search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 17:53
MENU CLOSE

Εμπρός στον δρόμο που χάραξε το Μάλι!

28.06.2013 21:00
Εμπρός στον δρόμο που χάραξε το Μάλι! - Media

Αναρωτιόμουν μετ’ επιτάσεως αυτές τις μέρες πόθεν έσχε ο πρωθυπουργός τη φαεινή ιδέα της κατάργησης του εθνικού ραδιοτηλεοπτικού μας φορέα. Ο Χρύσανθος του την υπέβαλε ή ο Άδωνις;

Αναρωτιόμουν μετ’ επιτάσεως αυτές τις μέρες πόθεν έσχε ο πρωθυπουργός τη φαεινή ιδέα της κατάργησης του εθνικού ραδιοτηλεοπτικού μας φορέα. Ο Χρύσανθος του την υπέβαλε ή ο Άδωνις; Μήπως το αποφάσισε υποδαυλιζόμενος από το ρεύμα των καινοτόμων ιδεών ενός Φαήλου Κρανιδιώτη ή ενός Στέφανου Κασιμάτη; Αλλά και πάλι, κατ’ αναλογίαν με ποιο πρότυπο; Κατά μίμηση τίνος παραδείγματος;  Μ’ αυτά και μ’ αυτά τα ερωτήματα πελαγοδρομούσα χωρίς ικανοποιητική απάντηση, ώσπου διάβασα σ’ ένα αιχμηρό άρθρο της Ξένιας Κουναλάκη μια είδηση που μου είχε διαφύγει: Στο Μάλι, λέει η αρθρογράφος μεταδίδοντας δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, εδώ και μερικούς μήνες οι εξτρεμιστές μουσουλμάνοι επέβαλαν την κατάργηση της μουσικής! Όχι κάποιας συγκεκριμένης μουσικής, αλλά της μουσικής εν γένει. Πολλοί μουσικοί αναγκάστηκαν να εξοριστούν, οι μουσικές σκηνές σφραγίστηκαν, κιθάρες και ντραμς παραδόθηκαν στις φλόγες…  Αμέσως φωτίστηκα: ιδού η πηγή της αιφνίδιας πρωθυπουργικής εμπνεύσεως. Αδίκως, το ομολογώ, υποψιαζόμουνα τον Χρύσανθο και τον Φαήλο, δεν είναι τόσο ριζοσπάστες οι άνθρωποι. Βέβαια, παραδείγματα υπάρχουν αρκετά και πέραν της συμπαθούς αφρικανικής δημοκρατίας. Στην Κίνα της πολιτιστικής επανάστασης η κλασική μουσική είχε καταγγελθεί συλλήβδην ως αντιδραστική, ενώ και σήμερα στις χώρες που κυριαρχούν οι μουλάδες η ακρόαση του Μπετόβεν ή της ροκ μουσικής αποτελεί κολάσιμο αδίκημα.  Κανένα όμως απ’ αυτά τα καθηλωτικά υποδείγματα δεν είχε τον ριζικά διαφωτιστικό χαρακτήρα ούτε την καθολικότητα που προσέφερε το φωτοβόλο παράδειγμα του Μάλι. Το άκουσε φαίνεται ο πρωθυπουργός και ανέβλεψε προς το φως το αληθινό. Μέσα του ξέρει πως ηγείται μιας κυβέρνησης, κατά το πνευματικό ανάστημα, πυγμαίων. Οπότε, σκέφτηκε, δεν μας σώζει παρά μια επίδειξη πυγμής. Εμπρός λοιπόν στον δρόμο που χάραξε το Μάλι. Τέρμα στα αναμορφωτικά ημίμετρα, τα δοκιμάσαμε και απέτυχαν οικτρά πάλι και πάλι. Ας κόψουμε τα πόδια μας με ψηλά το κεφάλι!  Κάπως έτσι, είμαι σίγουρος πια, ελήφθη η ηρωική απόφαση για την καρατόμηση της ΕΡΤ… μα εδώ σταματώ γιατί με πιάνουν τα συνωμοσιολογικά που απεχθάνομαι… Μα σκέφτομαι: είναι άραγε τυχαίο το ότι από την απόφαση προσωρινής αναστολής του Κυβερνητικού Διατάγματος που εξέδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας εξαιρούνται προκλητικά τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ; Ή μήπως είναι αποτέλεσμα προσυννενόησης γιατί ο πρωθυπουργός θέλει ν’ αφήσει κάποια νύξη για το υψηλό του πρότυπο, το Μάλι;!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 17:52