search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 23:45
MENU CLOSE

Ευρώπη λογοκρίνει… Κύπρο

29.06.2013 21:00
oldphotoseunic1372408548.jpg

Ποιητής από τη Μεγαλόνησο έφαγε «πόρτα» σε  Έκθεση επειδή έγραψε για την τουρκική εισβολή

Ποιητής από τη Μεγαλόνησο έφαγε «πόρτα» σε  Έκθεση επειδή έγραψε για την τουρκική εισβολή

Είναι δυνατόν να υπάρχουν φαινόμενα λογοκρισίας στην καρδιά της (πολιτισμένης) Ευρώπης; Και όμως, το ερώτημα κάθε άλλο παρά ρητορικό φαίνεται να είναι… Η αναφορά στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο μέσα από ένα ποίημα που επρόκειτο να συμμετάσχει σε μια ευρωπαϊκή έκθεση ποιημάτων στις Βρυξέλλες αποτέλεσε σημείο τριβής και τελικά «έφαγε» απαγορευτικό γιατί η τουρκική κοινότητα στις Βρυξέλλες αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες κοινότητες μεταναστών και ήταν πολύ πιθανόν να… δυσαρεστηθεί.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Στις 7 του περασμένου Μαρτίου, οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας της Κύπρου πρότειναν στον λογοτέχνη – φιλόλογο Γιώργο Μοράρη, να εκπροσωπήσει την Κύπρο στην έκθεση ποιημάτων «Transpoesie» που διοργανώνεται από την EUNIC (European Union National Institutes of Culture), της οποίας το κυπριακό υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού είναι μέλος. Η έκθεση πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο μετρό των Βρυξελλών και συνοδεύεται από ανάρτηση των ποιημάτων σε τοίχους του, για να μπορεί να τα διαβάζει το κοινό. Το θέμα της έκθεσης ήταν: «Engagement» (γαλλικά), «Commitment» (αγγλικά), «Engagement» (Ολλανδικά). Στα ελληνικά μπορεί να μεταφραστεί ως «υπόσχεση, δέσμευση» ή «προσήλωση, στράτευση».
Ο Γιώργος Μοράρης απάντησε θετικά στην πρόσκληση των Πολιτιστικών Υπηρεσιών στέλνοντας για την έκθεση το ποίημά του «Νιόβη (1974), (Τουρκική Εισβολή στην Κύπρο ’74)», αντλώντας το όνομα από την ελληνική μυθολογία, σύμφωνα με την οποία η Άρτεμις και ο Απόλλων σκότωσαν τα παιδιά της Νιόβης. Το ποίημα αναφέρεται σε μια θλιβερή παιδοκτονία στη διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, όπως διαφαίνεται από τον επεξηγηματικό υπότιτλο.
Στις 30 Μαΐου επιδόθηκε στις Κυπριακές Πολιτιστικές Υπηρεσίες μια επιστολή στην οποία η Beata Podgorska, διευθύντρια του πολωνικού τμήματος EUNIC στις Βρυξέλλες (η Πολωνία προεδρεύει του Συμβουλίου της Ε.Ε.), αναφέρει: «Ως Πολωνή, αντιλαμβάνομαι απόλυτα τη φρικαλεότητα κάθε πολέμου. Ωστόσο, έχοντας συμβουλευτεί τους επικεφαλής, το Συμβούλιο του οργανισμού θεωρεί πως το πρότζεκτ “Transpoesie” δεν αποτελεί το κατάλληλο πλαίσιο για την παρουσίαση του ποιήματος “Νιόβη”. Θα θέλαμε να τονίσουμε πως ο οργανισμός μας βασίζεται στις Βρυξέλλες, και το Βέλγιο θα γιορτάσει την 50η επέτειο της συμφωνίας για τη μετανάστευση στο Βέλγιο. Όπως γνωρίζετε, η τουρκική κοινότητα είναι μία από τις μεγαλύτερες στις Βρυξέλλες».
Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού προχώρησαν σε διάβημα διαμαρτυρίας στην EUNIC, τονίζοντας ότι η πράξη αυτή συνιστά λογοκρισία. Για το δικαίωμα στη μνήμη ο Γιώργος Μοράρης καλεί τους πολιτιστικούς φορείς στην Ελλάδα και στην Κύπρο να το υπερασπιστούν ως βασικό δικαίωμα του ανθρώπου στην ελευθερία της έκφρασης, που είναι συνώνυμο με το ανθρωπιστικό νόημα της ποίησης και της τέχνης.
Τη συμπαράστασή της στον Γιώργο Μοράρη εξέφρασε η ευρωβουλευτής δρ Ελένη Θεοχάρους, η οποία είναι και ποιήτρια, βραβευμένη από κοινού με τον Γιώργο Μοράρη το 1999 για την ποίησή της, σημειώνοντας: «Θα φέρω το ζήτημα ενώπιον του κ. Μπαρόζο και όπου αλλού μπορέσω. Γιατί ο Μοράρης δίνει μια μάχη για την Κύπρο».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 23:43