search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 07:30
MENU CLOSE

«Αντίο» στο τραπεζικό απόρρητο

01.07.2013 21:00
oldphotoseuro1372674885.jpg

Έρχεται ο Big Brother της εφορίας, με ηλεκτρονικό «μάτι» σε τραπεζικούς λογαριασμούς, δάνεια, πιστωτικές κάρτες.

Έρχεται ο Big Brother της εφορίας, με ηλεκτρονικό «μάτι» σε τραπεζικούς λογαριασμούς, δάνεια, πιστωτικές κάρτες. Από την οθόνη του ηλεκτρονικού τους υπολογιστή εφοριακοί υπάλληλοι, Οικονομική Αστυνομία, ΣΔΟΕ και οικονομικοί εισαγγελείς θα έχουν απευθείας πρόσβαση σε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς πολιτών και επιχειρήσεων. Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Οικονομικών θα μπορεί σε πραγματικό χρόνο (real time) να διασταυρώνει δαπάνες που έχουν γίνει με δάνεια ή πιστωτικές κάρτες και να τις συγκρίνει με τα πραγματικά εισοδήματα.

Ουσιαστικά, πρόκειται για εφαρμογή ενός συστήματος «Μεγάλου Αδελφού» της εφορίας, με στόχο, όπως λένε αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, την πάταξη της φοροδιαφυγής. Όλα τα παραπάνω περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή, ο τίτλος του οποίου όμως δεν προϊδεάζει για το «σκληρό» περιεχόμενό του.
Καταθέσεις, δάνεια, κάρτες μπαίνουν στο στόχαστρο της εφορίας και μάλιστα θα υπάρχει συνεργασία των ελληνικών αρχών με αντίστοιχες ευρωπαϊκές, ώστε να εντοπιστεί και το «μαύρο χρήμα» που κυκλοφορεί σε αυτές και προέρχεται από δραστηριότητες στην ελληνική επικράτεια.
Το νομοσχέδιο με τίτλο «Ενσωμάτωση της οδηγίας 2011/16/ΕΕ, ρύθμιση θεμάτων της ΕΛΤΕ, αναμόρφωση οργανισμού του ΝΣΚ και άλλες διατάξεις» περιλαμβάνει φορολογικές παγίδες για εκατομμύρια φορολογουμένους, οι οποίοι πλέον δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο τα τεκμήρια απόκτησης και χρήσης περιουσιακών στοιχείων, αλλά και τον ενδελεχή έλεγχο και σε βάθος δεκαετίας των καταθέσεών τους.
Μάλιστα, όπως εξηγεί αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, ακόμη και αν κάποιος έχει κλείσει τον τραπεζικό λογαριασμό του εδώ και μία διετία και τα προηγούμενα χρόνια διατηρούσε σε αυτόν «μαύρο» χρήμα, κι αυτός μπορεί να εντοπιστεί και να κληθεί να πληρώσει πρόσθετους φόρους και προσαυξήσεις για φοροδιαφυγή. Αν το ποσό αυτό είναι πάνω από ένα ύψος, μπορεί να του ασκηθεί δίωξη για κακούργημα.
Σε άλλο σημείο του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι κανένας πολίτης δεν θα συναλλάσσεται με τράπεζα αν πρώτα δεν δηλώσει τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου του. Δεν είναι τυχαίο που το τελευταίο διάστημα τραπεζικοί υπάλληλοι ζητούν από τους πελάτες τους όχι μόνο τον ΑΦΜ, αλλά και το εκκαθαριστικό της φορολογικής τους δήλωσης κατ’ εντολήν οδηγίας που προέρχεται από την Τράπεζα της Ελλάδος για περιπτώσεις κατάθεσης μεγάλων ποσών.

Από το πρώτο ευρώ
Όσοι πάντως το 2012 έλαβαν τόκους καταθέσεων έως 250 ευρώ (μετά την αφαίρεση του φόρου 10% επί των συνολικών τόκων) δεν θα χρειαστεί να τους αναγράψουν στη φορολογική δήλωσή τους, καθώς μέχρι του ποσού αυτού εξαιρούνται από την εισφορά αλληλεγγύης.
Άγνωστο ωστόσο παραμένει το αν τελικά θα προσυμπληρωθούν τα ποσά των τόκων στις φορολογικές δηλώσεις ή θα πρέπει να σπεύσουν οι φορολογούμενοι στις τράπεζες και να ζητήσουν τις σχετικές βεβαιώσεις. Αυτό διότι την περασμένη εβδομάδα ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης με απόφασή του έδωσε εντολή σε όλες τις τράπεζες να στείλουν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων αναλυτικές καταστάσεις με όλους τους τόκους καταθέσεων και τους δικαιούχους των τραπεζικών λογαριασμών χωρίς καμία εξαίρεση. Δηλαδή ακόμη και για κατάθεση που απέδωσε το 2012 τόκο 1 ευρώ.
Τα στοιχεία αυτά θα τα επεξεργαστούν οι αρμόδιες υπηρεσίες όχι μόνο για τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων, αλλά κυρίως για τον εντοπισμό εστιών φοροδιαφυγής. Αυτό άλλωστε αναφέρεται στο εισαγωγικό σημείωμα της υπουργικής απόφασης του Μαυραγάνη.
Η εφορία θα ελέγχει ηλεκτρονικά ανά πάσα ώρα και στιγμή το ύψος και τις μεταβολές που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στις καταθέσεις (ανεξαρτήτως ύψους), τα χορηγούμενα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, τη χρονολογία χορήγησης δανείων και δόσεις αποπληρωμής, καθώς και αγορές προϊόντων και υπηρεσιών με πιστωτικές κάρτες.
Μάλιστα, ο έλεγχος θα προχωρά και ένα βήμα παραπέρα καθώς θα υπάρχει η δυνατότητα να ελέγχονται ακόμη και τα δικαιολογητικά που έχουν δοθεί από τους πελάτες των τραπεζών στα πιστωτικά ιδρύματα για τη χορήγηση ενός δανείου καταναλωτικού ή στεγαστικού. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που κάποιος έβαζε ενέχυρο τραπεζικές καταθέσεις του εξωτερικού ή του εσωτερικού για να λάβει στεγαστικό δάνειο με πολύ χαμηλό επιτόκιο ώστε να μπορέσει να δικαιολογήσει αγορά ενός περιουσιακού στοιχείου και να μην πιαστεί στην «τσιμπίδα» του ελέγχου «πόθεν έσχες». Το υπουργείο Οικονομικών, έχοντας πλήρη εικόνα για τις πραγματικές δαπάνες και τα πραγματικά δηλωθέντα εισοδήματα μίας οικογένειας, θα προχωρεί σε σύγκριση αυτών και όπου εντοπίζονται αποκλίσεις θα γίνονται έλεγχοι κατά τα αμερικάνικα πρότυπα, που βασίζονται κυρίως στον έλεγχο και τον εντοπισμό ψευδών φορολογικών δηλώσεων μέσω στοιχείων πραγματικών δαπανών.

Οι διατάξεις «παγίδα»
Συστήνεται «Σύστημα Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών» των πιστωτικών ιδρυμάτων με σκοπό τη διευκόλυνση της διαβίβασης των αιτημάτων παροχής πληροφοριών από το σύνολο των υπηρεσιών της Φορολογικής Διοίκησης, φορολογικών και ελεγκτικών υπηρεσιών και του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, την Οικονομική Αστυνομία, τον οικονομικό εισαγγελέα, τον εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς, την Αρχή Καταπολέμησης της νομιμοποίησης των εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, που αφορούν κάθε στοιχείο και πληροφορία για φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα που τηρούν τα πιστωτικά ιδρύματα και τα ιδρύματα πληρωμών σύμφωνα με τις διατάξεις της νομοθεσίας για την άρση του τραπεζικού και επαγγελματικού απορρήτου.
Η πρόσβαση στα στοιχεία αυτά θα είναι αυτοματοποιημένη, δηλαδή με το πάτημα ενός κουμπιού.
Κάθε πελάτης πιστωτικού ιδρύματος και ιδρύματος πληρωμής που δεν διαθέτει ΑΦΜ οφείλει να τον γνωστοποιεί σε αυτά εντός 30 ημερολογιακών ημερών από τη δημοσίευση του νέου νόμου. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με την ανωτέρω υποχρέωση, τα πιστωτικά ιδρύματα και τα ιδρύματα πληρωμών υποχρεούνται στη λήψη κάθε πρόσφορου μέτρου, συμπεριλαμβανομένης της μη κατάρτισης της συναλλαγής και της άρνησης παροχής υπηρεσιών ή άσκησης δραστηριοτήτων.
Μάλιστα, στις περιπτώσεις που, κατά τη διαδικασία της αυτοματοποιημένης πρόσβασης στο Σύστημα, από τις αρχές, υπηρεσίες και φορείς του Δημοσίου ανακτηθούν στοιχεία και πληροφορίες που αφορούν πρόσωπα διαφορετικά από αυτά που περιλαμβάνονται στο αίτημά τους, αυτό δεν συνιστά παραβίαση του επαγγελματικού και τραπεζικού απορρήτου, καθώς και του απορρήτου των στοιχείων σύμφωνα με τη νομοθεσία περί προστασίας προσωπικών δεδομένων. Ωστόσο, οι αρχές, υπηρεσίες και φορείς του Δημοσίου υποχρεούνται να καταστρέφουν αμέσως τα στοιχεία αυτά.
Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών θα καθοριστεί ο χρόνος έναρξης λειτουργίας του Συστήματος Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών, η λεπτομερής διαδικασία ένταξης των φορέων και πρόσβασής τους στο Σύστημα, τα διαβιβαζόμενα και τηρούμενα στοιχεία από τα πιστωτικά ιδρύματα και τα ιδρύματα πληρωμών, οι προθεσμίες και τα θέματα παροχής πληροφοριών από τα υπόχρεα πρόσωπα προς τις αρχές κ.λπ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 07:30