03/06/2020 20:40:09

Οι δύσκολες ώρες του Μεγάρου Μουσικής

Οι δύσκολες ώρες του Μεγάρου Μουσικής  - Media

 
Η κρίση του Μεγάρου είναι εδώ και είναι ισχυρή. Θα αντέξει; Άγνωστο, εφόσον πολλοί μιλούν πλέον για την πρόθεση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει τον οργανισμό. Προκειμένου να γίνει αυτό θα πρέπει να περάσει στα χέρια του Δημοσίου (είναι ΝΠΙΔ-Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου ) και μετά στο ΤΑΙΠΕΔ. Από την άλλη μεριά, το Συμβούλιο της Επικρατείας γνωμάτευσε πρόσφατα ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει νομικά.

Ό, τι κι αν ισχύσει τελικά, είναι γεγονός ότι το Μέγαρο αδυνατεί να εξυπηρετήσει πλέον  τα δύο δάνεια (150.000.000 και 95.000.000 ευρώ) πού πήρε με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Αυτή η αδυναμία του οδήγησε στο μπλοκάρισμα των λογαριασμών του και στην παρακράτηση του ποσού της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης για τα λειτουργικά του έξοδα, αφού το υπουργείο Οικονομικών αρνείται να αναλάβει την αποπληρωμή των δανείων. Έτσι, οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι, λαμβάνοντας απλώς κάποια «έναντι», όπως καταγγέλλουν με δημόσια ανακοίνωση. Το κλείσιμο της «στρόφιγγας» ερμηνεύεται ως στραγγαλισμός του οργανισμού. Παρόλο που ο κόσμος συχνά μπερδεύει τα μεγάλα ποσά των δανείων που εισέπραξε το Μέγαρο με την ετήσια κρατική επιχορήγηση, είναι γεγονός ότι ο οργανισμός έχει εισπράξει μέσα στα χρόνια πολύ μεγάλα ποσά. Αν τα συγκρίνει δε κανείς με τα ποσά που δίδονταν στη Λυρική Σκηνή, η οποία έκανε παραγωγές (πληρώνοντας από τραγουδιστές μέχρι μοδίστρες), ίσως φθάσει στο εύκολο συμπέρασμα ότι το Μέγαρο θα πρέπει πλέον να τα βγάλει πέρα μόνο του. Όμως αυτό θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο από την κυβέρνηση, και όχι δια της πλαγίας και ύπουλης οδού που θέλει να γίνει το Μέγαρο κομμάτι προς πώληση σε τιμή ευκαιρίας.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.