search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 07:21
MENU CLOSE

Πώς απετράπη το γιουρούσι

29.06.2013 21:00
oldphotossel.581372408215.jpg

Παιχνίδι εντυπώσεων παίζεται τις τελευταίες ημέρες στις πλάτες των εργαζομένων στην ΕΡΤ, οι οποίοι συνεχίζουν αδιαλείπτως τη μετάδοση του προγράμματος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης από το Μέγαρο της Αγίας Παρασκευής.

Παιχνίδι εντυπώσεων παίζεται τις τελευταίες ημέρες στις πλάτες των εργαζομένων στην ΕΡΤ, οι οποίοι συνεχίζουν αδιαλείπτως τη μετάδοση του προγράμματος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης από το Μέγαρο της Αγίας Παρασκευής. Η διαρκής απειλή των ΜΑΤ πλανάται πάνω από το μέγαρο της κρατικής τηλεόρασης δοκιμάζοντας τα «νεύρα» των εξαντλημένων υπαλλήλων, που κάθε βράδυ απευθύνουν έκκληση σε φίλους, συναδέλφους και αλληλέγγυους προκειμένου να συμμετάσχουν στις μεταμεσονύχτιες ομάδες περιφρούρησης.

Πόσο πιθανή όμως μοιάζει η εισβολή των δυνάμεων καταστολής της Ελληνικής Αστυνομίας στην Αγία Παρασκευή και ποιος θα ήταν ο αντίκτυπος μιας τέτοιας ενέργειας στην κοινή γνώμη;
Από το πρώτο βράδυ της πραξικοπηματικής ενέργειας της κυβέρνησης Σαμαρά να κατεβάσει τους διακόπτες στη δημόσια τηλεόραση, στους διαδρόμους της ΕΡΤ άρχισε να κυκλοφορεί η «πληροφορία» πως «από ώρα σε ώρα μπαίνουν τα ΜΑΤ για να μας βγάλουν έξω σηκωτούς». Την ώρα που άλλοι έβλεπαν διμοιρίες να πλησιάζουν στις εγκαταστάσεις της οδού Κατεχάκη και κλούβες να στήνονται έξω από τα στούντιο της Μουρούζη (σ.σ.: λόγω προγραμματισμένης πορείας αλληλεγγύης στους εξεγερμένους της πλατείας Ταξίμ προς την πρεσβεία της Τουρκίας) η αυθόρμητη απάντηση των «ελεύθερων πολιορκημένων» της Μεσογείων στις δυνάμεις καταστολής ήταν «Μολών Λαβέ»!
Όσο όμως οι ημέρες περνούσαν και το λαϊκό «κύμα» συμπαράστασης στην ΕΡΤ «φούσκωνε», τόσο «ξεφούσκωνε» το ενδεχόμενο μιας καταδρομικής επέμβασης των ΜΑΤ.
Φτάνουμε έτσι στο βράδυ της περασμένης Παρασκευής, οπότε η προτροπή – έμμεση απειλή του Γιάννη Στουρνάρα προς τους εργαζομένους «να εγκαταλείψουν άμεσα το κτήριο της Αγίας Παρασκευής, προκειμένου να ξεκινήσει το πιλοτικό πρόγραμμα της μεταβατικής δημόσιας τηλεόρασης» ενίσχυσε την αίσθηση πως εντός του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος αναμενόταν η περιβόητη εισβολή.

Οι μάχιμοι αρνήθηκαν!
Τελικά το Άγιο Πνεύμα έφερε ανασχηματισμό στο Μαξίμου, αλλά όχι ΜΑΤ στη Μεσογείων. Από το πρώτο βράδυ της διακοπής του σήματος στην ΕΡΤ και της ανάκτησης του «αέρα» από τους εργαζομένους εξελισσόταν ένα μπαράζ συσκέψεων τόσο στη ΓΑΔΑ όσο και στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας. Με τη συνδρομή περιπολικών και ισχυρών δυνάμεων των ΜΑΤ έγινε άλλωστε το κατέβασμα του διακόπτη των πομπών στον Υμηττό.
Την ίδια ώρα, στο Μαξίμου οι σύμβουλοι που έπεισαν τον Αντώνη Σαμαρά να «ρίξει μαύρο» στις συχνότητες της ΕΡΤ, τον είχαν πείσει να ζητήσει εισαγγελική παρέμβαση για την άμεση απομάκρυνση των καταληψιών από το ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής «με κάθε έννομο τρόπο».
Από την πλευρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, την άποψη του οποίου συμμερίζεται όσο λίγων ο Σαμαράς, επέλεξε την ουδετερότητα. «Η Ελληνική Αστυνομία θα μεριμνήσει για την τήρηση της νομιμότητας και δημόσιας τάξης» ήταν η απάντηση που έδιναν σε σχετικά ερωτήματα των δημοσιογράφων κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. Αυτοί που ουσιαστικά απέτρεψαν την επέμβαση ήταν οι ίδιοι οι επικεφαλής των ΜΑΤ και οι επιτελάρχες τους.
Στη διάρκεια των πολύωρων συσκέψεων προσπάθησαν με κάθε τρόπο να περάσουν στους πολιτικούς προϊσταμένους τους την άποψη του αρνητικού αντίκτυπου και της κοινωνικής θύελλας που θα ξεσήκωνε μια πιθανή επέμβαση. «Δεν έχουμε να κάνουμε με καταληψίες, αλλά με απολυμένους ανθρώπους, οι οποίοι βρίσκονται εκεί μαζί με τις οικογένειές τους. Βάσει ποιου ηθικού κώδικα μας ζητάτε λοιπόν να επέμβουμε;» ήταν η απάντηση στις πιέσεις των ανωτέρων τους.
Όταν μάλιστα αυτές άρχισαν να γίνονται περισσότερο έντονες, υπήρξαν αστυνομικοί οι οποίοι «όρθωσαν το ανάστημά τους» απειλώντας ακόμα και με παραίτηση από το Σώμα.

Οπισθοχώρηση
Μπροστά στον κίνδυνο «ανταρσίας» η πολιτική ηγεσία έκανε πίσω στέλνοντας «μήνυμα» στο Μαξίμου για «ήπια αντίδραση, τουλάχιστον έως ότου αρχίσει να ξεφουσκώνει το κίνημα αλληλεγγύης». Στην αποσυμφόρηση του τεταμένου κλίματος συνέβαλαν τα μέγιστα και οι προσεκτικοί χειρισμοί του προεδρείου και νομικού επιτελείου της ΠΟΣΠΕΡΤ, που σύντομα πέρασαν σε ουσιώδεις ενέργειες.
Το αρχικό «Μολών Λαβέ» αντικατέστησαν τα ατράνταχτα επιχειρήματα περί διαφύλαξης της δημόσιας περιουσίας, αφού τόσο στο κτήριο της Αγίας Παρασκευής όσο και στις εγκαταστάσεις της Κατεχάκη, της Μουρούζη και της ΕΡΤ 3 στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν μηχανήματα αξίας εκατομμυρίων ευρώ, «κληρονομιά» από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. «Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε στην τύχη τους και έρμαιο στις διαθέσεις του καθενός μηχανήματα αξίας εκατομμυρίων ευρώ, πολλά από τα οποία τα έχουμε χρεωμένα ονομαστικά (κάμερες, ηχοληπτικά κ.ά.) Συνεπώς οποιαδήποτε διάδοχη κατάσταση στη δημόσια ραδιοτηλεόραση θα πρέπει να γίνει υπό τη μορφή παράδοσης – παραλαβής».
Ταυτόχρονα, οι νομικοί σύμβουλοι της ΠΟΣΠΕΡΤ κατέθεσαν επίσημα στο υπουργείο Οικονομίας πρόταση εθελούσιας εργασίας των 2.500 εργαζόμενων στην ΕΡΤ στο μεταβατικό στάδιο των δύο μηνών, έως ότου γίνει η μετάβαση στον νέο φορέα. Με την εκούσια επιστράτευση οι εργαζόμενοι ουσιαστικά πετούν το «μπαλάκι» στην κυβέρνηση προσφέροντας αφιλοκερδώς την πολυετή εμπειρία και γνώση τους για την εξασφάλιση της ομαλής μετάβασης στο νέο καθεστώς.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 07:19