search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:48
MENU CLOSE

«ΜΕΤΑΦΟΡΑΙ Ο ΜΗΤΣΟΣ»: το Μαξίμου, τα μπουζούκια, τα σφηνάκια και το νέο «Κυβερνείο»

07.05.2010 13:08
«ΜΕΤΑΦΟΡΑΙ Ο ΜΗΤΣΟΣ»: το Μαξίμου, τα μπουζούκια, τα σφηνάκια και το νέο «Κυβερνείο» - Media

Σκόρπιες σκέψεις και άτακτες προτάσεις για τη δημιουργία του νέου «Μεγάρου Μαξίμου» στη «σκοτεινή» πλευρά της Αθήνας. Κρυφακούγοντας σε ένα καφέ τις συζητήσεις για την κρίση, τα μέτρα που αλλάζουν δραματικά τη ζωή μας και την «ταπείνωση» του οικογενειακού προϋπολογισμού, κράτησα μια φράση που μου άρεσε πολύ: «Αντιμετωπίζω όλη αυτή την κατάσταση με πρωινή μελαγχολία και βραδινή κραιπάλη».

Της Βάλιας Μπαζού

Κρυφακούγοντας σε ένα καφέ τις συζητήσεις για την κρίση, τα μέτρα που αλλάζουν δραματικά τη ζωή μας και την «ταπείνωση» του οικογενειακού προϋπολογισμού, κράτησα μια φράση που μου άρεσε πολύ: «Αντιμετωπίζω όλη αυτή την κατάσταση με πρωινή μελαγχολία και βραδινή κραιπάλη».

Και είναι, ίσως, αυτή η αντιμετώπιση η πιο υγιής στάση που μπορεί να έχει κάποιος, που δεν περιμένει τίποτε, που έχει πειστεί ότι για τα επόμενα χρόνια δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα αντιστάθμισμα στις θυσίες που θα κάνει. Είναι η υγιής αντίδραση, όταν έχεις πειστεί ότι μόνο θα δίνεις γιατί… ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος.

Είναι, όμως, έτσι;

Ίσως όχι, εάν το «σχέδιο διάσωσης» συνοδεύεται από παράπλευρες πρωτοβουλίες, ίσως όχι εάν η πολιτεία ποντάρει έστω με τα πενιχρά (;) της μέσα και σε άλλου είδους παρεμβάσεις που κακώς δεν θεωρούνται αμιγώς πολιτικές.

Ίσως όχι, εάν η απόλυτη οικονομική κρίση που βιώνουμε δεν χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι – εσκεμμένα ή μη – για να επιτευχθεί και η απόλυτη πολεοδομική κρίση και η απόλυτη κρίση των πόλεων.

Νέα διακυβέρνηση με το… μέτρο

Για παράδειγμα, το Μέγαρο Μαξίμου και τα σχέδια για τη μετακόμιση του πρωθυπουργού και των συνεργατών του σε άλλο κτήριο, αφού πλέον το ιστορικό Μέγαρο δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες, παρά μόνο… εθιμοτυπικά.

Σύμφωνα με την εισήγηση της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, η λύση που προτείνεται για το νέο «Κυβερνείο» είναι η μετεγκατάσταση των υπηρεσιών του Μαξίμου σε δυο κτήρια και συγκεκριμένα στην οδό Βουλής 6 και στην οδό Βουλής 8-10.

Τα δύο κτήρια που επελέγησαν έχουν συνολική επιφάνεια 5.257 τετραγωνικά μέτρα και το κόστος για την ανακαίνιση και τον εκσυγχρονισμό τους υπολογίζεται σε πάνω από 6 εκατομμύρια ευρώ.

Το πρόβλημα δεν είναι ασφαλώς το κόστος, γιατί θα ήταν δείγμα άκρατου λαϊκισμού εάν κάποιος έλεγε ότι εν μέσω βαθύτατης οικονομικής κρίσης δεν πρέπει η χώρα να διαθέτει ένα πιο λειτουργικό και σύγχρονο «Μέγαρο Μαξίμου».

Το πρόβλημα είναι ότι η πρόταση για τη μετακόμιση στα συγκεκριμένα κτήρια της πλατείας Συντάγματος παρουσιάζεται με «ιδεολογικό» περίβλημα και «κοινωνική» ευαισθησία, που περιβάλλονται από απόλυτο άρωμα μούχλας. Παρουσιάζεται με πολεοδομική και χωροταξική λογική χωρίς κανέναν ειρμό, που αρέσκεται μόνον να κάνει κύκλους απλώς γύρω από τον εαυτό της…

Όπως υπογραμμίζεται στην εισήγηση, η μετακόμιση αυτή θα σηματοδοτήσει «με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τη νέα σύγχρονη διακυβέρνηση, με τη δυνατότητα διαρκούς επαφής με τον κόσμο, στην πολυπληθέστερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας».

Είναι, όμως, έτσι;

Εάν αφήσουμε στην άκρη τα βαρύγδουπα και μπούμε στην ουσία του πράγματος, είναι, τουλάχιστον, αφελές να θεωρεί κάποιος ότι μια μετακόμιση μερικών μέτρων από την Ηρώδου Αττικού στην οδό Βουλής μπορεί να σηματοδοτήσει τη νέα, σύγχρονη διακυβέρνηση.

Και είναι, τουλάχιστον, αφελές να θεωρεί κάποιος ότι δυο νέα κτήρια 5.257 τετραγωνικών μέτρων χωρίζουν τη σύγχρονη διακυβέρνηση από τη «δυνατότητα διαρκούς επαφής με τον κόσμο».

Και είναι, τουλάχιστον, αποκαρδιωτικό να θεωρεί κάποιος ότι μια νέα σύγχρονη διακυβέρνηση σηματοδοτείται χωροταξικά με όρους περασμένων δεκαετιών και πάντα μέσα στο στενό πλαίσιο της «γειτονιάς» μας, της κεντρικής πλατείας της πρωτεύουσας.

Γιατί τότε δεν μιλάμε για σηματοδότηση της σύγχρονης διακυβέρνησης, αλλά για μια απλή, απλούστατη μετακόμιση, μιλάμε – για να θυμηθούμε και τον Πουλικάκο – για… «ΜΕΤΑΦΟΡΑΙ Ο ΜΗΤΣΟΣ»!

Μια νέα σύγχρονη διακυβέρνηση σηματοδοτείται, ίσως, μόνο όταν εν μέσω επώδυνων μέτρων η μετεγκατάσταση της «καρδιάς» της κυβέρνησης συνδυαστεί με την ανάπλαση ή έστω με την προσπάθεια ανάπλασης μιας περιοχής, με την πτώση ή έστω με τη δήλωση πρόθεσης για πτώση των διαχωριστικών γραμμών μέσα στην πόλη, με την ανάπτυξη μιας άλλης χωροταξικής στρατηγικής, που δεν θα «επενδύει» περιχαρώς στην «πολυπληθέστερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας», αλλά σε μια περιοχή που χρειάζεται έστω και σχηματικά «ηλεκτροσόκ».

Η υποβαθμισμένη πλατεία Συντάγματος!

Για παράδειγμα, το νέο «Κυβερνείο» της χώρας, το νέο «Μαξίμου», δεν θα μπορούσε να μεταφερθεί σε ένα παλιό εργοστάσιο, σε ένα εγκαταλελειμμένο κτήριο στο Μεταξουργείο, την Ακαδημία Πλάτωνος, το Γκάζι, την οδό Πειραιώς ακόμα και στην κάτω από το «αυλάκι» Αθήνα, την περιοχή γύρω από την πλατεία Παντελεήμονα;

Ή μήπως εκεί η σύγχρονη ανάπτυξη προβλέπει μόνον μπουζούκια και σφηνάκια, μόνο mall, μόνο loft, μόνο τριάρια με στοιβαγμένους δεκάδες λαθρομετανάστες;

Στην εισήγηση της ΚΕΔ η μεταφορά του «Μεγάρου Μαξίμου» στα δυο κτήρια της οδού Βουλής συνοδεύεται, μάλιστα, με προτάσεις για «μικρές πολεοδομικές παρεμβάσεις»!

Προτείνεται, δηλαδή, παράλληλα με τη μεταφορά του πρωθυπουργού και των συνεργατών του η πεζοδρόμηση και η δενδροφύτευση του τμήματος της οδού Βουλής μεταξύ Καραγεώργη Σερβίας και Κολοκοτρώνη με στόχο την αναβάθμιση του Εμπορικού Κέντρου!

Εάν καταλάβαμε καλά, κάποια σαΐνια ζουν σε άλλη χώρα, γιατί ανοικτά μας λένε ότι η οδός Βουλής, η Καραγεώργη Σερβίας, η Ερμού και η Κολοκοτρώνη βρίσκονται σε υποβαθμισμένη περιοχή και όχι στη «βιτρίνα» της Αθήνας με την τιμή του τετραγωνικού μέτρου να βρίσκεται στη λίστα με τις 10-15 πιο ακριβές περιοχές του κόσμου!

Η μεταφορά των υπηρεσιών του Μεγάρου Μαξίμου είναι, βέβαια, μόνο ένα παράδειγμα. Με μικρή προσπάθεια ο καθένας μας μπορεί να βρει άλλα εκατό και βάλε… Είναι, όμως, ένα παράδειγμα που μπορεί να έχει την ύψιστη συμβολική σημασία, εάν πράγματι υπάρχει πρόθεση να σηματοδοτηθεί και χωροταξικά ένας νέος τρόπος διακυβέρνησης. Ξέρω ότι πολλοί θα σκεφτείτε ότι αυτές τις ώρες ψάχνουμε ψύλλους στ’ άχυρα… Από την άλλη, όμως, η απόφαση για το πού και το πώς θα διατεθούν έστω και τα 6 εκατομμύρια ευρώ για τη μετακόμιση του «Μαξίμου» ίσως καλό θα ήταν, ακριβώς επειδή αυτές οι ώρες έχουν άλλη βαρύτητα, να ληφθεί με άλλους όρους και άλλα κριτήρια.

INFO: Η μετεγκατάσταση της «καρδιάς» της κυβέρνησης θα πρέπει να συνδυαστεί με την προσπάθεια ανάπλασης μιας υποβαθμισμένης περιοχής της πρωτεύουσας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:48