search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:19
MENU CLOSE

Πώς ΕΛΑΣ και Στρατός συνεργάστηκαν για τους δραπέτες

03.07.2013 11:04
Πώς ΕΛΑΣ και Στρατός συνεργάστηκαν για τους δραπέτες - Media

Με θερμικές κάμερες τύπου φύλαξης συνόρων στον Νομό Έβρου έφτασαν οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων στα ορεινά της Ναυπακτίας για να πάρουν μέρος όχι στο κυνήγι εντοπισμού των αδίστακτων κακοποιών, αλλά…

Με θερμικές κάμερες τύπου φύλαξης συνόρων στον Νομό Έβρου έφτασαν οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων στα ορεινά της Ναυπακτίας για να πάρουν μέρος όχι στο κυνήγι εντοπισμού των αδίστακτων κακοποιών, αλλά, κατά πραγματική διαβολική σύμπτωση, για να βρεθούν στην άσκηση «Εύηνος», η οποία διεξάγεται αυτό το διάστημα από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας στο πλαίσιο της διακλαδικότητας των Ειδικών Δυνάμεων.
 
Οι «σκληροτράχηλοι» του ΕΤΑ (Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών – Commando της ξηράς, του αέρα και της θάλασσας), στελέχη των ειδικών δυνάμεων οι οποίοι έχουν περάσει, αν όχι όλα, τα περισσότερα ειδικά σχολεία του Στρατού Ξηράς, της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού, όπως τονίζουν πηγές από το ελληνικό Πεντάγωνο, δεν θα έπαιρναν σε καμία περίπτωση μέρος στο κυνήγι των Αλβανών κακοποιών, ωστόσο στο πλαίσιο της άσκησης μπορούν να «βοηθήσουν» με τα κυριολεκτικά τελευταίας τεχνολογίας συστήματα εντοπισμού κίνησης τους ένστολους συναδέλφους τους από την ΕΚΑΜ της Ελληνικής Αστυνομίας.
 
(Σημείωση: Το ΕΤΑ και η ΕΚΑΜ γνωρίζονται πάρα πολύ καλά, αφού πραγματοποιούν σε πολύ τακτά χρονικά διαστήματα συνεκπαιδεύσεις).
 
Ένα απλό παράδειγμα έχει να κάνει με τις θερμικές κάμερες μεγάλης εμβέλειας, οι οποίες εντοπίζουν την παραμικρή κίνηση σε οποιοδήποτε μέρος και σε βάθος που ξεπερνά τα 8 χλμ. (στην προκειμένη περίπτωση δασική έκταση), ακόμα και εντός εγκαταλειμμένων κατοικιών.
 
Άλλωστε υπάρχει ήδη το τετελεσμένο του μη επανδρωμένου αεροσκάφους (UAV), το οποίο είχε ζητηθεί επίσημα, από την ΕΛ.ΑΣ., να πάρει μέρος στην επιχείρηση εντοπισμού των Αλβανών κακοποιών, αφού και εκείνο διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό για τέτοιου είδους έρευνα (και χωρίς κόστος) που ζητούσε η αστυνομία.
 
Έπαιξαν τελικά ρόλο ή όχι οι άνδρες του ΕΤΑ; Είναι μια από τις ερωτήσεις προς πηγές του ΓΕΕΘΑ και η απάντηση ήταν πως «ίσως στο πλαίσιο της άσκησης των Ενόπλων Δυνάμεων να εντόπισαν με τα δικά τους ηλεκτρονικά τεχνολογικά μέσα κάποια «κίνηση» και διά μέσου ασυρμάτου να διαβίβασαν τις συντεταγμένες για να μεταβούν οι άνδρες της ΕΚΑΜ στο συγκεκριμένο «ύποπτο» σημείο και να κάνουν τον απαραίτητο έλεγχο.
 
Ρωτήθηκαν και νομικές πηγές για το τι θα γινόταν εάν εν τω μέσω της ασκήσεως των Ενόπλων Δυνάμεων έρχονταν τετ – α – τετ άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων του Στρατού Ξηράς με τους κακοποιούς, από τη στιγμή που υπάρχει συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο για τα στελέχη των Ε.Δ. και τον οπλισμό τους εκτός στρατοπέδου ή επιχείρησης εθνικού ενδιαφέροντος. Η απάντηση ήταν περισσότερο από απλή, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση «απελευθερώνονται» οι γνωστοί κανόνες εμπλοκής που έχουν να κάνουν με τη νόμιμη άμυνα…
 
Χαρακτηριστικό της επιχείρησης που στήθηκε σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που προκύπτουν από αστυνομικές πηγές, περισσότεροι από 200 αστυνομικοί από την Αττική μεταφέρθηκαν την τελευταία εβδομάδα στην ευρύτερη περιοχή της ορεινής Ναυπακτίας, ενώ οι ομάδες της ΕΚΑΜ από την Αθήνα, την Πάτρα και την Θεσσαλονίκη είναι διασκορπισμένες σε Φωκίδα, Αιτωλοακαρνανία, ορεινή Φθιώτιδα και Ήπειρο.
 
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, από την πρώτη στιγμή ανώτατοι κύκλοι των Ενόπλων Δυνάμεων έδειχναν το ενδιαφέρον τους για την εξέλιξη της υπόθεσης με τους Αλβανούς δραπέτες και τις κινήσεις τους, αφού όλα τα στοιχεία, οδηγούσαν σε ανθρώπους με ιδιαίτερες «στρατιωτικές» ικανότητες που ξεπερνούσαν το θράσος ενός απλού κακοποιού του κοινού ποινικού δικαίου…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:19