search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 04:00
MENU CLOSE

Καταφθάνει ο «ειδικός απεσταλμένος» Ντέιβιντ Πιρς ως νέος πρέσβης

02.07.2013 21:00

Διπλωμάτη «ειδικών – και επικίνδυνων – αποστολών» τοποθετεί η Ουάσιγκτον στην Αθήνα…

Διπλωμάτη «ειδικών – και επικίνδυνων – αποστολών» τοποθετεί η Ουάσιγκτον στην Αθήνα, επιβεβαιώνοντας την αίσθηση ότι το ερχόμενο διάστημα στην περιοχή θα εξελιχθεί πολύ σκληρό διπλωματικό παιχνίδι.

Σύμφωνα με όσα κυκλοφορούν, τον νυν πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Μπένετ Σμιθ θα αντικαταστήσει ο Ντέιβιντ Πιρς. Μια ματιά στο βιογραφικό τού εν λόγω Αμερικανού διπλωμάτη οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν πρόκειται για τυχαία περίπτωση.

Σήμερα ο κύριος Πιρς είναι αναπληρωτής ειδικός απεσταλμένος για το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, δηλαδή για μια εμπόλεμη για τους Αμερικανούς περιοχή. Την περίοδο 2011 – 2012 ο νέος μας ανθύπατος βρέθηκε ως «ειδικό προσωπικό» στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Καμπούλ του Αφγανιστάν. Πριν από εκεί, από το 2008 μέχρι το 2011 ήταν πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αλγερία. Από το 2005 μέχρι το 2008 ήταν σύμβουλος πολιτικών θεμάτων στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Ρώμη. Τότε για κάποιο χρονικό διάστημα αποσπάστηκε από την… υπηρεσία για ειδική αποστολή και στο Ιράκ, προκειμένου να συνδράμει τον τότε πρέσβη των ΗΠΑ στη Βαγδάτη Ράιαν Κρόκερ. Αποστολές για την υπηρεσία ο κύριος Πιρς ανέλαβε και στην Ιερουσαλήμ (2003 – 2005) περνώντας ακόμη από Δαμασκό, Ντουμπάι και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Τέτοια ενδιαφέρουσα φυσιογνωμία, όπως σχολιάζουν Έλληνες διπλωμάτες, έχουμε να συναντήσουμε στην αμερικανική πρεσβεία από την εποχή του Μίλερ, ο οποίος άφησε πίσω του την ατμόσφαιρα της στενότατης διασύνδεσής του με τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας του.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, και ο νέος Αμερικανός πρεσβευτής σπεύδει σε μια περίοδο κατά την οποία μοιράζονται τα ενεργειακά οικόπεδα στην Κύπρο, ετοιμάζονται οι εκβιασμοί για την επαναφορά στο προσκήνιο ενός νέου σχεδίου (επανένωσης) Ανάν και κλιμακώνεται η συζήτηση για την τυχόν ενσωμάτωση της ελληνικής ΑΟΖ σε μια ευρύτερη ευρωπαϊκή.

Κάτι μας λέει πως η πρεσβεία (μία είναι η πρεσβεία) θα επανακτήσει την παλαιά της λαμπρότητα το προσεχές διάστημα…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24