search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:02
MENU CLOSE

Στα χέρια ιδιωτών το ΕΣΠΑ

04.07.2013 21:00
oldphotos77771372949078.jpg

Συνεχίζεται η ανησυχία ανάμεσα στους 1.150 εργαζομένους της Μονάδας Οργάνωσης Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ Α.Ε.) για ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση – κατάργηση της εταιρείας.

Συνεχίζεται η ανησυχία ανάμεσα στους 1.150 εργαζομένους της Μονάδας Οργάνωσης Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ Α.Ε.) για ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση – κατάργηση της εταιρείας. Βασικά αιτήματα των εργαζομένων είναι η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της διαχείρισης του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) και η συνέχιση της λειτουργίας της ΜΟΔ.

Η βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να περάσει στα χέρια των ιδιωτών εταιρειών συμβούλων η διαχείριση όλων των πόρων του ΕΣΠΑ. Έτσι αφενός θα ελέγχεται καλύτερα όλο το αλισβερίσι από τους μεγάλους παίκτες (ΣΕΒ κ.λπ.) χωρίς «ενοχλήσεις» από δημόσιους υπαλλήλους, αφετέρου οι πρώην υπηρεσίες του Δημοσίου θα πληρώνονται τώρα σε τραπεζίτες από ιδιώτες φίλους της κυβέρνησης!!!

Για το θέμα της διαχείρισης της Μονάδας, μάλιστα, έχουν προχωρήσει σε ερωτήσεις βουλευτές στους αρμόδιους υπουργούς στη Βουλή, εκφράζοντας την ανησυχία τους για τη διασφάλιση της διαχείρισης των κονδυλίων αλλά και των θέσεων εργασίας όλου του προσωπικού της ΜΟΔ, σε περίπτωση κατάργησης ή/και συγχώνευσης των Ειδικών Υπηρεσιών Συντονισμού ή/και Εφαρμογής, στο πλαίσιο της διαχείρισης του ΕΣΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, ο ανεξάρτητος βουλευτής Μάρκος Μπόλαρης ερωτά πώς προτίθεται να διαχειριστεί η κυβέρνηση τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την περίοδο 2014 – 2020. Με ποιον τρόπο θ’ αξιοποιήσουν τη ΜΟΔ, ως πρότυπη διοικητική μονάδα βέλτιστης πρακτικής, για να διασφαλιστεί η επιθυμητή διαφάνεια, ταχύτητα και ποιότητα, ερωτώνται οι υπουργοί Ανάπτυξης και Οικονομικών.

Προς την ίδια κατεύθυνση έχει προηγηθεί ανάλογη ερώτηση της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ Α. Ξυροτήρη, η οποία σημείωνε με έμφαση ότι «παρ’ όλα τα εμπόδια και τις δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει έως σήμερα η ΜΟΔ, και που πολλά από αυτά οφείλονται σε χρόνιες αδυναμίες της δημόσιας διοίκησης, του συστήματος εκτέλεσης έργων, αλλά και από τις ιδιαίτερα γραφειοκρατικές διαδικασίες που επιβάλλονται από τους κανονισμούς των διαρθρωτικών ταμείων της Ε.Ε., η Μονάδα έχει ανταποκριθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό στις απαιτήσεις του ρόλου της, ενώ έχει συσσωρεύσει μία τεράστια τεχνογνωσία στη διαχείριση συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων».

Επιστολές προς τους αρμόδιους υπουργούς, που ζητούν τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΜΟΔ, έχουν στείλει οι περιφερειάρχες: Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης, Ν. Αιγαίου, Β. Αιγαίου, Ηπείρου, Δ. Ελλάδας και το Δίκτυο Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων.
Παράλληλα στο τελευταίο συνέδριο της ΚΕΔΕ στα Γιάννενα εκδόθηκε ομόφωνα ψήφισμα «για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΜΟΔ, τη διατήρηση όλου του προσωπικού της και τη διασφάλιση ρόλου στη νέα προγραμματική περίοδο, δεδομένου ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική η συμβολή τους στη διαχείριση των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων περιφερειακής και τοπικής ανάπτυξης της χώρας».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:02