search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:28
MENU CLOSE

Φωτιά στο συνέδριο της Ν.Δ.

28.06.2013 21:00
oldphotospod_2706_005_cmyk1372406035.jpg

Kαυτό αναμένεται το Σαββατοκύριακο για τον Αντώνη Σαμαρά, όχι λόγω των καιρικών συνθηκών, εξ αιτίας του καύσωνα, αλλά επειδή θα αντιμετωπίσει στο συνέδριο του κόμματός του θύελλα αντιδράσεων από στελέχη που δεν καλοβλέπουν την πολιτική του συγκατοίκηση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Kαυτό αναμένεται το Σαββατοκύριακο για τον Αντώνη Σαμαρά, όχι λόγω των καιρικών συνθηκών, εξ αιτίας του καύσωνα, αλλά επειδή θα αντιμετωπίσει στο συνέδριο του κόμματός του θύελλα αντιδράσεων από στελέχη που δεν καλοβλέπουν την πολιτική του συγκατοίκηση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ένα συνέδριο – το ένατο – που έρχεται λίγες μόνο μέρες μετά τον ανασχηματισμό και τις σοβαρές ενστάσεις που έχουν εκφράσει πολλά στελέχη της Ν.Δ. για τον σφικτό εναγκαλισμό του πρωθυπουργού και προέδρου του κόμματος με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά και τη συμμετοχή κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ στο κυβερνητικό σχήμα.
Κανένας δεν είχε φανταστεί μέχρι και τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας ότι ο πολυσυζητημένος ανασχηματισμός θα έπαιρνε τη μορφή του κατεπείγοντος μετά την αιφνιδιαστική αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση. Σε όλες τις συζητήσεις που είχαν γίνει μέχρι τότε, ο ανασχηματισμός ήταν το διαπραγματευτικό χαρτί του πρωθυπουργού έναντι των δυο εταίρων του και ιδιαίτερα του Βενιζέλου, που ζητούσε μετ’ επιτάσεως την αναδιοργάνωση της κυβέρνησης.
Τελικά τα πράγματα ήρθαν έτσι – μετά την απαράδεκτη κίνηση του κλεισίματος της ΕΡΤ –, ώστε ο πρωθυπουργός, όχι μόνο αναγκάστηκε να κάνει ανασχηματισμό πριν από το συνέδριο του κόμματός του, αλλά επιπλέον έχρισε και αντιπρόεδρο της κυβέρνησής του τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Πρώτη φορά ίσως ο Σαμαράς συνειδητοποίησε ότι οι τσαμπουκάδες ενίοτε μπορεί να δημιουργήσουν δυσεπίλυτα προβλήματα και απρόβλεπτες καταστάσεις.
Η αλήθεια είναι ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή ο πρωθυπουργός έλπιζε πως ο Φώτης Κουβέλης δεν θα τον εγκατέλειπε… άσπλαχνα στην αγκαλιά του Βενιζέλου. Δεν περίμενε ότι ο ίδιος θα έφτανε στο σημείο να συγκυβερνά μόνο με το ΠΑΣΟΚ, στο οποίο μέχρι πρότινος επέρριπτε μεγάλο μέρος της ευθύνης για το ότι η χώρα έφτασε σε αυτό το σημείο.
Μπροστά στο αδιέξοδο το οποίο βρέθηκε, έχοντας κρεμασμένη από το ακουστικό του δεξιού του αυτιού την Άνγκελα Μέρκελ, η οποία στην πραγματικότητα τον απειλούσε να μην κάνει καμία κίνηση που θα οδηγούσε την Ελλάδα σε πρόωρες εκλογές, ο πρόεδρος της Ν.Δ. έφερε και πάλι… το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία.

Μέσα όλα τα… σόγια
Ο κακός χαμός ξεκίνησε όταν ανακοινώθηκε ότι υπουργός αρμόδιος για την ΕΡΤ θα γινόταν ο Παντελής Καψής. Ο γνωστός δημοσιογράφος αποτελεί κόκκινο πανί για μερίδα νεοδημοκρατών, αφού στο παρελθόν είχε κάνει σκληρή κριτική στις κυβερνήσεις της Ν.Δ. Τα τηλέφωνα στη Συγγρού έσπασαν από ψηφοφόρους που απειλούσαν ότι «αν μπει ο Καψής στην κυβέρνηση, θα φύγουν αυτοί». Οι απειλές πήραν κινηματικό χαρακτήρα όταν διέρρευσε ότι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα γινόταν ο Βενιζέλος.
Ακόμα και στενοί συνεργάτες του Σαμαρά τον προειδοποίησαν ότι αυτές οι κινήσεις θα είχαν μεγάλο κόστος στο εσωτερικό της Ν.Δ., τη στιγμή μάλιστα που το συνέδριό τους θα γινόταν σε λίγες μέρες, αφού με όλες αυτές τις κινήσεις το ΠΑΣΟΚ έμπαινε από ισχυρότερη θέση στο πολιτικό παιχνίδι. Όσοι είχαν ενστάσεις έλεγαν ακόμη ότι με αυτόν τον τρόπο ταυτίζεται πάλι πολιτικά η Ν.Δ. με το ΠΑΣΟΚ, στελέχη του οποίου σήμερα δικάζονται για σκάνδαλα, ενώ ο Γ. Παπανδρέου έβαλε τη χώρα στα μνημόνια.
Προκειμένου να αποσοβήσει τους σοβαρούς κραδασμούς των αποφάσεών του ο Αντ. Σαμαράς επέλεξε να βάλει στην κυβέρνησή του όλα τα τζάκια της Ν.Δ. ή, τουλάχιστον, τους εκπροσώπους τους, προκειμένου να μειώσει τις αντιδράσεις.
Έτσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε την καυτή πατάτα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενώ από το καραμανλικό στρατόπεδο υπουργοποιήθηκαν οι Γιάννης Ανδριανός (υφυπουργός Αθλητισμού), Αντώνης Μπέζας (υφυπουργός Υγείας), Χρήστος Σταϊκούρας (υπουργός αναπληρωτής Οικονομίας), Θανάσης Δαβάκης (υφυπουργός Εθνικής Άμυνας), Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης (υπουργός Ναυτιλίας) και Κώστας Γκιουλέκας (υφυπουργός Παιδείας).

Πρόβλημα για «κολλητούς»
Οι πληροφορίες πάντως λένε ότι η δυσαρέσκεια που υπάρχει στα στελέχη της Ν.Δ. δεν αποκλείεται να εκφραστεί στις ψηφοφορίες του συνεδρίου και ιδιαίτερα σε αυτήν που αφορά το πρόσωπο του γραμματέα, που δεν είναι άλλος από τον Ανδρέα Παπαμιμίκο, αλλά και των μελών που θα προτείνει ο Σαμαράς για την Κ.Ε. Δεν αποκλείεται δηλαδή για παράδειγμα οι κύριοι Χρύσανθος Λαζαρίδης και Φαήλος Κρανιδιώτης να καταποντιστούν, αφού η βάση της Ν.Δ. τους καταλογίζει συνυπευθυνότητα στις κινήσεις Σαμαρά.
Μέσα σε αυτό τον πανικό έρχονται να προστεθούν και τα στελέχη τα οποία είναι δυσαρεστημένα επειδή έμειναν εκτός του κυβερνητικού σχήματος χωρίς να τους δοθεί κάποια εξήγηση. Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος κατά την αποχώρησή του δεν έκρυψε την πικρία του, θεωρείται ως ο υπ’ αριθμόν ένα ύποπτος να εκφράσει διαφωνίες επί διαφόρων θεμάτων στο συνέδριο.
Η Σοφία Βούλτεψη είναι ακόμη ένα από τα πρόσωπα που δεν αποκλείεται να σηκώσουν τους τόνους, αφού στην πραγματικότητα θεωρεί ξένο σώμα τους εκ μετεγγραφής συντρόφους της από τον ΛΑΟΣ και ιδιαίτερα τον Άδωνι Γεωργιάδη, με τον οποίο μάλιστα πολιτεύεται στην ίδια περιφέρεια.
Ο Μάκης Βορίδης, που δεν υπουργοποιήθηκε, όπως και ο Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο οποίος αποχώρησε από το υπουργείο Υγείας, των οποίων τα ονόματα ακούστηκαν για τη θέση του περιφερειάρχη στις δημοτικές εκλογές, αρνήθηκαν ότι θα είναι υποψήφιοι για ένα τέτοιο αξίωμα. Ο Βορίδης πρόσθεσε δε ότι δεν ενδιαφέρεται ούτε για τον Δήμο Αθηναίων.
Το Μέγαρο Μαξίμου πάντως παρακολουθεί όλες τις κινήσεις και δηλώσεις των βουλευτών της Ν.Δ. προκειμένου να αποφύγει τα χειρότερα, δηλαδή κάποιο… αντάρτικο. Την Τρίτη το βράδυ μάλιστα υπήρξε συναγερμός όταν στην Ολομέλεια της Βουλής για τη συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο αφορά τη δυνατότητα πρόσβασης φορολογικών αρχών σε καταθέσεις, δάνεια και κάρτες πολιτών, γράφτηκε μόνο ένας ομιλητής από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., ο Ηλίας Βλαχογιάννης από τα Τρίκαλα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:26