search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 12:21
MENU CLOSE

Βιβλιοθήκη χωρίς βιβλία

03.07.2013 21:00
Βιβλιοθήκη χωρίς βιβλία - Media

Κάθε Αγίου Πνεύματος οι πόλεις μένουν αδειανές. Όλοι ξεχύνονται σε παραλίες και εκδρομές και τα δημόσια κτήρια ορθώνονται κάτω από το δυνατό φως του καλοκαιριού, να δείχνουν σε όποιον ξεμείνει την ομορφιά ή την ασχήμια τους.

Κάθε Αγίου Πνεύματος οι πόλεις μένουν αδειανές. Όλοι ξεχύνονται σε παραλίες και εκδρομές και τα δημόσια κτήρια ορθώνονται κάτω από το δυνατό φως του καλοκαιριού, να δείχνουν σε όποιον ξεμείνει την ομορφιά ή την ασχήμια τους.
 
Στο Ηράκλειο, στην πόλη μου, βρέθηκα εγώ και μερικοί τουρίστες. Ντάλα μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία, δίπλα στην κρήνη του Μοροζίνη (τα γνωστά Λιοντάρια), έμεινα ακίνητη ώρα πολλή μπροστά στη νέα Βικελαία Βιβλιοθήκη, που είναι έτοιμη επιτέλους, ξεσκέπαστη από τους μουσαμάδες και τις σκαλωσιές που την έκρυβαν εδώ και μια δεκαετία…
 
Τόσα χρόνια χρειάστηκαν οι τοπικές αρχές για να παραδώσουν σε κοινή θέα το αποκατεστημένο κτήριο «Αχτάρικα», που θα στεγάσει τη σπουδαιότερη και μεγαλύτερη βιβλιοθήκη της Κρήτης. Για μια στιγμή μπερδεύτηκα. Ο τσιμεντένιος όγκος που μου έκρυβε τον ήλιο νόμιζα πως ήταν ο νέος Hondos, που στην πραγματικότητα στεγάζεται λίγο παρακάτω, στον Άγιο Τίτο. Κι όμως, δεν έκανα λάθος. Η πολυαναμενόμενη Βικελαία ήταν μπροστά μου, ογκωδέστατη, ατσούμπαλη, κακόγουστη, εχθρική, παντελώς άσχετη με την πόλη ή τον ρόλο της.
 
Ένα ψευτομπαουχάουζ αρχιτεκτόνημα της συμφοράς, χωρίς υπογεγραμμένα σχέδια, όπως διάβασα, έτοιμο να στεγάσει κυρίως καφετέριες και λοιπά καταστήματα εστίασης εις βάρος των βιβλίων. Σύμφωνα με έγγραφο του Δήμου Ηρακλείου, που βγήκε στη δημοσιότητα, τα καταστήματα θα καλύψουν υπερβολικά μεγάλο «ζωτικό χώρο» στο ισόγειο και στον ημιώροφο του νέου κτηρίου. Προσωπικά, δεν έχω τίποτα εναντίον των μπαρ και των καφέ, ούτε είμαι κατά του συνδυασμού κουλτούρας με διασκέδαση. Πολλά μουσεία του κόσμου, για παράδειγμα, συνδυάζουν τους θησαυρούς τους με υπέροχα καταστήματα. Μόνο που αυτό δεν γίνεται εις βάρος της ουσίας, πρόχειρα, ανενδοίαστα, κερδοσκοπικά.
 
Αλλιώς, ας μας απαντήσει ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Κουράκης, πού στο καλό θα χωρέσουν σε μόλις δύο και κάτι ορόφους που απομένουν τα 25.000 βιβλία, οι 500 τίτλοι, οι πίνακες, οι φωτογραφίες, οι 300.000 εφημερίδες, τα χιλιάδες χειρόγραφα, αρχεία και συλλογές (όπως του Γεωργίου και της Μαρώς Σεφέρη), καθώς και τα πολλά ακόμα πολύτιμα αποκτήματα και έγγραφα της Βικελαίας. Όχι, ας μας πει. Για να μας βουλώσει το στόμα. Διότι δεν αρκεί μονάχα το επιχείρημα ότι ο δήμος χρειάζεται έσοδα. Πρέπει και να μας πει τι θα κάνει με τους θησαυρούς που δεν θα χωράνε για να πίνουμε όλοι εμείς ωραίους καφέδες.
 
ΥΓ.: Στο προηγούμενο τεύχος η υπογράφουσα ξέχασε να βάλει το όνομά της στη συνέντευξη που παραχώρησε για το «Ποντίκι art» ο Γιώργος Κιμούλης.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 12:20