search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 07:32
MENU CLOSE

ΕΡΤ – Δημόσια τηλεόραση: Τώρα απολύσεις με τηλεκοντρόλ

28.06.2013 21:00
oldphotossp2706kapshs1372432239.jpg

Μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης και την τοποθέτηση του Παντελή Καψή ως αρμόδιου υπουργού ειδικά για την ΕΡΤ, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ αναμένεται να δώσουν τη μάχη των απολύσεων. 

Μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης και την τοποθέτηση του Παντελή Καψή ως αρμόδιου υπουργού ειδικά για την ΕΡΤ, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ αναμένεται να δώσουν τη μάχη των απολύσεων. Τα δυο πολιτικά κόμματα και οι μιντιακοί σύμμαχοί τους αναγγέλλουν τη συμφωνία στο μεταβατικό καθεστώς λειτουργίας της ΕΡΤ χωρίς να δίνουν λόγο και εξήγηση γιατί δεν εφαρμόζουν την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την άμεση επαναφορά των τριών τηλεοπτικών σημάτων της στον αέρα. Κουβέντα επίσης δεν γίνεται για τη μεγαλύτερη πολιτική ήττα Σαμαρά και του επιτελείου του να βάλουν λουκέτο στον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα, επιφέροντας βαρύτατο οικονομικό πλήγμα στα δημόσια έσοδα της χώρας και δημόσιο διεθνή εξευτελισμό της στα διεθνή ΜΜΕ.

Ο νέος υπουργός ΕΡΤ Π. Καψής με δυο εμφανίσεις του σε Mega και ΣΚΑΪ, ενώ παραδέχθηκε πως μέρος της λύσης για την ΕΡΤ είναι οι εργαζόμενοι, αρνήθηκε να απαντήσει στο ποιο είναι το συγκεκριμένο κυβερνητικό σχέδιο. Σχέδιο που, όπως κατήγγειλαν και οι εργαζόμενοι στο ραδιομέγαρο την περασμένη Τρίτη, απλώς δεν υπάρχει. Υπάρχουν μόνο οι μαζικές απολύσεις, οι οποίες αναγγέλλονται με… τηλεκοντρόλ από το βήμα της Βουλής ή με δηλώσεις στα ιδιωτικά ΜΜΕ.

Από την πλευρά των εργαζομένων στάλθηκε χθες Τετάρτη το μαζικό εξώδικο στο υπουργείο Οικονομικών υπογεγραμμένο από περίπου 2.000 εργαζόμενους της ΕΡΤ, με το οποίο δηλώνουν πως δεν αποδέχονται το κλείσιμο και τις απολύσεις τους. Το σχέδιο για τη μαζική εκκένωση της ΕΡΤ έχει σοβαρά νομικά προβλήματα, ενώ το «διάδοχο σχήμα» που ανήγγειλε η κυβέρνηση για να ξεπεραστεί η κυβερνητική κρίση έχει επίσης αξεπέραστα προβλήματα.

Ο Γ. Στουρνάρας, μετά τη διαταγή για εκκένωση του ραδιομεγάρου, συνεχίζει μονότονα να επαναλαμβάνει πως το υπουργείο έχει καταθέσει τη μισθοδοσία δυο μηνών έναντι της αποζημίωσης των απολυμένων και πως η συνολική αποζημίωσή τους θα καταβληθεί μόλις οι υπηρεσίες του καταφέρουν να μπουν στο κτήριο της ΕΡΤ!

Συμφωνίες «στον αέρα» και παράπλευρες ζημιές

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν οι εργαζόμενοι στη συνέντευξη Τύπου της περασμένης Τρίτης στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, δεκάδες συμφωνίες της εταιρείας βρίσκονται στον αέρα, με άμεσο αποτέλεσμα να χάνει το Δημόσιο εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Δεν πρόκειται μόνο για την απώλεια των εσόδων από το ανταποδοτικό τέλος, το οποίο αναστάλθηκε με εξπρές υπουργική απόφαση του Γ. Στουρνάρα για δυο μήνες, αλλά για ρήτρες συμβολαίων από αθλητικά δικαιώματα και άλλες συμφωνίες της ΕΡΤ.

Ενδεικτικά και μόνο αναφέρουμε πως η TEAM δήλωσε πως θα περιμένει μέχρι τον Ιούλιο για να αποφασίσει πώς θα διεκδικήσει τη συμφωνία ύψους 31,5 εκατ. ευρώ για τις μεταδόσεις του Champions League της επόμενης τριετίας. Η ΕΡΤ έχει αθλητικές συμφωνίες ύψους 50 εκατ. ευρώ, ανάμεσά τους το Μουντιάλ, αγώνες στίβου, τους Μεσογειακούς Αγώνες, το Eurobasket. Στη δορυφορική μετάδοση της ERT World υπάρχει συμφωνία ύψους 1 εκατ. ευρώ για τη μεταφορά του δορυφορικού σήματος σε όλο τον κόσμο, ενώ κινδυνεύει να χάσει το ΕΣΠΑ ύψους 9,8 εκατ. ευρώ για την ψηφιοποίηση του αρχείου της. Όλα τα παραπάνω παραπέμπουν ευθέως σε δόλια πράξη κλεισίματος δημόσιας εταιρείας και φυσιολογικά στα εισαγγελικά γραφεία. Πολύ περισσότερο που αυτή ήταν κερδοφόρα και δεν επιδοτούνταν από τον κρατικό προϋπολογισμό.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 07:31