search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 12:21
MENU CLOSE

Αίγυπτος: Αναστολή του Συντάγματος σχεδιάζει ο στρατός σε περίπτωση αδιεξόδου

02.07.2013 17:42
Αίγυπτος: Αναστολή του Συντάγματος σχεδιάζει ο στρατός σε περίπτωση αδιεξόδου - Media

Κλιμακώνεται η ένταση στην Αίγυπτο καθώς η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων και ο ισλαμιστής πρόεδρος Μούρσι δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία, μια μέρα πριν εκπνεύσει το τελεσίγραφο του στρατού που ζητούσε άμεσα τον τερματισμό της κρίσης.

Κλιμακώνεται η ένταση στην Αίγυπτο καθώς η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων και ο ισλαμιστής πρόεδρος Μούρσι δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία, μια μέρα πριν εκπνεύσει το τελεσίγραφο του στρατού που ζητούσε άμεσα τον τερματισμό της κρίσης.
 
Ο Μοχάμεντ Μόρσι έχει απορρίψει το τελεσίγραφο των Ενόπλων Δυνάμεων. Κατά τις τελευταίες 24 ώρες έχει συναντηθεί δύο φορές με την ηγεσία του στρατού, δίχως ωστόσο να είναι γνωστό τι ελέχθη στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters που επικαλείται ανώτατες στρατιωτικές πηγές, το σχέδιο του στρατού κάνει λόγο για σύσταση ενός μεταβατικού συμβουλίου που θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, έως ότου να επιτευχθεί η τροποποίηση ή αλλαγή του Συντάγματος. Το αμφιλεγόμενο νέο Σύνταγμα, που διατηρεί τη Σαρία ως νομοθετική βάση στην Αίγυπτο, επικυρώθηκε μέσω δημοψηφίσματος στα τέλη του 2012.

Τέλος, θα ακολουθήσουν προεδρικές εκλογές για την ανάδειξη νέας κυβέρνησης.
 
Την πίεση στον Αιγύπτιο πρόεδρο ενέτεινε και η παραίτηση έξι υπουργών τη Δευτέρα, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Εξωτερικών, Καμέλ Αμρ.
 
Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Αιγύπτου, εν τω μεταξύ, ενέκρινε τελεσίδικα την απόλυση του γενικού εισαγγελέα τον οποίο είχε διορίσει ο ισλαμιστής πρόεδρος
 
Μαζικές συγκεντρώσεις πολέμιων και υποστηρικτών της κυβέρνησης στο Κάιρο

Διαδηλωτές συρρέουν στην πλατεία Ταχρίρ για να ζητήσουν την παραίτηση του κ. Μόρσι.Το πλήθος, ανεμίζοντας σημαίες, χρησιμοποιεί συνθήματα όπως «Ο λαός γκρέμισε το καθεστώς».Οι συγκεντρωμένοι επευφημούν και στρατιωτικά ελικόπτερα, τα οποία πραγματοποιούν πτήσεις πάνω από το κέντρο του Καΐρου.
Οπαδοί της αντιπολίτευσης έχουν συγκεντρωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, και έξω από τα προεδρικά μέγαρα στην Ιταχιντίγια και στην Κούμπα, στα βορειοδυτικά της πόλης.

Την Τρίτη, ο ηγέτης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Αίγυπτο από την οποία προέρχεται ο πρόεδρος Μούρσι, κάλεσε τους οπαδούς της να «μαρτυρήσουν» για να προστατεύσουν την νομιμοποίηση του ισλαμιστή προέδρου.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 12:20