search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 15:54
MENU CLOSE

Habemus Υπουργείο Πολιτισμού

27.06.2013 21:00
Habemus Υπουργείο Πολιτισμού - Media

Τα καλά νέα είναι ότι με τον νέο ανασχηματισμό της κυβέρνησης ο πολιτισμός απέκτησε πάλι την αυτονομία του και έχει το δικό του υπουργείο.

Τα καλά νέα είναι ότι με τον νέο ανασχηματισμό της κυβέρνησης ο πολιτισμός απέκτησε πάλι την αυτονομία του και έχει το δικό του υπουργείο. Βέβαια, σηκώνει μεγάλη συζήτηση κατά πόσον πρόκειται για ένα στιβαρό υπουργείο, αφού το μέγεθός του, δηλαδή η συρρίκνωση που έχει υποστεί, μάλλον παραπέμπει σε Γενική Γραμματεία. Ο νέος υπουργός, ο δημοσιογράφος και δικηγόρος Πάνος Παναγιωτόπουλος, μεταπήδησε στα του πολιτισμού από τα της Εθνικής Άμυνας (υπουργός στο προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα). Τι σχέση έχει το ένα με το άλλο; Καμία. Αλλά μια καραμπόλα του πέταξε τον πολιτισμό της χώρας στα χέρια του. Και να πεις ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεν γνωρίζει τι εστί υπουργείο Πολιτισμού…
Το ξέρει από πρώτο χέρι, αφού έχει καθίσει στην καρέκλα της οδού Μπουμπουλίνας, όπως και τρεις ακόμα αρχηγοί κομμάτων της χώρας, που κάποια στιγμή στην καριέρα τους πέρασαν από τη θέση του υπουργού Πολιτισμού. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Κώστας Καραμανλής και η Ντόρα Μπακογιάννη. Ο πρωθυπουργός, πάντως, αντιμετωπίζει το υπουργείο σαν παιχνίδι. Τη μία το καταργεί και την άλλη το χρησιμοποιεί ως μεταβατικό βόλεμα για όποιον περισσεύει.
 Ο Π. Παναγιωτόπουλος έχει να αντιμετωπίσει πολλές «καυτές πατάτες». Εν αρχή ην το ΕΣΠΑ, το πρόγραμμα που πλέον δίνει το φιλί της ζωής στον πολιτισμό. Πολλά έργα έχουν καθυστερήσει και, άρα, «κολλήσει». Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα με το κλείσιμο του Ταμείου Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων. Αν, όμως, περάσει το deadline, τα χρήματα αυτά χάνονται από τον πολιτισμό, δεν ξαναγυρίζουν. Επομένως, στις προτεραιότητες του νέου υπουργού πρέπει να είναι να «τρέξει» το ΕΣΠΑ.
Το προσωπικό του υπουργείου έχει αποψιλωθεί με τις συνεχείς διαθεσιμότητες και τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Βρισκόμαστε ήδη στην τουριστική περίοδο και τα μουσεία μας δεν είναι προετοιμασμένα να δεχτούν τις ορδές τουριστών που αναμένονται. Οι εποχικές προσλήψεις (περίπου 500) έγιναν μόνο για το καλοκαίρι. Άντε και το βγάλαμε το μουσειακό θέρος. Από Οκτώβριο τι θα γίνει; Δεν θα υπάρχει προσωπικό στα μουσεία;
Κλείνουν μία – μία οι δημόσιες βιβλιοθήκες. Το υπουργείο Πολιτισμού θα έπρεπε να τις πάρει από το υπουργείο Παιδείας – αλήθεια, πού είναι οι συνέργειες τις οποίες θα έκαναν τα δύο υπουργεία, που συγχωνεύτηκαν μάλιστα για μερικά φεγγάρια; Με κλειστό, όμως, το ΕΚΕΒΙ τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα. Με τις ορχήστρες της ΕΡΤ (μουσικά σύνολα, συμφωνικές κ.τ.λ.) τι θα γίνει μετά το λουκέτο; Θα τις αφήσουν στην τύχη τους, δηλαδή στην ατυχία τους; Ο νέος υπουργός θα πρέπει να μεριμνήσει. Και για πολλά ακόμα. Να ξαναγίνει το υπουργείο λειτουργικό και να αποκτήσει λόγο ύπαρξης.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 15:53