search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 14:51
MENU CLOSE

Τα ρόδα και το «αγκάθι»

30.06.2013 21:00
Τα ρόδα και το «αγκάθι» - Media

Η υπόθεση Σνόουντεν μονοπωλεί το παγκόσμιο ενδιαφέρον και οι παρενέργειες δεν έχουν τελειωμό.

Η υπόθεση Σνόουντεν μονοπωλεί το παγκόσμιο ενδιαφέρον και οι παρενέργειες δεν έχουν τελειωμό.

Ο κάτι σαν «γύρος του κόσμου» που κάνει ο 30χρονος πρώην κατάσκοπος έχει αυτή τη στιγμή σταματήσει στη Μόσχα και ψάχνει καταφύγιο. Αυτό θα μπορούσε να είναι το Εκουαδόρ αλλά αν η χώρα της Νότιας Αμερικής τον δεχτεί στο έδαφός της, θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα σε μερίδα του πληθυσμού της και κατ΄ επέκταση στα ταμεία της.

Το Εκουαδόρ είναι από τις μεγαλύτερες χώρες παραγωγής ρόδων στον κόσμο και μόνο στις ΗΠΑ στέλνει κάθε χρόνο τριαντάφυλλα αξίας 250 εκατομμυρίων δολαρίων.  Μαζί με το μπρόκολο και τις αγκινάρες, το κατ’ εξοχήν ερωτικό λουλούδι είναι το νούμερο 1 εξαγωγικό προϊόν του Ισημερινού αλλά η υπόθεση Σνόουντεν μπορεί να βλάψει άμεσα τις πωλήσεις.

Οι ΗΠΑ, σε επικοινωνία του αντιπροέδρου Τζο Μπάϊντεν με τον πρόεδρο του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα, έκαναν με τρόπο διακριτό το σίγουρο ενδεχόμενο μια πιθανή περίθαλψη του Σνόουντεν να επηρεάσει σημαντικά τις εισαγωγές ρόδων και λοιπών.

Η εξέλιξη αυτή έχει επηρεάσει πάρα πολύ τους παραγωγούς τριαντάφυλλων στο Εκουαδόρ. «Δεν μιλάμε για μαθηματικές εξισώσεις αλλά για παράγοντες που επηρεάζουν την εικόνα μας και τις εξαγωγές μας» λέει ο Μπενίτο Χαραμίγιο, πρόεδρος του συνδέσμου παραγωγών λουλουδιών της χώρας.

Αυτή τη στιγμή στο Εκουαδόρ τα άνθη αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας μετά τα θαλασσινά και σε ίδιο επίπεδο με τις μπανάνες. Στις 550 φάρμες που υπάρχουν με αποκλειστική καλλιέργεια λουλουδιών, απασχολούνται 50.000 άνθρωποι αλλά η όλη επιχείρηση επηρεάζει άμεσα και άλλες 110.000 θέσεις εργασίας από σχετικά επαγγέλματα.

Ο πρόεδρος της χώρας δήλωσε ότι «δεν μας φοβίζουν οι έμμεσες απειλές, θα αποζημιώσουμε τους παραγωγούς για τη χασούρα αν σταματήσει το εμπόριο με τις ΗΠΑ» αλλά οι επιχειρηματίες του Εκουαδόρ δεν είναι τόσο αισιόδοξοι όσο ο Ράφαελ Κορέα.

Οι ιδιοκτήτες των μεγαλύτερων φυτωρίων έχουν επενδύσει πολλά στη σχέση με τις ΗΠΑ και δεν χαίρονται καθόλου με την προοπτική να προσγειωθεί ο Σνόουντεν στη χώρα τους. Πιέζουν λοιπόν όσο μπορούν την κυβέρνηση με την απλουστευμένη συλλογιστική «δεν μπορούμε να ρισκάρουμε το μέλλον 14 εκατομμυρίων Εκουαδοριανών για έναν 30χρονο χάκερ που δεν τον γνωρίζουμε».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 14:51