search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:23
MENU CLOSE

Αντεπίθεση από την ΕΡΤ για το… «κόμμα παντός καιρού»

22.06.2013 21:00
oldphotoskke1371802545.jpg

Έντονη κινηματική – συνδικαλιστική αλλά και πολιτική παρουσία κατέγραψε τις τελευταίες μέρες το ΚΚΕ:

Έντονη κινηματική – συνδικαλιστική αλλά και πολιτική παρουσία κατέγραψε τις τελευταίες μέρες το ΚΚΕ: δεν έμεινε μόνο στη συνήθη ρητορική και αντιπαράθεση με το «νέο δίπολο», αλλά επιχείρησε να παρέμβει πολιτικά με άμεσο στόχο την αποτροπή του λουκέτου της ΕΡΤ και την ακύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που ανοίγει την πόρτα στις καταργήσεις ή συγχωνεύσεις δεκάδων φορέων και οργανισμών του Δημοσίου με Υπουργική Απόφαση. Από την άλλη, αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει μετατόπιση ή υπαναχώρηση από την πρότασή του για τη Λαϊκή Συμμαχία, την οποία εξακολουθεί να θέτει μετ’ επιτάσεως ενώπιον του στενού κι ευρύτερου ακροατηρίου του.

Κατά κάποιον τρόπο η ιστορία της ΕΡΤ έδωσε την «ευκαιρία» στο ΚΚΕ να κινηθεί δυναμικά στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό διεκδικώντας και πολιτικά οφέλη μέσα από την ανάδειξη της αγωνιστικότητάς του. Δεν είναι τυχαίο ότι ο γενικός γραμματέας τόνιζε σε ομιλία του την ικανότητα του ΚΚΕ, μέσα από την οργάνωσή του, «να μπορεί να παίζει τον ρόλο του, κάθε στιγμή, σε όλες τις καμπές και τις δυσκολίες του αγώνα, και να αναγεννάται ακόμα και μέσα από ήττες, προσωρινά πισωγυρίσματα της Ιστορίας, και να δηλώνει πανταχού παρόν».
Από την άλλη, φαίνεται ότι ο Περισσός θεωρεί τη στιγμή ευνοϊκή, καθώς σε συνθήκες γενικότερης πολιτικής αναδιάταξης και ρευστότητας, που μέχρι στιγμής δείχνουν να το ευνοούν, το ΚΚΕ είναι από τους πολιτικούς παίκτες που δημοσκοπικά παρουσιάζουν τάση ανόδου, έστω και μικρή.

Περί «εκτροπής»
Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και για τα δεδομένα του ΚΚΕ, το οποίο συνήθως «δεν αιφνιδιάζεται» από τις εξελίξεις και τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες, τις οποίες κατά κανόνα θεωρεί συνυφασμένες με το πολιτικό σύστημα που εκπροσωπεί το καπιταλιστικό μοντέλο, το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της ΕΡΤ ήταν κορυφαία πρόκληση.
«Δεν είναι μικρό πράγμα λίγο πριν το μεσημέρι να δημοσιεύεται η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αναγγέλλει κλείσιμο δημοσίων επιχειρήσεων, στις πέντε το απόγευμα να ανακοινώνεται το λουκέτο της ΕΡΤ» σημείωνε μιλώντας στην Ελευσίνα ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Για να συμπληρώσει βέβαια και την πάγια θέση του κόμματος: «Άλλο όμως αυτό κι άλλο να παριστάνουν ορισμένοι ότι δεν ξέρουν, ότι δεν καταλαβαίνουν σε τι σύστημα βρίσκονται και να μιλάνε γενικά για αντιδημοκρατική εκτροπή, υπερασπιζόμενοι την αστική δημοκρατία». Βολή η οποία προφανώς είχε βασικό αποδέκτη της τον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα ο Δ. Κουτσούμπας έδωσε συνέχεια θυμίζοντας πως «με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου το 1985 το ΠΑΣΟΚ πάγωνε επί 2,5 χρόνια τους μισθούς της ΕΓΣΣΕ» και «ο σημερινός εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Αρσένης κατέστειλε το 1999 τις μαθητικές κινητοποιήσεις, οδηγώντας τους μαθητές τότε να του φωνάζουν “κάτσε καλά Γεράσιμε”».

Στις επάλξεις…
Το κόμμα επισήμανε επανειλημμένα σε υψηλούς τόνους ότι η κινητοποίηση κατά του λουκέτου στην ΕΡΤ δεν αφορά μόνο τη δημόσια ραδιοτηλεόραση και τις χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων που συνεπάγεται, αλλά πάνω από όλα την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Έτσι, την Παρασκευή κατέθεσε τη σχετική τροπολογία με το σκεπτικό ότι ως τροπολογία σε νομοσχέδιο που μπαίνει για συζήτηση στην Ολομέλεια έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να συζητηθεί άμεσα σε σχέση με τις προτάσεις νόμου – οι οποίες συνήθως καθυστερούν – που είχαν καταθέσει τις προηγούμενες μέρες ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΗΜΑΡ και οι ΑΝΕΛ. Η τροπολογία δεν έγινε τελικά δεκτή από την κυβέρνηση, αλλά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Θανάσης Παφίλης ανακοίνωσε την επανακατάθεσή της στο αμέσως επόμενο νομοσχέδιο, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι, εκμεταλλευόμενη τη «σιωπή» του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, φοβήθηκε να αποδείξει (μέσω της διενέργειας ονομαστικής ψηφοφορίας) ότι έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Από την άλλη, οι δυνάμεις του κόμματος και του ΠΑΜΕ βρέθηκαν στο πλευρό των εργαζομένων της ΕΡΤ από την πρώτη στιγμή, διενεργώντας βάρδιες επί 24ώρου βάσεως στο ραδιομέγαρο. Επιπλέον, η κομματική συχνότητα του 902 ασκήθηκε στον κλεφτοπόλεμο με την Digea, καθόσον επέλεξε να μεταδίδει το απεργιακό πρόγραμμα των «καταληψιών» της ΕΡΤ.
Ωστόσο, η απόφαση να κυκλοφορήσει απεργιακό κυριακάτικο φύλλο, παρά την απόφαση του κλάδου για απεργία και χωρίς ειδική άδεια, προκάλεσε αντιδράσεις και κριτική για συγκαλυμμένη απεργοσπασία από τις άλλες αριστερές παρατάξεις. «Ο σημερινός “Ριζοσπάστης” είναι απεργιακός, με ύλη από την πανελλαδική απεργία αλληλεγγύης στους εργαζόμενους της ΕΡΤ, με ρεπορτάζ και αρθρογραφία για τον αγώνα των εργαζομένων της κρατικής ραδιοτηλεόρασης» εξηγούσε πρωτοσέλιδα το φύλλο της 16ης Ιουνίου.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:21