search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:34
MENU CLOSE

«Άλλαξε γνώμη» ο Σνόουντεν – Δεν θέλει πλέον άσυλο από τη Ρωσία

02.07.2013 09:31
«Άλλαξε γνώμη» ο Σνόουντεν – Δεν θέλει πλέον άσυλο από τη Ρωσία - Media

Απέσυρε ο πρώην σύμβουλος της NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν το αίτημα που είχε καταθέσει στις ρωσικές αρχές για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Απέσυρε ο πρώην σύμβουλος της NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν το αίτημα που είχε καταθέσει στις ρωσικές αρχές για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.
 
Ο εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι ο Σνόουντεν εξακολουθεί να βρίσκεται στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας, αλλά, τυπικά, δεν έχει μπει σε ρωσικό έδαφος αφού δεν έχει περάσει τον έλεγχο διαβατηρίων.
 
Παράλληλα, ο κ. Πεσκόφ διευκρίνισε ότι ο πρώην σύμβουλος της NSA «άλλαξε γνώμη» για την αίτησή του, αφού ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τον προειδοποίησε ότι πρέπει να «σταματήσει να βλάπτει τους Αμερικανούς φίλους μας».
 
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Σνόουντεν έχει καταθέσει αιτήματα για άσυλο προς 15 χώρες, ενώ ο ιστότοπος WikiLeaks κάνει λόγο για αιτήσεις προς 21 χώρες.
 
Η Πολωνία, μία από τις χώρες αυτές, ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα χορηγήσει πολιτικό άσυλο στον Εντουαρντ Σνόουντεν.
 
«Έφθασε μία αίτηση που δεν πληροί τους τυπικούς όρους μίας αίτησης χορήγησης ασύλου. Αλλά, ακόμη και αν τους πληρούσε, δεν θα έκανα θετική εισήγηση», έγραψε στο twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, Ραντοσλάβ Σικόρσκι, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου.
 
Η Βενεζουέλα από την άλλη, φαίνεται να αντιδρά καταρχήν θετικά με τον πρόεδρο της χώρας, Νικολάς Μαδούρο να δηλώνει πως ο τεχνικός «αξίζει την προστασία της υφηλίου», καθώς «έκανε κάτι πολύ σημαντικό για την ανθρωπότητα». Το Καράκας ανέφερε ότι θα ήταν έτοιμο να εξετάσει αίτημα ασύλου, με τον Μαδούρο να λέει όμως πως ο Σνόουντεν «δεν έχει ακόμη ζητήσει προστασία».

Μέχρι στιγμής, η πρώτη αντίδραση από Γερμανία, Αυστρία, Νορβηγία και Ελβετία είναι πως ο Έντουαρντ Σνόουντεν έστειλε όντως αιτήματα αλλά δεν μπορεί να ζητήσει άσυλο εάν δεν βρίσκεται στο έδαφός τους.

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Los Angeles Times στην επιστολή που συνοδεύει το αίτημά του ο φυγάς επαναλαμβάνει πως δεν είναι προδότης και εξηγεί πως έκανε τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων μόνο για να ανοίξει τα μάτια του κόσμου στις κραυγαλέες παραβιάσεις του νόμου από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ όχι μόνο έναντι των Αμερικανών πολιτών, αλλά και πολιτών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των συμμάχων των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:33