search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 09:52
MENU CLOSE

Ο Κοινωνικός Τραπεζίτης της Πάτρας

03.07.2013 17:07
Ο Κοινωνικός Τραπεζίτης της Πάτρας - Media

Ο Νίκος Μπογονικολός, εμπνευστής του εναλλακτικού κοινωνικού νομίσματος της Πάτρας ,μιλάει στο «Π» για την οργάνωση και τη δράση του δικτύου «Οβολός» και για τις δυνατότητες οικονομικής ανάπτυξης χωρίς την χρήση του ευρώ.

Τα δομικά προβλήματα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και οι στρεβλώσεις που προκαλούν στην πραγματική οικονομία οι αδηφάγες αγορές ήταν αυτό που ώθησε, στις αρχές του 2009, μια ομάδα πολιτών με συντονιστή τον κ. Μπογονικολό στην δημιουργία ενός πρότυπου σωματείου για την κυκλοφορία εναλλακτικού νομίσματος, που θα καθιστούσε δυνατές τις συναλλαγές μεταξύ πολιτών χωρίς τη μεσολάβηση του εθνικού νομίσματος.

Το εγχείρημα βοηθήθηκε ιδιαίτερα από τη μελέτης της ήδη υπάρχουσας στο εξωτερικό τεχνογνωσίας, καθώς τα εναλλακτικά νομίσματα (LETS),  αποτελούν ευρέως διαδεδομένη πρακτική στη Γερμανία, στην Αγγλία, στις ΗΠΑ αλλά και στη Λατινική Αμερική.

Οι συναλλαγές με «οβολούς» γίνονται κυρίως διαδικτυακά από την πλατφόρμα του σωματείου. Αρκεί η δημιουργία ενός νέου λογαριασμού, ώστε να ενταχθεί κανείς στο σύστημα πώλησης και αγοράς προϊόντων ή υπηρεσιών. Ένας «οβολός», αντιστοιχεί σε ένα ευρώ.

Η λειτουργία είναι απλή: Όταν τα μέλη πωλούν αγαθά ή υπηρεσίες κερδίζουν οβολούς και οι λογαριασμοί τους πιστώνονται. Όταν τα μέλη αγοράζουν αγαθά ή υπηρεσίες ξοδεύουν Οβολούς και οι λογαριασμοί τους χρεώνονται. 

Τα πλεονεκτήματα του οβολού έναντι του ευρώ έγκεινται στο ότι ενώ η νομισματική αξία του ευρώ μπορεί να κυμαίνεται καθοδικά ή ανοδικά, ο οβολός παραμένει σταθερός προστατεύοντας έτσι τα μέλη του από τις ανατιμήσεις και την οικονομική κρίση. Η συσσώρευση οβολών δεν έχει κανένα απολύτως νόημα, ούτε μπορεί να ελπίζει κανείς στην απόκτηση μελλοντικής υπεραξίας.
 
Το εγχείρημα του «Οβολού» αγκαλιάστηκε από την τοπική κοινωνία της Πάτρας και γρήγορα εξαπλώθηκε σε όλη την Ελλάδα. Το δίκτυο πλέον αριθμεί δεκάδες χιλιάδες χρήστες από την Κρήτη έως τον Έβρο και δίνει μία διέξοδο από την καλπάζουσα ανεργία και την κοινωνική καταστροφή που προκαλεί η οικονομική κρίση. 
 
Κύριε Μπογονικολέ, ο «Οβολός» έκανε τα πρώτα του βήματα στις αρχές του 2009. Τι σας έκανε να στραφείτε στα εναλλακτικά νομίσματα σε μια περίοδο που η οικονομία φαινομενικά δεν αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα;
Η προσπάθεια μας, που ήταν και η πρώτη για την δημιουργία ενός ελληνικού κοινωνικού εναλλακτικού νομίσματος, ήταν πράγματι φαινομενικά πρώιμη. Όλοι, όμως, στην ομάδα πρωτοβουλίας του «οβολού» είχαμε δει τα προβλήματα του παραδοσιακού ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και δυστυχώς τα γεγονότα δικαίωσαν τις εκτιμήσεις μας για βάθεμα της κρίσης στα όρια της καταστροφής. Παράλληλα ήταν και μία απάντησή μας στον απαράδεκτο ρόλο των ελληνικών τραπεζών και την λειτουργία του ευρώ.
 
Πώς σας αντιμετώπισε το ελληνικό κράτος;
Το ελληνικό κράτος αντιμετώπισε και το εγχείρημά μας, αλλά στην συνέχεια και άλλων εναλλακτικών νομισμάτων, από αδιάφορα μέχρι απόλυτα αρνητικά. Τυπικά προσκόμματα ακόμα υπάρχουν. Αλλά άνοιξε ο δρόμος και χιλιάδες συμπολίτες μας λειτουργούν με κοινωνικά νομίσματα.
 
Τι απήχηση είχε η πρωτοβουλία σας στην τοπική κοινωνία της Πάτρας;
Η πρωτοβουλία μας είχε όχι μόνο στην Πάτρα αλλά και σε όλη την Ελλάδα εντυπωσιακή αποδοχή και είμαστε χαρούμενοι που δείξαμε τον δρόμο και βοηθήσαμε να υπάρχουν σήμερα δεκάδες εναλλακτικά και τοπικά νομίσματα.
 
Οι συναλλαγές με «Οβολούς» γίνονται κυρίως διαδικτυακά, αλλά έχετε εξαγγείλει και την κυκλοφορία έντυπου νομίσματος. Με ποιο τρόπο θεωρείτε ότι θα επηρεάσει αυτή η εξέλιξη τις συναλλαγές μεταξύ των πολιτών;
Η κυκλοφορία του έντυπου κοινωνικού νομίσματος του πρώτου στην Ελλάδα πιστεύουμε θα αποτελέσει επανάσταση στην κοινωνική οικονομία, γιατί θα δώσει την δυνατότητα χρήσης του και σε μη χρήστες ίντερνετ. Προχωρούμε πολύ προσεκτικά, γιατί πρέπει να σας αναφέρω ότι «τυχαία» από την επόμενη της εξαγγελίας της κυκλοφορίας του δεχόμαστε απίστευτο αριθμό διαδικτυακών επιθέσεων.
 
Το Δίκτυό σας καλύπτει μόνο την Πάτρα ή έχει εξαπλωθεί και σε άλλες πόλεις;
Το δίκτυο Οβολός αποτελεί πλέον μία ανοικτή πλατφόρμα και μπορεί να την χρησιμοποιήσει κάθε ομάδα σε πόλη ή χωριό. Έτσι έχουμε πλέον χρήστες από την Κρήτη ώς τον Έβρο.

Πιστεύετε πως τα εναλλακτικά νομίσματα μπορούν να αντικαταστήσουν τα εθνικά ή ο ρόλος τους είναι μόνο συμπληρωματικός;
Όχι, τα εναλλακτικά κοινωνικά νομίσματα και τα τοπικά νομίσματα είναι μόνο συμπληρωματικά. Ο ρόλος τους όμως είναι πολύ σημαντικός για την κοινωνική οικονομία και την τοπική ανάπτυξη. 
 
Πρόσφατα η διαδικτυακή πλατφόρμα του «Οβολού» δέχτηκε επίθεση από χάκερς. Κατά τη γνώμη σας ήταν τυχαίο γεγονός ή στοχευμένη επίθεση;
Δυστυχώς στοχευμένη επιθεση και συνεχιζόμενη. Δουλεύουμε εντατικά μία μεγάλη ομάδα εθελοντών γιά να έχουμε πάλι αυτές τις μέρες μιά ασφαλη πλατφόρμα και με καλύτερα συστήματα άμυνας .
 
Πώς αποτιμάτε συνολικά την προσπάθειά σας μετά από πέντε χρόνια;
Εμείς βάλαμε τον σπόρο και άνθισε το πρώτο ελληνικό κοινωνικό νόμισμα ο «οβολός» σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Πιστεύουμε ότι το σημαντικό που καταφέραμε είναι να υπάρχει και να λειτουργεί στην Ελληνική κοινωνία η έννοια εναλλακτικό κοινωνικό νόμισμα
 
Μπορείτε δείτε πώς λειτουργεί ο ''Οβολός''  στο site ovolos.gr μόλις επανέλθει, καθώς  αυτή τη στιγμή παραμένει ανενεργό λόγω κυβερνοεπιθέσεων.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 09:51