search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:53
MENU CLOSE

Όμηροι της εφορίας

03.07.2013 21:00
oldphotossp0407eforia1372863038.jpg

Αντιμέτωποι με κατασχέσεις εκατοντάδες χιλιάδες συνεπείς φορολογούμενοι.

Όμηροι της εφορίας αλλά και με τον φόβο της κατάσχεσης βρίσκονται 205.000 συνεπείς φορολογούμενοι. Πρόκειται για φορολογούμενους που είχαν προχωρήσει σε ρυθμίσεις και ως εκ τούτου δεν μπορούν να αξιοποιήσουν προβλεπόμενες 48 – 100 δόσεις, ενώ την ίδια στιγμή καταργείται το καθεστώς στο οποίο υπάγονται.

Ειδικότερα οι οφειλέτες που είχαν ήδη κάνει ρύθμιση χρεών και οι οποίοι αποκλείστηκαν από το νέο σύστημα ρυθμίσεων «τελευταίας ευκαιρίας» βλέπουν από σήμερα να ανατρέπονται ακόμα και οι όροι τους οποίους γνώριζαν και τηρούσαν με συνέπεια ώς τώρα –και γι’ αυτό άλλωστε «τιμωρήθηκαν» ήδη, αφού πετάχτηκαν εκτός των ρυθμίσεων με τις 100 δόσεις!

Και όχι μόνον αυτό, αλλά βρίσκονται πλέον σε καθεστώς ομηρίας, καθώς δεν μπορούν να διαχειριστούν την παλιά ρύθμιση (π.χ. να ζητήσουν επανεξέταση και περισσότερες δόσεις), αλλά εάν χάσουν τη ρύθμιση βρίσκονται αντιμέτωποι με την κατάσχεση, καθώς δεν είναι δυνατόν να ενταχθούν στη νέα.

Έτσι τις τελευταίες ημέρες οι οφειλέτες αυτοί, που μετά πολλών κόπων και βασάνων πληρώνουν το 1 δισ. από τα συνολικά 8 δισ. ευρώ που χρωστάνε 2,1 εκατ. φυσικά πρόσωπα στην εφορία, βρέθηκαν ξαφνικά σε πλήρες αδιέξοδο. Και να γιατί:

1. Με τον τελευταίο νόμο που προ διμήνου έφερε η κυβέρνηση, από 1.7.2013 καταργείται το παλαιό καθεστώς ρυθμίσεων. Απαγορεύεται, δηλαδή, να γίνουν δεκτές νέες αιτήσεις υπαγωγής σε αυτό, γιατί πλέον ισχύει η νέα ρύθμιση χρεών.

2. Ο νόμος δεν προέβλεψε όμως τι θα γίνεται με τις ρυθμίσεις αυτές που έχουν ήδη συμφωνηθεί και ισχύουν. Με τα σημερινά δεδομένα, από την 1.7.2013 δεν μπορούν να επανεξεταστούν από τις εφορίες. Για όσους είχαν μπει σε τέτοια ρύθμιση, ίσχυε και γνώριζαν πως, εάν συναντούσαν οικονομική δυσκολία, μπορούσαν αιτιολογημένα να ζητήσουν τροποποίηση της διευκόλυνσης και να λάβουν περισσότερες δόσεις, μέχρι το όριο των 48 δόσεων που προέβλεπαν για αυτές τις ρυθμίσεις οι παλαιότεροι νόμοι. Για τις αιτήσεις επανεξέτασης αυτές, προβλεπόταν ειδική διαδικασία βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, η οποία εν κρυπτώ πλέον αποκαλύπτεται πως… ακυρώνεται.

3. Και όσοι όμως έσπευδαν κατά το τελευταίο διήμερο να προλάβουν (πριν από την 1η Ιουλίου) να κάνουν αιτήσεις υπαγωγής ή επανεξέτασης για την παλαιά ρύθμιση, βρέθηκαν αντιμέτωποι με την απεργία των εργαζομένων του υπουργείου Οικονομικών. Έτσι η διορία που είχαν από τον ίδιον τον νόμο παρήλθε άκαρπη, αφού βρήκαν κλειστές εφορίες.

4. Επιπλέον, χιλιάδες οφειλέτες σε ρύθμιση που πήγαν στις εφορίες για να πληρώσουν τη δόση τους – εφόσον μάλιστα ο νόμος προβλέπει ειδικά για αυτούς ότι μέχρι τον Νοέμβριο θα εξυπηρετούνται στη ΔΟΥ όπου ανήκουν – δεν μπόρεσαν να εξυπηρετηθούν λόγω απεργίας και η πληρωμή τους θα πρέπει να γίνει από 1ης Ιουλίου, δηλαδή εκπρόθεσμα. Εκτός από τους τόκους υπερημερίας, οι οφειλέτες αυτοί κινδυνεύουν ακόμα και να χάσουν τη ρύθμιση που τηρούν σαν να ήταν… ασυνεπείς!

Καθώς δεν μπορεί να θεωρείται πως ευθύνονται οι ίδιοι οι οφειλέτες, επειδή βρήκαν κλειστές τις εφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είναι πλέον εκ των πραγμάτων αναγκασμένη να σπεύσει να δώσει λύση στο πρόβλημα, όχι μόνο ανακοινώνοντας πως δίνει νέα παράταση για να διευθετηθούν οι εκκρεμότητες που ανέκυψαν, αλλά παρατείνοντας και την καταληκτική διορία που ο νόμος είχε ορίσει (1η Ιουλίου). Ακόμα περισσότερο δε, είναι επιτακτική ανάγκη να αποκαταστήσει και το σύστημα διακανονισμού για τις παλαιές οφειλές, που μένει πλέον «στον αέρα», προκαλώντας ασφυξία σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και ειδικά σε φορολογούμενους που πασχίζουν να φανούν συνεπείς στους παράλογους φόρους και τα «χαράτσια» που τους επιβάλλει η κυβέρνηση.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:52