search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:47
MENU CLOSE

Βλέπει «αρχή του τέλους»

23.06.2013 21:00
oldphotossel_0091371814423.jpg

Δεν ξέρουμε αν θα μείνει στην Ιστορία το συλλαβιστό «Τε- λει-ώ-σα-τε» του Αλέξη Τσίπρα προς τους τρεις εταίρους της τρικομματικής, πάντως αντανακλά εύγλωττα την εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι εκλογές αχνοφαίνονται, αν δεν κοντοζυγώνουν κιόλας. «Είτε τα βρείτε είτε δεν τα βρείτε απόψε» σημείωνε από το βήμα της συγκέντρωσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «ο πολιτικός σας χρόνος τελείωσε».

Δεν ξέρουμε αν θα μείνει στην Ιστορία το συλλαβιστό «Τε- λει-ώ-σα-τε» του Αλέξη Τσίπρα προς τους τρεις εταίρους της τρικομματικής, πάντως αντανακλά εύγλωττα την εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι εκλογές αχνοφαίνονται, αν δεν κοντοζυγώνουν κιόλας. «Είτε τα βρείτε είτε δεν τα βρείτε απόψε» σημείωνε από το βήμα της συγκέντρωσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «ο πολιτικός σας χρόνος τελείωσε».

Γενικώς η εκτίμηση που κυριαρχεί στην Κουμουνδούρου είναι ότι η ΕΡΤ σήμανε την αρχή του τέλους της κυβέρνησης και πως οι μέρες της είναι μετρημένες, έστω και αν αυτό σημαίνει παράταση ζωής μερικών ημερών ή μερικών μηνών.

Το ηγετικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι η κυβέρνηση εξέρχεται τραυματισμένη και περαιτέρω «ρηγματωμένη» από την κρίση περί την ΕΡΤ, καθώς αυτή ανέδειξε σε όλο το εύρος του το πρόβλημα της ενδοκυβερνητικής συνοχής.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης σχολίαζε χθες χαρακτηριστικά ότι η συνεννόηση μεταξύ των εταίρων «έχει υποκατασταθεί από αλληλοεκβιασμούς», γεγονός που, όπως σημείωσε, εγείρει «θέμα πολιτικής σταθερότητας αυτής της κυβέρνησης» (κάτι για το οποίο αγωνιούν ανοιχτά πλέον τόσο το ευρωσύστημα όσο και τα εγχώρια συμφέροντα), αλλά και αξιοπιστίας απέναντι στην κοινωνία.

Με άλλα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι το success story καταρρέει πλέον και επικοινωνιακά και πως η κυβέρνηση αυτή δύσκολα πλέον μπορεί να σταθεί, και σε κάθε περίπτωση δεν αντέχει πολιτικά να λάβει νέα μέτρα όπως ζητά η τρόικα.
Απέναντι σε αυτήν την υπό εξέλιξη κυβερνητική κρίση η αξιωματική αντιπολίτευση επιλέγει προσεκτικά βήματα, κάτι που, σύμφωνα με ορισμένους, αποτελεί ένδειξη ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επενδύει στην κατάρρευση της κυβέρνησης και άρα ακολουθεί τακτική «ώριμου φρούτου». Ανεξάρτητα πάντως από το ποιος είναι ο σχεδιασμός του ΣΥΡΙΖΑ, όσο αναδεικνύεται το μεγαλείο της κυβερνητικής σήψης τόσο πιο φανερή γίνεται η αποτυχία του εγχειρήματος της συγκυβέρνησης και της πάση θυσία στήριξης του μνημονίου, κάτι που εκ των πραγμάτων δημιουργεί ευνοϊκό έδαφος για την αξιωματική αντιπολίτευση.

Συν… ΣΥΡΙΖΑ και χείρα κίνει

Οι εσωκομματικές συζητήσεις πάντως κυμαίνονται μεταξύ της ανάγκης για πολιτικές πρωτοβουλίες και της ανάγκης για ενεργοποίηση της κοινωνίας στον στόχο να φύγει αυτή η κυβέρνηση. Οι σκέψεις για πρόταση μομφής εξακολουθούν να βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ των στελεχών του ηγετικού επιτελείου, με κυρίαρχο τον προβληματισμό για το αν μια τέτοια επιλογή θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα ή, αντίθετα, θα συσπειρώσει την κυβέρνηση.

Στον δημόσιο λόγο των στελεχών επισημαίνεται πάντως ότι οι τρεις της συγκυβέρνησης «δεν θα πέσουν από μόνοι τους». «Μην περιμένουμε να πέσουν μόνοι τους, πρέπει να σπρώξουμε κι εμείς παραπάνω» τόνιζε στα ραδιόφωνα ο Δημήτρης Παπαδημούλης, διευκρινίζοντας ότι «αυτό δεν αφορά μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ», αλλά «όλους τους πολίτες που θίγονται από την καταστροφική πολιτική του μνημονίου». Αντιστοίχως, ο Πάνος Σκουρλέτης σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι «πρέπει να συρθούν σε εκλογές», πρέπει «να τους υποχρεώσουμε εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως η καταλυτική παρουσία του ίδιου του κόσμου να πάμε σε εκλογές».
Από εκεί και πέρα, είναι σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο. Με προμετωπίδα το πρόγραμμα και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει τις περιοδείες του ανά τη χώρα. Σήμερα μεταβαίνει στην Καβάλα προκειμένου να παρουσιάσει το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

«Και θέλει και μπορεί»

Στη συγκέντρωση του Συντάγματος ο Αλέξης Τσίπρας εξέπεμψε σε όλους τους τόνους το μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «και θέλει και μπορεί» να κυβερνήσει, με άλλα λόγια προέβαλε την ετοιμότητα διακυβέρνησης.

Ειρήσθω εν παρόδω, παρά τον καβγά για το αν η συγκέντρωση είχε τρεις ή χίλιους δεκατρείς, στην πραγματικότητα η συγκέντρωση κρίνεται επιτυχημένη για τα δεδομένα του ΣΥΡΙΖΑ και, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ήταν τουλάχιστον τριπλάσια από την προεκλογική συγκέντρωση του περσινού Ιουνίου στην Ομόνοια.
Αυτό ίσως είναι ένα στοιχείο που προσθέτει αισιοδοξία στα στελέχη του κόμματος, που σε πείσμα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων κάνουν την εκτίμηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα και πώς πρέπει και μπορεί να διεκδικήσει την αυτοδυναμία. Πάντως, σε περίπτωση που αυτός ο στόχος αποδειχθεί ανέφικτος, γνωρίζουν ότι οι εκλογές θα φέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ μπροστά σε μια πολύ δύσκολη και πρωτόγνωρη εμπειρία όσον αφορά τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ενδεχομένως, με το βλέμμα στις αυριανές συμμαχίες, στην ομιλία του ο Τσίπρας κράτησε χαμηλά τους τόνους απέναντι στους δύο μικρότερους εταίρους της συγκυβέρνησης, εστιάζοντας τα βέλη του στον πρωθυπουργό και την «κυβέρνηση Σαμαρά».

Επιστρέφοντας στα της συγκέντρωσης, στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας επιστράτευσε ουσιαστικά – εκ νέου – τη ρητορική περί μεγάλης δημοκρατικής παράταξης απευθυνόμενος προς «κάθε δημοκράτη και προοδευτικό πολίτη που βλέπει και αντιλαμβάνεται τα αδιέξοδα του παλιού κατεστημένου» και όχι μόνο προς τους αριστερούς και τις αριστερές.

Αναφέρθηκε σε έναν νέο εθνικό στόχο, την υλοποίηση μιας μεταρρυθμιστικής στρατηγικής «που μειώνει και δεν αυξάνει την ανεργία» και «δεν βαθαίνει την ύφεση», που κάνει «στοχευμένη αξιοποίηση πόρων και ανθρώπινου δυναμικού», προωθεί την «ενίσχυση των νέων επιχειρηματιών, την ενίσχυση της έρευνας και της τεχνολογίας, την ορθολογικοποίηση των δαπανών και τον περιορισμό της σπατάλης, με κριτήριο τις ανάγκες της κοινωνίας».

Μίλησε για ένα νέο «συμβόλαιο εμπιστοσύνης» με τον λαό, έναν χρόνο από τότε (σ.σ.: εννοεί τις περσινές εκλογές του Ιουνίου) που χάθηκε η μεγάλη ευκαιρία «για τον λαό, τη δημοκρατία και την πατρίδα».

Μεταξύ άλλων, εν είδει προεκλογικής εξαγγελίας, σημείωσε πως «με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, πρώτα θα πληρώνονται οι συντάξεις και οι μισθοί» και «θα εξασφαλίζεται φαγητό, νερό, ρεύμα και φαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους ανθρώπους και μετά θα ξεπληρώνουμε τους τόκους, τα πανωτόκια και τους τοκογλύφους». Κι επίσης αναφέρθηκε στη «νέα σεισάχθεια» που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή τη «διαγραφή χρεών και απαγόρευση πράξεων αναγκαστικής είσπραξης για όσους διαβιούν κάτω από το όριο φτώχειας» και «τη μερική διαγραφή χρεών σε ποσοστό αντίστοιχο με τη μείωση του εισοδήματος κατά τα χρόνια του μνημονίου».
Για το αν οι δεσμεύσεις του Τσίπρα και οι προτάσεις που προβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ για τα επιμέρους ζητήματα έχουν θετική υποδοχή και πείθουν το ταλαιπωρημένο εκλογικό ακροατήριο… κοντός ψαλμός αλληλούια.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:47