσει ούτε τη δεξαμενή από την οποία θα προκύψουν οι συνολικά 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι που θα αποχωρήσουν από το Δημόσιο.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι αυτήν τη στιγμή το νομοσχέ­διο για τη διοικητική μεταρρύθμιση, ενώ έχει ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση, δεν έχει κατατεθεί στη Βουλή, οπότε δεν έχει καν θεσμοθετηθεί ο τρόπος που θα γίνει η αξιολόγη-ση των υπαλλήλων.
 
Οι δανειστές εξέφρασαν ανοιχτή δυσφορία και για την καθυ­στέρηση με την υπόθεση των επίορκων και θέτουν ακόμα και ζήτημα αξιοπιστίας ως προς τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Η μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα έχει διττό στόχο για την τρόικα, καθώς εκτός από τον περιορισμό των υπαλλήλων κατά 150.000 έως το 2015 που έχουν επιβάλει οι δανειστές επιθυ­μούν και την ανανέωση του προσωπικού από νέους και καταρ­τισμένους υπαλλήλους, κάτι που δεν μπορεί να γίνει όσο δεν προχωρούν οι απολύσεις.
 
Η κυβέρνηση θεωρεί πως το Δημόσιο παραμένει το μεγα­λύτερο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, των οποίων η στάση παραμένει άκαμπτη και καθιστά τη διαπραγ­μάτευση εξαιρετικά δύσκολη. «Στη διαπραγμάτευση με την τρόικα είναι όλα ανοιχτά και κάπως θα πρέπει να βρεθούν ισο­δύναμα» τονίζουν κυβερνητικές πηγές. Το επόμενο ραντεβού Μανιτάκη – τρόικας δεν έχει προσδιοριστεί, ωστόσο καταβάλ­λεται προσπάθεια να μη φύγουν οι δανειστές εκ νέου με άδεια χέρια.

Στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει ο υφυπουργός Διοικητι­κής Μεταρρύθμισης Μανούσος Βολουδάκης αναμένε­ται να περιλαμβάνονται οι οργανισμοί που εμπεριέ­χονται στη γνωστή ως «λίστα Σταμάτη».
 
Πρόκειται για τους εξής οργανισμούς:
 
ΜΟΔ Α.Ε., Ταμείο Γεωργίας και Κτηνοτροφίας, Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου, Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας, Κέντρο Δι­αφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομίας, Ινστιτούτο Οικονομίας Κατασκευών, ΕΚΕΠ – ΕΚΕΧΧΑΧ Εθνική Χαρτοθήκη, Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονο­μικών Ερευνών, Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό, Ελληνικό Ινστιτούτο Διεθνούς και Αλλοδαπού Δικαίου, Ινστιτούτο Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων, Ινστιτούτο Κρητικού Δικαίου, Ινστιτούτο Αιγαίου του Δικαίου της Θάλασσας και του Ναυτικού Δικαίου, Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτηρίων, Κρατικό Εργοστάσιο Αεροσκαφών, Ελληνική Θαλάσσια Ένωση, Ινστιτούτο Αμυντικών Αναλύσεων, Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας Εθνι­κής Άμυνας, Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας, Κέντρο Ερευνών και Θεμάτων Ισότητας, Ανώνυμη Εταιρεία Διώρυγας της Κορίνθου, Οργανισμός Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, Εθνι­κό Ίδρυμα Μελετών Θεόδωρος Κολοκοτρώνης «Ο Γέρος του Μοριά», Διεθνής Ακαδημία Ελευ­θερίας, Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων, Ταμείο Αρ­χαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, Ευ­ρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, Οργανισμός Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης, Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας, Οργα­νισμός Κτηματολογίου και Χαρτογράφησης Ελλάδας, Οργανι­σμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου και Περιβάλλοντος Θεσσαλονίκης, Ενοποίηση Αρχαιο­λογικών Χώρων και Αναπλάσεις Α.Ε.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 10:32