search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 08:57
MENU CLOSE

Οι σιωπηλοί δολοφόνοι…

24.06.2013 21:00

Χαστούκι στους λεγόμενους «βρομιάρηδες» της κυβέρνησης, είναι τα ευρήματα της έκθεσης της Greenpeace «Σιωπηλοί δολοφόνοι»…

Χαστούκι στους λεγόμενους «βρομιάρηδες» της κυβέρνησης, σε εκείνους δηλαδή που επιμένουν να πριμοδοτούν τη βρόμικη ενέργεια, είναι τα ευρήματα της έκθεσης της Greenpeace «Σιωπηλοί δολοφόνοι», η οποία στηρίζεται σε ειδική μελέτη που εκπόνησε το Πανεπιστήμιο της Στουτγάρδης για τη διεθνή περιβαλλοντική οργάνωση. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, 1.200 άνθρωποι πεθαίνουν πρόωρα κάθε χρόνο στη χώρα μας από τη λειτουργία των εφτά μεγάλων λιγνιτικών σταθμών της ΔΕΗ!
Τα αποτελέσματα αυτά συνάδουν με τα πορίσματα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, που εκτιμούν το ετήσιο κόστος στην εθνική μας οικονομία από την επιβάρυνση στη δημόσια υγεία και την καταστροφή του περιβάλλοντος έως και 3,9 δισεκατομμύρια ευρώ! Η Greenpeace υπογραμμίζει ότι οι εφτά λιγνιτικοί σταθμοί της  ΔΕΗ που παραμένουν σε λειτουργία σήμερα συγκαταλέγονται ανάμεσα στους πιο βρόμικους της Ευρώπης, όχι μόνο εξαιτίας της παλαιότητάς τους, αλλά και λόγω της εξαιρετικά χαμηλής ποιότητας της πρώτης ύλης: του ελληνικού λιγνίτη.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έκθεσης για την Ελλάδα, η καύση λιγνίτη ευθύνεται για την απώλεια 260.000 εργατοημερών ετησίως, επιβαρύνοντας σημαντικά τα ασφαλιστικά ταμεία και το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Παράλληλα οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι εάν τελικά κατασκευαστεί η νέα λιγνιτική μονάδα στην Πτολεμαΐδα, θα ευθύνεται για τον πρόωρο θάνατο 100 ανθρώπων ετησίως.
Η έκθεση αφορά όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και διερευνά σε ετήσια βάση τις επιπτώσεις στην υγεία των Ευρωπαίων πολιτών από τους 300 υπάρχοντες μεγάλους ανθρακικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, βάσει των επίσημων στοιχείων ρύπων για το 2010.
Συνολικά στην Ευρώπη υπολογίστηκε ότι τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο τον άνθρακα ευθύνονται για τον πρόωρο θάνατο 22.000 ανθρώπων ετησίως.
Το 2010, οι εκτιμώμενες αρνητικές επιδράσεις στη δημόσια υγεία από τους ρύπους των ανθρακικών σταθμών – υπολογισμένες βάσει του μειωμένου προσδόκιμου ζωής – ήταν αντίστοιχες με τις βλάβες που προκαλούνται στην υγεία των Ευρωπαίων από το καθημερινό κάπνισμα 22 εκατ. τσιγάρων για ένα έτος.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 08:57