04/06/2020 03:21:01
15.10.2009

Φοροαπαλλαγή εγγάμων για πρώτη κατοικία (Δημοσιεύτηκε στο "Π" 15/10/2009)

Ανοίγει ο δρόμος για τη φοροαπαλλαγή των εγγάμων για την αγορά πρώτης κατοικίας με από- φαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ανεξαρτή- τως του αν ο ένας από τους συζύγους είχε τύχει προ του γάμου σχετικής απαλλαγής.

Το ΣτΕ αναίρεσε απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών που απέρριψε αίτηση οικογενει- άρχη, ο οποίος ζητούσε από τη ΔΟΥ Γαλατσίου να του επιστραφεί ο φόρος που είχε καταβάλει για την αγορά πρώτης κατοικίας (διαμέρισμα 93 τ.μ.).

Στην απόφασή του το ΣτΕ αναφέρει ότι «οι έγγα- μοι δικαιούνται απαλλαγής από τον φόρο μεταβι- βάσεως ακινήτων, για την απόκτηση οικογενειακής στέγης, χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν απαλλαγή από τον φόρο αυτό, της οποίας είχε τύχει ένας από τους συζύγους πριν από τον γάμο».

Και αυτό, συνεχίζει η απόφαση, γιατί «ο άγαμος δεν τελεί υπό τις αυτές συνθήκες με τον έγγαμο ή την οικογένεια και, συνεπώς, η απαλλαγή, της οποίας είχε τύχει, υπηρετούσε, όταν είχε δοθεί, πάντως, διαφορετικό σκοπό».

Ακόμη, αναφέρεται στην απόφαση του ΣτΕ ότι «στην περίπτωση που ο ένας από τους συζύγους είχε τύχει απαλλαγής από τον φόρο αυτό, πριν από τον γάμο, για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, η εκποίηση του ακινήτου αυτού δεν αποτελεί προϋ- πόθεση για τη χορήγηση απαλλαγής από τον φόρο, για το ακίνητο που αποκτάται, ως οικογενειακή στέγη, μετά τον γάμο, διότι, για την οικογένεια, η απαλλαγή αυτή είναι η πρώτη που χορηγείται».

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.