search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 02:04
MENU CLOSE

«Εξετάζουμε τις πληροφορίες» λέει το ΥΠΕΞ για τις αμερικανικές παρακολουθήσεις

01.07.2013 11:35
«Εξετάζουμε τις πληροφορίες» λέει το ΥΠΕΞ για τις αμερικανικές παρακολουθήσεις - Media

Εξηγήσεις από τις ΗΠΑ για το ζήτημα των παρακολουθήσεων ζήτησαν τόσο η Γερμανία όσο και η Γαλλία. Το ελληνικό Υπ. Εξωτερικών ανακοίνωσε πως εξετάζει με προσοχή τις πληροφορίες. «Δραστηριότητες αυτού του τύπου δεν είναι ασυνήθιστες στις διεθνείς σχέσεις», σχολίασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών

Εξηγήσεις από τις ΗΠΑ για το ζήτημα των παρακολουθήσεων ζήτησαν τόσο η Γερμανία όσο και η Γαλλία.
 
Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως εξετάζει με προσοχή τις πληροφορίες σχετικά με τις παρακολουθήσεις και ελληνικών Διπλωματικών Αρχών στο εξωτερικό.
 
Όπως είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Κωνσταντίνος Κούτρας, «αναλόγως θα ζητηθούν και οι αναγκαίες διευκρινίσεις».
 
«Καταρχήν, δεν θα ήθελα να σχολιάσω δημοσιογραφικές πληροφορίες για ένα τόσο σημαντικό θέμα, χωρίς να υπάρχουν διαθέσιμα όλα τα απαραίτητα στοιχεία», είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Κούτρας, ενώ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα σέβεται απολύτως τις προβλέψεις του Διεθνούς Δικαίου που διέπουν το καθεστώς λειτουργίας των διπλωματικών και προξενικών Αρχών.
 
Γι’ αυτό το λόγο «αδυνατεί να κατανοήσει πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με παρακολουθήσεις, μεταξύ άλλων, και ελληνικών διπλωματικών αποστολών από Υπηρεσίες φίλης και συμμαχικής χώρας», πρόσθεσε.
 
Ο κ. Κούτρας ανέφερε ότι η διερεύνηση των εν λόγω δημοσιογραφικών πληροφοριών έχει ήδη ξεκινήσει από τις αρμόδιες ελληνικές Υπηρεσίες, και το περιεχόμενό τους θα εξεταστεί με προσοχή.
 
«Εξυπακούεται ότι αναλόγως θα ζητηθούν και οι αναγκαίες διευκρινίσεις», κατέληξε.
 
ΓΑΛΛΙΑ:
 
«Αυτά τα γεγονότα, αν επιβεβαιωθούν, είναι εντελώς απαράδεκτα», δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, Λοράν Φαμπιούς.
 
Η Γαλλίδα υπουργός Δικαιοσύνης, Κριστιάν Τομπιρά προχώρησε περισσότερο λέγοντας πως, αν η Ουάσιγκτον πραγματοποίησε πράγματι τις επιχειρήσεις κατασκοπείας που περιγράφονται από το Der Spiegel, αυτό θα ήταν «μια αχαρακτήριστη εχθρική πράξη».
 
ΓΕΡΜΑΝΙΑ:

Η υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας Ζαμπίνε Λόιτχοϊσερ-Σνάρενμπεργκερ, ζήτησε να δοθούν εξηγήσεις «αμέσως και λεπτομερώς», σημειώνοντας πως αυτό «φέρνει στο νου ενέργειες μεταξύ εχθρών στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου».
 
ΗΠΑ: «…δεν είναι ασυνήθιστες στις διεθνείς σχέσεις»

Η Ουάσινγκτον, διά του υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι επί της ουσίας δικαιολογεί τις δραστηριότητες στο πλαίσιο προστασίας της εθνικής ασφάλειας.

Όπως εξήγησε ο Κέρι, δραστηριότητες αυτού του τύπου δεν είναι ασυνήθιστες στις διεθνείς σχέσεις.

«Κάθε χώρα που εμπλέκεται σε διεθνή ζητήματα εθνικής ασφάλειας αναλαμβάνει πολλές δραστηριότητες για να προστατεύσει την εθνική της ασφάλεια. Όλων των ειδών οι πληροφορίες συνεισφέρουν ως προς αυτό» είπε σε συνέντευξη Τύπου.

Όπως πρόσθεσε χωρίς να αναφερθεί άμεσα σε παρακολουθήσεις ή να χρησιμοποιήσει τη λέξη, σύμφωνα με όσα γνωρίζει, αυτό «δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο για πολλές χώρες».

Κατέληξε λέγοντας ότι δεν γνωρίζει αν ευσταθούν όσα αναφέρθηκαν στα δημοσιεύματα και επιφυλάχτηκε να απαντήσει πριν ενημερωθεί πλήρως.

Η αμερικανική Εθνική Διεύθυνση Υπηρεσιών Πληροφοριών (ODNI), στην οποία υπάγονται οι 17 υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας, μεταξύ των οποίων και η NSA, ανέφερε σε ανακοίνωσή της πως οι ΗΠΑ «θα απαντήσουν με τον προσήκοντα τρόπο» στην Ε.Ε. και στα κράτη μέλη της μέσω των διπλωματικών οδών.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50