search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 00:33
MENU CLOSE

Γερμανικά ΜΜΕ: Στο αποκορύφωμά της η κυβερνητική κρίση στην Αθήνα

21.06.2013 07:58
Γερμανικά ΜΜΕ: Στο αποκορύφωμά της η κυβερνητική κρίση στην Αθήνα - Media

Η κυβερνητική κρίση στην Αθήνα στο επίκεντρο της σημερινής επισκόπησης στον γερμανικό Τύπο.

Η κυβερνητική κρίση στην Αθήνα στο επίκεντρο της σημερινής επισκόπησης στον γερμανικό Τύπο.

«Η κυβερνητική κρίση στην Αθήνα φτάνει στο αποκορύφωμά της», είναι ο τίτλος άρθρου στην εφημερίδα Berliner Morgenpost που σημειώνει: «Οι επικεφαλής των συγκυβερνώντων κομμάτων συνέρχονται για δεύτερη φορά εντός 48 ωρών (…). Στο επίκεντρο βρίσκονται τα επόμενα βήματα μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε κλείσει μονομερώς το σταθμό, για να ανακουφίσει τον προϋπολογισμό. Σχεδόν 2.700 άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους. Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, ενδέχεται να καταρρεύσει ο συνασπισμός. Στην περίπτωση αυτή, η προκήρυξη εκλογών εν μέσω της κρίσης θα ήταν σχεδόν αναπόφευκτη».

Σημάδια εκτόνωσης μετά το ραντεβού των πολιτικών αρχηγών το βράδυ της Τετάρτης διακρίνει το περιοδικό Focus, επικαλούμενο πολιτικούς αναλυτές στην Αθήνα. Ορισμένοι παρατηρητές, όπως σημειώνει, «εκτιμούν ότι χθες το βράδυ το κλίμα ήταν πολύ καλύτερο από ό,τι τις προηγούμενες μέρες. (…) Η διαμάχη αναμένεται να τερματιστεί σύντομα». Το δημοσίευμα καταλήγει με την επισήμανση ότι (…) «με την απόφαση για κλείσιμο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, ο Σαμαράς ήθελε να υπογραμμίσει στους διεθνείς πιστωτές τη βούλησή του για περικοπές και μεταρρυθμίσεις».

Κύπρος: τι αποσιωπούν οι Ευρωπαίοι
Στα χθεσινά δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού τύπου που θέλουν την κυπριακή κυβέρνηση να ζητά αναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, αναφέρεται η Tagesspiegel. «Η ευρωζώνη δεν είναι διατεθειμένη να προβεί σε μεγάλες παραχωρήσεις. Στο πρόγραμμα για την Κύπρο θα μπορούσαν να γίνουν ενδεχομένως ορισμένες μικρές διορθώσεις. Αλλαγές εκ βάθρων δεν εξετάζονται, υποστηρίζεται στις Βρυξέλλες. Επίσης δεν υπάρχει διάθεση για ενίσχυση της δανειακής βοήθειας προς την Κύπρο». Ο αρθρογράφος καταλήγει με την επισήμανση ότι «(…) η ριζική εξυγίανση των τραπεζών και οι έλεγχοι στη διακίνηση κεφαλαίων επιβαρύνουν βάναυσα την κυπριακή οικονομία. Η χώρα βιώνει μια βαθιά ύφεση. Κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες ενώ η ανεργία αυξάνεται».

Στο θέμα αναφέρεται και η Tageszeitung: «(…) Ο Σόιμπλε και οι ευρωπαίοι συνάδελφοί του αποσιωπούν το γεγονός ότι για την ίδια την ΕΕ η Bank of Cyprus, την οποία αφορά η νυν διαμάχη, είχε παλαιότερα συστημική σημασία. Και για τους ελέγχους στη διακίνηση κεφαλαίων όμως, τους οποίους επέκρινε ο πρόεδρος Αναστασιάδης και οι οποίοι διατηρούνται κατόπιν επιθυμίας της ΕΕ, οι ευρωδιασώστες είχαν παλαιότερα διαφορετική άποψη: στην αρχή θεωρούνταν αδιανόητοι και στη συνέχεια προσωρινό μέτρο».

Πηγή: deutsche welle

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 00:33