search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:35
MENU CLOSE

«Αυτά που θέλει ο κόσμος»

28.06.2013 21:00
«Αυτά που θέλει ο κόσμος» - Media

Από τα ανοιχτά παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες αυτό το καλοκαίρι δεν ακούγονται, τουλάχιστον όλη την ώρα, τηλεοράσεις. Κομπιούτερ ακούγονται κυρίως. Που αναμεταδίδουν το πρόγραμμα της «κλειστής» ΕΡΤ.

Από τα ανοιχτά παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες αυτό το καλοκαίρι δεν ακούγονται, τουλάχιστον όλη την ώρα, τηλεοράσεις. Κομπιούτερ ακούγονται κυρίως. Που αναμεταδίδουν το πρόγραμμα της «κλειστής» ΕΡΤ. Ραδιόφωνο, τηλεόραση, ενημερωτικές εκπομπές, συναυλίες στον κήπο του Ραδιομεγάρου.
Περίπου 4.500.000 τηλεθεατές, όπως γράφτηκε, παρακολουθούν, όχι μόνο εδώ, αλλά παγκοσμίως, μέσω EBU, τα προγράμματα της πρώην κρατικής και νυν πιο δημόσιας τηλεόρασης. Ακόμα όμως κι αν δεν είναι τόσοι, ή αν δεν υπάρχουν μετρήσεις, αρκεί η προσωπική εμπειρία από τους γείτονες, τους φίλους, από συζητήσεις που ακούμε τυχαία στον δρόμο, για να αντιληφθούμε τις ακροαματικότητες και θεαματικότητες της ΕΡΤ.
Είναι φανερό ότι μόλις τα κόμματα που χρόνια εναλλάσσονταν στην εξουσία είπαν «δεν τη θέλουμε, τέρμα, το χάλι της έχει», αμέσως άρχισαν όλο και περισσότεροι να τη βλέπουν. Ό,τι δεν κατάφεραν οι υπουργοί με νομοσχέδια, αναδιοργανώσεις, στελεχώσεις, μεταρρυθμίσεις, διορισμούς, ξαδέλφες, κομματικά στελέχη, ακριβές μελέτες ξένων ειδημόνων, «αστέρια» της ιδιωτικής τηλεόρασης, ανταγωνιστικότητες, έγινε με το που είπαν «απεταξάμην». Μόλις οι κυβερνώντες την απαξίωσαν αρχίσαμε να την εμπιστευόμαστε περισσότερο.
 Όχι μόνο για λόγους «αντίστασης στα λουκέτα» και υπεράσπισης ενός δημόσιου αγαθού, αλλά επειδή και το πρόγραμμα έγινε πιο ενδιαφέρον. Οι ειδήσεις και οι ενημερωτικές εκπομπές πρωτίστως. Oι συζητήσεις είναι πια αληθινές συζητήσεις και όχι «αφήστε με να ολοκληρώσω». Oι καλεσμένοι αυξήθηκαν, είναι διαφορετικοί, ούτε προσπαθούν να επιβληθούν φωνάζοντας. Oι «οικοδεσπότες» δείχνουν ότι έχουν άποψη και ξέρουν να κάνουν τη δουλειά τους. Ένα σωρό πράγματα ακούγονται αυτό το διάστημα και, για πρώτη φορά ίσως, θέματα που αφορούν τον πολιτισμό είναι σε ώρες μεγάλης θεαματικότητας.
Το περίφημο «μαύρο» έφερε μια πολυχρωμία και οι «μπάρες» έσπασαν με τέτοιον τρόπο που, ανεξαρτήτως τι θα γίνει στο μέλλον, αποδεικνύει πως το «αυτά θέλει ο κόσμος» – πανηγύρια, τσιφτετέλια, σαχλαμαρίσματα, γιουβαρλάκια, φωνακλάδες πολιτικούς, προπαγάνδα και γενικώς να μην σκέφτεται ο θεατής – είναι απλώς προφάσεις εν αμαρτίαις.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:35