search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 03:17
MENU CLOSE

Αίγυπτος: Απέρριψε το τελεσίγραφο του στρατού ο Μόρσι

02.07.2013 06:06
Αίγυπτος: Απέρριψε το τελεσίγραφο του στρατού ο Μόρσι - Media

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι απέρριψε το 48ωρο τελεσίγραφο του στρατού για ικανοποίηση των αιτημάτων του λαού.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι απέρριψε το 48ωρο τελεσίγραφο του στρατού για ικανοποίηση των αιτημάτων του λαού. Δηλώνοντας ότι «η Αίγυπτος δεν θα επιτρέψει με κανέναν τρόπο την επιστροφή στο παρελθόν, όποιες και αν είναι οι συνθήκες», ο Μοχάμεντ Μόρσι εμφανίσθηκε ως εγγυητής της «εθνικής συμφιλίωσης» και της «κοινωνικής ειρήνης», μία εβδομάδα αφού ο αιγυπτιακός στρατός ανακοίνωσε ότι δεν θα αφήσει τη χώρα «να βυθιστεί στη σκοτεινή σήραγγα της σύγκρουσης και των ταραχών».

Η προεδρία της Αιγύπτου ανακοίνωσε επίσης τα ξημερώματα της Τρίτης ότι ο Αιγύπτιος πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μπαράκ Ομπάμα, κατά την οποία συζήτησαν τις πρόσφατες εξελίξεις στη χώρα.

Σύμφωνα με δήλωση που αναρτήθηκε στο Facebook, ο κ. Μόρσι υπογράμμισε ότι η Αίγυπτος «οδεύει μπροστά», μέσω μιας ειρηνικά δημοκρατικής μετάβασης.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε «όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση», ενώ ο ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση για διάλογο, τονίζοντας ότι η έκβαση αυτής της κρίσης θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στις εξελίξεις στις χώρες της περιοχής.

Ο αιγυπτιακός στρατός είχε προειδοποιήσει πως σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα λαϊκά αιτήματα θα επιβάλει οδικό χάρτη.
«Εάν οι διεκδικήσεις του λαού δεν ικανοποιηθούν σε αυτό το χρονικό διάστημα, οι ένοπλες δυνάμεις θα ανακοινώσουν έναν οδικό χάρτη και μέτρα για τον έλεγχο της εφαρμογής του», ανακοίνωσε η αιγυπτιακή στρατιωτική ηγεσία σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε το βράδυ της Δευτέρας από την τηλεόραση.

Από την πλατεία Ταχρίρ οι διαδηλωτές δέχθηκαν με έκρηξη ενθουσιασμού την ανακοίνωση του αιγυπτιακού στρατού, ενώ χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους στο Κάιρο, την Αλεξάνδρεια και τις άλλες μεγάλες πόλεις της Αιγύπτου.

«Ο Μόρσι δεν είναι πλέον πρόεδρός μας, ο Σίσι είναι μαζί μας», φώναζαν οι διαδηλωτές αναφερόμενοι στον Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι, αρχηγό του στρατού και υπουργό Άμυνας, η φωτογραφία του οποίου εμφανίστηκε στις οθόνες κατά την ανάγνωση του τελεσιγράφου του στρατού.

Δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας έχουν αναπτυχθεί σε νευραλγικά σημεία της πρωτεύουσας και των μεγάλων πόλεων της χώρας για να αντιμετωπίσουν περιστατικά βίας.

Στο Κάιρο, η έδρα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας πυρπολήθηκε και πάλι χθες τη νύχτα έπειτα από την εισβολή διαδηλωτών και τη λεηλασία του κτιρίου την προηγούμενη.

Η ανεξάρτητη εφημερίδα al-Masry al-Youm ονόμασε στο χθεσινό της φύλλο «Επανάσταση της 30ής Ιουνίου» τις μαζικές διαδηλώσεις της Κυριακής.

Λίγα χιλιόμετρα από την πλατεία Ταχρίρ, οι υποστηρικτές του προέδρου Μόρσι πραγματοποιούν αντισυγκέντρωση στη συνοικία Νάσρ Σίτι, στο ανατολικό τμήμα της πρωτεύουσας, για να εκφράσουν την υποστήριξή τους προς τη «νομιμότητα» του προέδρου.

Εν τω μεταξύ, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμεντ Καμέλ Αμρ, υπέβαλε, τα ξημερώματα την παραίτησή του, όπως μετέδωσε το αιγυπτιακό πρακτορείο Ειδήσεων, MENA, μετά τις μαζικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν με αίτημα την απομάκρυνση του προέδρου Μόρσι από την εξουσία.

Τουλάχιστον πέντε ακόμα υπουργοί παραιτήθηκαν εξαιτίας των μαζικών διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή σε ολόκληρη τη χώρα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24