15/10/2019 08:21:26

Μετριοπαθής πρόταση για την κατάργηση της μέσης εκπαίδευσης

«Δυσεύρετοι φέτος οι αριστούχοι. Πτώση βάσεων και σε σχολές ρετιρέ, ακόμη και στις Ιατρικές Σχολές, αναμένεται να προκαλέσουν οι φετινές επιδόσεις των υποψηφίων. Προσήλθαν 80.958 υποψήφιοι, ενώ το 2012 είχαν προσέλθει 84.837 υποψήφιοι. Παρατηρείται δηλαδή μείωση των υποψηφίων της τάξης του 4,6%». Την ίδια μέρα που ο ΟΟΣΑ στην ετήσια έκθεσή του Education at a Glance 2013 αναφέρει πως «πάνω από το 20% των νέων ηλικίας μεταξύ 15 και 29 ετών στην Ελλάδα ούτε εκπαιδεύεται, ούτε εργάζεται».
Άνεργοι, λοιπόν, και άνευ παιδείας οι νέοι Έλληνες, μας κοιτάζουν στα μάτια και ζητούν, όχι πλέον να καταργηθούν οι Πανελλήνιες εξετάσεις (παλιό αίτημα), όπως και η φροντιστηριακή παιδεία (δικιά μας παγκόσμια πατέντα), αλλά να καταργήσουμε επιτέλους τη Μέση Εκπαίδευση τουκούρ. Μόλις αποφοιτήσει από το Δημοτικό ο μαθητής θα παραδίδεται σε πλανόδιους ρήτορες, οι οποίοι θα αναλαμβάνουν την προετοιμασία του για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Οι ίδιοι πλανόδιοι ρήτορες θα κρίνουν και ποια σχολή θα ακολουθήσουν οι μαθητές τους. Η προετοιμασία θα διαρκεί από το δωδέκατο έως το δέκατο πέμπτο έτος της ηλικίας των νεαρών σπουδαστών. Στα 15 τους, θα διαβαίνουν το κατώφλι των ΑΕΙ και στα 18 τους θα παίρνουν το πτυχίο τους. Σπουδές πάνω από τρία έτη δεν επιτρέπονται για καμία σχολή και δεν δικαιολογούνται ούτε από τη νευροφυσιολογία του εγκεφάλου, ούτε από την ικανότητα πρόσληψης πληροφοριών και μάθησης των νέων Ελλήνων.
Η μετριοπαθής μας πρόταση γίνεται ανήμερα της υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου για τους υποψηφίους του σωτηρίου έτους 2013 και την υπογράφουμε άπαντα τα μέλη της οικογένειάς μας και για πρώτη φορά και ο βενιαμίν μας: αφού δεν διάβασε, αφού κορόιδευε τους καθηγητές, αφού δεν πήγαινε στα μαθήματα, αφού έγραψε πάνω από τη βάση, αφού με τις μονάδες και τις γυμναστικές εξετάσεις περνάει ΤΕΦΑΑ στην Κομοτηνή, αφού έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει σχολή για αυτό που θέλει να γίνει: σεναριογράφος κόμικς – καταργήστε επιτέλους και στην πράξη τη Μέση Εκπαίδευση.
 
*Ο Σωτήρης Παστάκας είναι ποιητής 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.