search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:36
MENU CLOSE

Στην τελική ευθεία οι συζητήσεις με την τρόικα

03.07.2013 07:14
Στην τελική ευθεία οι συζητήσεις με την τρόικα - Media

Μετά την μαραθώνια συνάντηση που είχαν την Τρίτη το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και οι εκπρόσωποι των δανειστών, νέα συνάντηση έχει προγραμματιστεί για σήμερα στις 19:00 μεταξύ των δυο πλευρών ώστε μέχρι την Κυριακή να έχει «κλειδώσει» η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο με τους δανειστές.

Μετά την μαραθώνια συνάντηση που είχαν την Τρίτη το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και οι εκπρόσωποι των δανειστών, νέα συνάντηση έχει προγραμματιστεί για σήμερα στις 19:00 μεταξύ των δυο πλευρών ώστε μέχρι την Κυριακή να έχει «κλειδώσει» η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο με τους δανειστές. Προκειμένου, στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας να υπάρχει μια βάση συζήτησης του αναθεωρημένου Μνημονίου και κατ' επέκταση της δόσης των 8,1 δισ. Ευρώ.

Όπως εκτιμούν παράγοντες του οικονομικού επιτελείου είναι πολύ πιθανό να υπάρξει έγκριση για τη δόση, η οποία, ωστόσο, θα εκταμιεύεται τμηματικά ανάλογα με την υλοποίηση στόχων όπως η διαθεσιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων και οι γενικότερες αλλαγές στο Δημόσιο.

Οι συζητήσεις των δυο πλευρών επικεντρώνονται στην «τρύπα» του ΕΟΠΥΥ, η οποία υπολογίζεται από το οικονομικό επιτελείο σε 1,2 δισ. ευρώ για τη διετία 2013- 2014 και αποτελεί το κύριο μέρος του συνολικού δημοσιονομικού κενού (περίπου 2 δισ. ευρώ) για τη συγκεκριμένη περίοδο.

Η τρόικα ζητά επίσης να εφαρμοστεί το μέτρο της εισφοράς 0,2% στον τζίρο των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ από το 2014 (που επηρεάζει και το δημοσιονομικό κενό 2013- 2014), μέτρο που απέφυγε η κυβέρνηση για το 2013.

Ακόμη, στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης παραμένει και το εάν το 2014 ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων θα εισπράττεται από τη ΔΕΗ ή από τις εφορίες (η τρόικα αμφισβητεί έως τώρα την αποτελεσματικότητα του εισπρακτικού μηχανισμού και το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι είναι μεγαλύτερη η εισπραξιμότητα του ΦΑΠ), καθώς και το ζήτημα της διαθεσιμότητας των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων.

Για την διαθεσιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων έχει προγραμματιστεί συνάντηση του νέου υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη με την τρόικα το πρωί της Τετάρτης. Ο υπουργός έχει ήδη θέσει το αίτημα παράτασης του χρονικού ορίου, από τέλη Ιουλίου που θέλουν τα στελέχη της Τρόικας, στα τέλη Σεπτεμβρίου ή ακόμα και στο τέλος του χρόνου.

Εξάλλου, μιλώντας την Τρίτη το βράδυ στην εκπομπή «Νέοι Φάκελοι» του ΣΚΑΙ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η κινητικότητα δεν είναι δεξαμενή απολύσεων, αλλά καλύτερη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, κάνοντας λόγο για μεγάλο πρόβλημα κατανομής του προσωπικού στο Δημόσιο. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:34