search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 05:03
MENU CLOSE

Ρολά σε σχολεία, νηπιαγωγεία

22.06.2013 21:00
oldphotossxoleio_louketo_kagkela1371802930.jpg

«Λουκέτο» σε 200 δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία βάζει η κυβέρνηση τη νέα σχολική χρονιά.

«Λουκέτο» σε 200 δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία βάζει η κυβέρνηση τη νέα σχολική χρονιά. Το υπουργείο Παιδείας φέρνει οσονούπω υποβιβασμούς, συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης αφήνοντας, παράλληλα, κενές μερικές εκατοντάδες οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών, οι οποίοι θα πρέπει να αναζητήσουν τη νέα θέση τους στα σχολεία ανά την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Παιδείας, υποβιβάζονται συνολικά 34 δημοτικά και 5 νηπιαγωγεία, συγχωνεύονται 54 δημοτικά σχολεία σε όλη τη χώρα σε 27, συγχωνεύονται 28 νηπιαγωγεία σε 13, ενώ καταργούνται 32 δημοτικά και 89 νηπιαγωγεία.
Στην ίδια υπουργική απόφαση προβλέπεται η ίδρυση τριών δημοτικών και ενός νηπιαγωγείου, ενώ δύο δημοτικά σχολεία… προβιβάζονται (το ένα από οκταθέσιο σε δωδεκαθέσιο και το άλλο από πενταθέσιο σε εξαθέσιο). Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι οι νέες οργανικές θέσεις που «ανοίγουν» στα σχολεία που ιδρύονται ή αναβαθμίζονται δεν θα καλυφθούν άμεσα, αλλά… κάποια στιγμή στο μέλλον, όταν θα λειτουργήσουν οι συγκεκριμένες σχολικές μονάδες.
Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τις χαμένες οργανικές θέσεις των εκπαιδευτικών των σχολικών μονάδων που καταργούνται ή συγχωνεύονται, καθώς η απόφαση ισχύει άμεσα και οι εκπαιδευτικοί αυτοί μπαίνουν στο «λούκι» της μετάθεσης σε μια πολύ δύσκολη εποχή.
Η εκτίμηση στελεχών της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας είναι ότι η Παιδεία εξακολουθεί να αποτελεί θύμα του μνημονίου, ενώ παράλληλα τα στελέχη αυτά δηλώνουν ότι διαφωνούν με κάθε συνένωση ή συγχώνευση που δεν γίνεται για λόγους εκπαιδευτικούς, αλλά πραγματοποιείται για δημοσιονομικούς λόγους και για εξοικονόμηση πόρων.
Εφόσον εξασφαλίζονται οι προϋποθέσεις και οι καλύτερες ευκαιρίες για τους μαθητές, μπορεί οι συνενώσεις και οι καταργήσεις των σχολείων να μην δημιουργούν προβλήματα. Όταν όμως δεν γίνονται για παιδαγωγικούς λόγους, φέρνουν και τις αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες.
Στον κατάλογο με τις καταργήσεις και τις συγχωνεύσεις δημοτικών σχολείων πολλές περιπτώσεις αφορούν μονοθέσια και διθέσια επαρχιακά σχολεία. Όλοι πάντως γνωρίζουν ότι κάθε χρόνο η δωρεάν μεταφορά μαθητών αποτελεί το πρώτο πρόβλημα προς αντιμετώπιση, ενώ δεν αποτελεί μυστικό ότι υπάρχουν «φωνές» που κάνουν λόγο μέχρι και για την κατάργησή της.
Όσο λοιπόν μεγαλώνουν οι – έτσι ή αλλιώς χαώδεις – «μαύρες τρύπες» στους λογαριασμούς της κυβέρνησης, τόσο περισσότερο θα επιβεβαιώνεται ότι η Ασφάλιση, η Υγεία και η Παιδεία θα είναι τα πρώτα και βασικότερα θύματα της πολιτικής λιτότητας κατά τα πάγια πρότυπα του ΔΝΤ και, πλέον, της ευρωζώνης…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33