search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 02:57
MENU CLOSE

Αποπυρηνικοποιημένη ζώνη η Μέση Ανατολή;

06.05.2010 14:40
Αποπυρηνικοποιημένη ζώνη η Μέση Ανατολή; - Media

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία και η Κίνα εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο να γίνει η Μέση Ανατολή μία ζώνη απαλλαγμένη από πυρηνικά όπλα, κάτι που θα υποχρεώσει – στο τέλος αυτής της διαδικασίας – το Ισραήλ να καταστρέψει τα πυρηνικά όπλα που διαθέτει!

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία και η Κίνα εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο να γίνει η Μέση Ανατολή μία ζώνη απαλλαγμένη από πυρηνικά όπλα, κάτι που θα υποχρεώσει – στο τέλος αυτής της διαδικασίας – το Ισραήλ να καταστρέψει τα πυρηνικά όπλα που διαθέτει!

Η κίνηση αυτή των πέντε μεγάλων δυνάμεων, που είναι και μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αποτυπώθηκε σε κοινή δήλωση, η οποία αντανακλά την προσπάθεια των Ηνωμένων Πολιτειών να εξασφαλίσουν την
υποστήριξη του αραβικού κόσμου για την επιβολή κυρώσεων κατά του Ιράν, για το πυρηνικό πρόγραμμά του, με την προσφορά μιας παραχώρησης έναντι του συμμάχου τους, δηλαδή του Ισραήλ. Ωστόσο η Ουάσιγκτον δηλώνει ότι η ζώνη αυτή δεν μπορεί να εκγαθιδρυθεί αυτή τη στιγμή…

“Δεσμευόμαστε στην πλήρη εφαρμογή της απόφασης του 1995 για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων στη Μέση Ανατολή και υποστηρίζουμε όλες τις συνεχιζόμενες προσπάθειες προς αυτό το στόχο”, αναφέρουν οι πέντε χώρες σε δήλωσή τους που εκδόθηκε στο πλαίσιο της διάσκεψης που πραγματοποιείται στα Ηνωμένα Εθνη για την ανανέωση της συνθήκης για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

Η απόφαση του 1995 έχει υιοθετηθεί από όλες τις χώρες που υπέγραψαν την ιστορική συμφωνία για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων το 1970 και ζητά τη μετατροπή της Μέσης Ανατολής σε ζώνη χωρίς πυρηνικά όπλα. Το Ισραήλ δεν έχει
ποτέ επιβεβαιώσει, αλλά ούτε και αρνηθεί ότι κατέχει πυρηνικά όπλα…

Η αμερικανική υποστήριξη, ωστόσο, σε μια τέτοια ζώνη – έστω και μελλοντικά -δεν είναι ευνοϊκή εξέλιξη για το Ισραήλ, το οποίο υποστηρίζει ότι μπορεί να εξετάσει μια τέτοιου είδους δυνατότητα μόνο όταν υπάρξει οριστική επικράτηση της ειρήνης στη Μέση Ανατοολή. Ωστόσο, τα αραβικά κράτη πιέζουν τις Ηνωμένες Πολιτείες στο ζήτημα αυτό, ως αντάλλαγμα της υποστηρίξής τους στις προσπάθειες της Ουάσιγκτον να αποτρέψει την ανάπτυξη του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15