29/01/2020 07:45:59

ΣτΕ: Συνταγματική η ρύθμιση που περιορίζει τις «μικρές» διαδηλώσεις

ΣτΕ: Συνταγματική η ρύθμιση που περιορίζει τις «μικρές» διαδηλώσεις - Media

Δεν περιορίζει ούτε ρυθμίζει το δικαίωμα του συνέρχεσθαι. Αυτό αναφέρει η γνωμοδότηση του ΣτΕ σχετικά με το Προεδρικό διάταγμα που προβλέπει μεταξύ άλλων πως οι διαδηλώσεις δεν θα καταλαμβάνουν ολόκληρο το οδόστρωμα στις μεγάλες πόλεις.

Το διάταγμα του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Δένδια, το οποίο όριζε τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα γίνονται οι δημόσιες συναθροίσεις κρίθηκε συνταγματικό.

«Δεν επιδιώκεται η ρύθμιση ή ο περιορισμός της άσκησης του δικαιώματος του συνέρχεσθαι», αναφέρει συγκεκριμένα η γνωμοδότηση των Ανώτατων δικαστών, η οποία συνεχίζει: «αλλά καθορίζονται οι αρμοδιότητες της οικείας αστυνομικής αρχής, υπό τις εκτεθείσες αυστηρές προϋποθέσεις, ώστε σε περίπτωση ιδιαιτέρως μικρής σε αριθμό δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης, που πραγματοποιείται στα μεγάλα αστικά κέντρα, να διασφαλίζεται η ελεύθερη άσκηση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι και παράλληλα να μην διαταράσσεται υπέρμετρα η κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης».

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.