search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 13:31
MENU CLOSE

Κρυφά σχέδια για μνημείο

02.07.2013 21:00
oldphotosgeroulanou1372777374.jpg

Ένας πάλαι πότε ελεύθερος χώρος πρασίνου, με αρχαιολογική, ιστορική και πολιτιστική αξία, κινδυνεύει με τσιμεντοποίηση, την ώρα που έχει αποκλειστεί η πρόσβαση των πολιτών ακόμα και στον ιερό ναό.

Ένας πάλαι πότε ελεύθερος χώρος πρασίνου, με αρχαιολογική, ιστορική και πολιτιστική αξία, κινδυνεύει με τσιμεντοποίηση, την ώρα που έχει αποκλειστεί η πρόσβαση των πολιτών ακόμα και στον ιερό ναό. Ο λόγος για το εκκλησάκι που βρίσκεται στο κτήμα Γερουλάνου, στην περιοχή Τράχωνες του Δήμου Αλίμου, που με τη βούλα κρατικών λειτουργών δόθηκε σε ιδιώτες.

Όλα ξεκίνησαν τον Μάιο του 2010, όταν η εταιρεία Macro, στην οποία ανήκει το κτήμα, κλήθηκε από την πολεοδομία να αναστηλώσει τον ναό, που είχε χαρακτηριστεί «επικίνδυνος», με προθεσμία για την ανακατασκευή τέσσερις μήνες. Βγήκε όμως εκτός χρονοδιαγράμματος και οι εργασίες ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2012. Το έργο ολοκληρώθηκε με τρία χρόνια καθυστέρηση. Το θέμα, όμως, είναι ότι από τότε απαγορεύθηκε η είσοδος στους κατοίκους, στους ιερείς που τελούσαν λειτουργίες στον ναό, ακόμα και σε επιστημονικές ομάδες.

«Έχουν γίνει διαδοχικές παρεμποδίσεις επισκέψεων το τελευταίο διάστημα. Ξεκίνησε από ένα λύκειο του Αλίμου που ήθελε να κάνει εκπαιδευτική εκδρομή. Είχαν πρόφαση τις εργασίες, οι οποίες είχαν ολοκληρωθεί ήδη. Επίσης εμποδίζουν την Εκκλησία να τελέσει το έργο της» καταγγέλλουν στο «Π» κάτοικοι της περιοχής. Τελευταίο κρούσμα ήταν η απαγόρευση εισόδου στο κτήμα Γερουλάνου από την εταιρεία Macro σε ομάδα καθηγητών.

Ιστορικοί, αρχαιολόγοι και φιλόλογοι, με επικεφαλής τον ομότιμο καθηγητή της Βυζαντινής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευάγγελο Χρυσό, ύστερα από πρόσκληση του π. Διονυσίου Κατσούλη, βρέθηκαν τη Δευτέρα 6.6, το απόγευμα, στο κτήμα για μια πρώτη επίσκεψη – έρευνα του μοναδικού βυζαντινού μνημείου μετά την πρόσφατη ολοκλήρωση των εργασιών αναστήλωσης του.

Τους είχαν ενημερώσει πως θα τους επιτραπεί η είσοδος, αλλά ο φύλακας, την ώρα του… ραντεβού, ήταν άφαντος. «Με έντεχνο τρόπο δεν άνοιξαν το κτήμα. Στα λόγια λένε ότι ο χώρος είναι ελεύθερος, όπως και στο παρελθόν. Ωστόσο, ακόμη και την επιστημονική ομάδα που ήθελε να βρεθεί στο σημείο δεν την ενημέρωσε κανείς, παρά την προφορική έγκριση για την είσοδο στο κτήμα» αναφέρουν οι ίδιοι κάτοικοι της περιοχής.

Πράσινο στα χαρτιά!

Βέβαια, όταν το ελληνικό Δημόσιο προέβη στον καθιερωμένο έλεγχο αναφορικά με την αναστήλωση του μνημείου με την παρουσία πολιτικού μηχανικού, η εταιρεία προσπάθησε να σταθεί εμπόδιο λέγοντας «αφήστε το γι’ αργότερα». Όταν ο πολιτικός μηχανικός ανάφερε πως η συγκεκριμένη πράξη αντίκειται στον νόμο και ότι η Πολεοδομία Αργυρούπολης θα κινηθεί νομικά κατά της εταιρείας, του επετράπη η είσοδος προκειμένου να κάνει την αυτοψία.

Όπως αναφέρουν οι άνθρωποι που έχουν άμεση σύνδεση με το εκκλησάκι, η εταιρεία «προσπαθεί με διάφορους τρόπους, χρησιμοποιώντας διάφορες προφάσεις, να μην επιτρέψει την είσοδο στο κτήμα Γερουλάνου ούτε την αξιοποίηση του ιστορικού ναού». Το τελευταίο διάστημα υπάρχει έντονη φημολογία στην περιοχή πως η εταιρεία Macro σκοπεύει να πουλήσει το κτήμα προκειμένου να μετατραπεί σε αξιοποιήσιμο – επιχειρηματικά – μνημείο.

Επομένως, η παρουσία πολιτών, κατοίκων, ιερέων στον χώρο ίσως να μην εξυπηρετεί τις συγκεκριμένες βλέψεις. Άλλωστε από το 1992 ποτέ δεν είχε παρεμποδίσει την πρόσβαση και δεν είχε θέσει κανένα εμπόδιο. Μάλιστα, είχε υποσχεθεί προφορικά πως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών στο μνημείο όλα θα ήταν όπως πριν. «Υποπτευόμαστε πως δεν εξυπηρετούνται τα επιχειρηματικά τους σχέδια» αναφέρουν οι ίδιες πηγές από την περιοχή.

Οι «νεότερες περιπέτειες» του κτήματος, που το ελληνικό κράτος παραχώρησε «κατά χρήση» για καλλιέργεια στην οικογένεια Γερουλάνου το 1918, ξεκινούν από το 1987. Τότε το ΥΠΕΧΩΔΕ ενέκρινε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Αλίμου, με το οποίο η περιοχή Τράχωνες και επομένως και το κτήμα Γερουλάνου, έκτασης 108 στρεμμάτων, που βρίσκεται εκεί, παρέμενε εκτός σχεδίου πόλης.

Υποδείχτηκε ως αρχαιολογικός τόπος και χώρος πρασίνου και υπήρχε πρόβλεψη υλοποίησης ειδικής μελέτης για τον χαρακτηρισμό της περιοχής ως «αρχαιολογικού πάρκου». Η μελέτη όμως δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 13:31