search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 09:12
MENU CLOSE

«Αντισυνταγματική» η αυστηροποίηση του επιδόματος προς πολύτεκνους λέει η Βουλή στον Στουρνάρα

26.06.2013 13:15

Τα πυρά πάντων συγκέντρωσε η πρόθεση του υπ. Οικονομικών να αυστηροποιήσει τους όρους και τις προϋποθέσεις χορήγησης επιδόματος σε πολύτεκνους και τρίτεκνους ενώ το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής έκρινε το άρθρο 65, αντισυνταγματικό.

Τα πυρά πάντων συγκέντρωσε η πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να αυστηροποιήσει τους όρους και τις προϋποθέσεις χορήγησης επιδόματος σε πολύτεκνους και τρίτεκνους ενώ το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής έκρινε το άρθρο 65 του συζητούμενου νομοσχεδίου για την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχου (ΕΛΤΕ), αντισυνταγματικό.
 
Η εξέλιξη αυτή προ προκάλεσε εντάσεις και εντός της συγκυβέρνησης, ενώ αντίθετα, ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ξαφνιασμένος από την απόφαση του Επιστημονικοού Συμβουλίου της Βουλής
 
«Δεν καταλαβαίνω γιατί να μην προστίθενται τα προνοιακά επιδόματα στο εισόδημα. Τα προνοιακά επιδόματα είναι μόνιμο εισόδημα και πρέπει να υπολογίζεται ως τέτοιο», ανέφερε ο Γιάννης Στουρνάρας.
 
Παράλληλα, συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών που κλήθηκαν να σχολιάσουν την έκθεση της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής δεν έκρυβαν την έκπληξή τους και ανέφεραν ότι αδυνατούν να καταλάβουν τη συλλογιστική της, προσθέτοντας ότι δεν είναι δυνατόν εισοδήματα που φορολογούνται να μην προσμετρώνται στο συνολικό εισόδημα.
 
Όπως προβλέπει η επίμαχη ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών, το επίδομα αυτό θα αποδίδεται με βάση το σύνολο του οικογενειακού εισοδήματος και όχι το φορολογητέο, όπως ήταν μέχρι τώρα. Έτσι, τροποποιείται το οικογενειακό εισόδημα που λαμβάνεται υπόψη για την καταβολή του ειδικού επιδόματος τριτέκνων και πολυτέκνων και γίνεται αυστηρότεροι οι όροι και οι προϋποθέσεις για την χορήγηση του εν λόγω επιδόματος.
 
Ωστόσο, η έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου επισημαίνει ότι είναι δεσμευτικός για τον κοινό νομοθέτη ο απαγορευτικός κανόνας σύμφωνα με τον οποίο «δεν είναι συνταγματικώς ανεκτός ο περιορισμός ή η υποβάθμιση της παρεχόμενης στους πολυτέκνους ειδικής φροντίδας άνευ αποχρώντος λόγου».
 
Επίσης, τονίζεται ότι «δεν είναι συνταγματικές ανεκτές ρυθμίσεις με τις οποίες ορισμένες πολύτεκνες οικογένειες εξαιρούνται της ειδικής κρατικής φροντίδος, αφού έτσι αναιρείται η αδιαστίκτως υπέρ των πολυτέκνων οικογενειών επιβαλλομένη από το Σύνταγμα ειδική φροντίδα του κράτους».
 
Διευκρινίζεται επίσης ότι «η θέσπιση εξαιρέσεων με κριτήρια αναγόμενα στο εισόδημα των πολυτέκνων οικογενειών δεν είναι συνταγματικώς επιτρεπτή». Ωστόσο, το Επιστημονικό Συμβούλιο αποδέχεται να διαφοροποιούνται οι προβλεπόμενες παροχές βάσει εισοδηματικών κριτηρίων για τους τρίτεκνους.
 
Η πρόθεση αυτή του υπουργείου Οικονομικών προκάλεσε αντιδράσεις και μεταξύ των βουλευτών της συμπολίτευσης. Όπως είπε η βουλευτής της ΝΔ κυρία Φεβρωνία Πατριανάκου «δεν μπορώ να προσεγγίσω την λογική». «Είναι εισπρακτικοί οι λόγοι; Έχει γίνει κοστολόγηση από την προσμέτρηση των προνοιακών επιδομάτων στο φορολογητέο εισόδημα, όταν είναι γνωστό το δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε ως χώρα;». Έντονα αντιδρούν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
 
«Πυρά» από ΚΚΕ – ΔΗΜΑΡ
 
'Εντονη ήταν η αντίδραση του ΚΚΕ αλλά και της ΔΗΜΑΡ επί της συγκεκριμένης διάταξης. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος ανέφερε «στο άρθρο 65 τι κάνετε; Δυσκολεύετε ακόμα περισσότερο τους όρους και τις προϋποθέσεις για να πάρει κάποιος το επίδομα τέκνων, προσθέτοντας στο σύνολο του οικογενειακού εισοδήματος και τα διάφορα επιδόματα τα οποία μπορεί κανείς να παίρνει είτε επειδή είναι άνεργος, είτε επειδή έχει άτομο με ειδικές ανάγκες, είτε για οποιοδήποτε άλλο λόγο. Αρα δυσκολεύετε τα πράγματα περισσότερο για αυτές τις περιορισμένες ελάχιστες κατηγορίες που μπορούν να πάρουν το επίδομα τέκνου».
 
Από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ η Ασημίνα Ξυροτύρη εξέφρασε την πλήρη διαφωνία της με το άρθρο λέγοντας πως «δεν είναι δυνατόν για αυτά τα ισχνά επιδόματα να προσθέσουμε στο εισόδημα τα προνοιακά επιδόματα που παίρνουν οι άνεργοι και οι ανάπηροι. Δεν χρειάζεται τόση μιζέρια, είναι απαράδεκτο».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 09:12