search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 13:05
MENU CLOSE

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Σωματεμπορία και παιδική δουλεία στην Ελλάδα

20.06.2013 10:46
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Σωματεμπορία και παιδική δουλεία στην Ελλάδα - Media

Η Ελλάδα παραμένει χώρα διέλευσης και προορισμού εμπορίας ανθρώπων (Trafficking), όπως αναφέρεται στην ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Ελλάδα παραμένει χώρα διέλευσης και προορισμού εμπορίας ανθρώπων (Trafficking), όπως αναφέρεται στην ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
 
Στην έκθεση αναφέρεται ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν συμμορφώνεται πλήρως με τα ελάχιστα κριτήρια για την εξάλειψη της σωματεμπορίας, ωστόσο καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.
 
Σύμφωνα με την έκθεση στην Ελλάδα θύματα σωματεμπορίας είναι γυναίκες από την Αλβανία, τη Λευκορωσία, τη Βουλγαρία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, τη Μολδαβία, τη Ρωσία, τη Ρουμανία, την Ουκρανία, τη Γεωργία, τη Νιγηρία και κάποιες χώρες της Ασίας.
 
Τα θύματα καταναγκαστικής εργασίας – κυρίως παιδιά και άνδρες – προέρχονται από την Αλβανία, το Μπαγκλαντές, τη Βουλγαρία, την Ινδία, τη Μολδαβία, το Πακιστάν, τη Ρουμανία, ενώ όλο και περισσότερο αυξάνονται τα αγόρια από το Αφγανιστάν. Τα θύματα υπόκεινται στη δουλεία κυρίως στους τομείς της γεωργίας και των κατασκευών.
 
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έκθεση που παρουσίασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, εκατοντάδες παιδιά, κυρίως Ρομά από την Αλβανία και τη Ρουμανία, υποβάλλονται σε καταναγκαστική εργασία στην Ελλάδα και πωλούν διάφορα αγαθά στον δρόμο, ζητιανεύοντας ή διαπράττοντας μικροκλοπές.

Επίσης, γυναίκες από τη Νιγηρία που μεταφέρονται στην Ελλάδα μέσω των νησιών του Αιγαίου και των ελληνοτουρκικών συνόρων στον Έβρο και στη συνέχεια προωθούνται από κυκλώματα σωματεμπορίας στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις.
 
Οι ελληνικές αρχές προχώρησαν σε περισσότερες συλλήψεις σωματεμπόρων το 2012 σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονική περίοδο, ενώ έκαναν σημαντικές προσπάθειες για την εκπαίδευση της αστυνομίας και του δικαστικού σώματος σε ζητήματα εμπορίας ανθρώπων, αναφέρει η έκθεση.
 
Παράλληλα, υπήρξε στενή συνεργασία των αστυνομικών αρχών με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις τόσο για τη διαλεύκανση υποθέσεων σωματεμπορίας, όσο και στην χορήγηση καταλύματος και στην προσφορά φιλοξενίας σε θύματα τέτοιων υποθέσεων.
 
Επισημαίνεται ωστόσο πως δεν υπήρξε καμία σύλληψη ή δίωξη αξιωματούχων οι οποίοι καταγγέλλεται ότι συμμετείχαν σε κυκλώματα εμπορίας ανθρώπων, αν και υπήρξαν συγκεκριμένες αναφορές για χαμηλόβαθμους αξιωματούχους της ελληνικής αστυνομίας.
 
Τέλος, αναφέρεται ότι η κυβέρνηση συνέχισε να εφαρμόζει το εθνικό σχέδιο δράσης κατά της εμπορίας ανθρώπων. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 11:18