search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 11:45
MENU CLOSE

Mε σιρόπι βιασμού σερβίρουν το νέο φορολογικό

06.07.2013 21:00
oldphotossel1373014229.jpg

Η πολιτική «βγάζω και από τη μύγα ξίγκι» σε όλο της το μεγαλείο. Έχοντας «στεγνώσει» και τον τελευταίο Έλληνα φορολογούμενο με αλλεπάλληλα μέτρα από το 2010 μέχρι σήμερα, το υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύει «κόλπα» και κρυφές αλλαγές για να φέρει ακόμη περισσότερους φόρους στα κρατικά ταμεία.

Η πολιτική «βγάζω και από τη μύγα ξίγκι» σε όλο της το μεγαλείο. Έχοντας «στεγνώσει» και τον τελευταίο Έλληνα φορολογούμενο με αλλεπάλληλα μέτρα από το 2010 μέχρι σήμερα, το υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύει «κόλπα» και κρυφές αλλαγές για να φέρει ακόμη περισσότερους φόρους στα κρατικά ταμεία.

Τι σκαρφίστηκαν αυτή τη φορά οι πολυμήχανοι φορομπήχτες; Ο νέος κώδικας φορολογίας εισοδήματος, που δόθηκε στη δημοσιότητα για δημόσια διαβούλευση, περιέχει διατάξεις που θα αφαιρέσουν ρευστότητα αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από την αγορά. «Δεν πρόκειται για νέα μέτρα» θα ισχυριστεί η κυβέρνηση.

Κι όμως, ο άνεργος κινδυνεύει να χάσει τρία επιδόματα ανεργίας, ο εργαζόμενος με μπλοκάκι να πληρώσει διπλάσιο φόρο, ο μικρομεσαίος θα δανείσει άτοκα το κράτος ένα πολύ σημαντικό ποσό για περίπου δύο χρόνια, ενώ ο μισθωτός και ο συνταξιούχος θα βγάλoυν από την τσέπη τους – με την έναρξη του νέου έτους – μερικά ακόμη ευρώ για να πληρώσουν επιπλέον φόρο.

Όσο για τη συζήτηση και τις εξαγγελίες περί μείωσης των φορολογικών βαρών… «κρύβε λόγια». Τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση την παίρνει ο άνεμος, το φιάσκο με τον φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης το ξεχάσαμε και – κατά τα φαινόμενα – θα εξακολουθήσουμε να το πληρώνουμε πανάκριβα, ενώ τα όποια λόγια περί μειώσεων των φορολογικών συντελεστών (έστω για τις επιχειρήσεις) θα παραμείνουν λόγια.

Nέα βάρη

Με την προσθήκη και νέων… κρίκων στην αλυσίδα των φορολογικών επιβαρύνσεων, έξι εκατομμύρια Έλληνες φορολογούμενοι καλούνται να ξεπεράσουν ένα «κολασμένο» δωδεκάμηνο, γεμάτο από μέτρα τα οποία μπορεί στην κυβερνητική διάλεκτο να μην είναι «νέα», αλλά στις τσέπες μας θα φανούν… ολόφρεσκα.

Η αλυσίδα έχει ως εξής:
1. Αρχίζουμε να πληρώνουμε τον φόρο εισοδήματος του 2013 (πολλοί εξ ημών θα πληρώσουμε εφάπαξ, με ευθύνη του κράτους).

2. Μέσα στον Ιούλιο έρχεται ο ΦΑΠ για το 2011 και για το 2012. Στο στόχαστρο πάνω από 600.000 οικογένειες με περιουσία άνω των 200.000 ευρώ σε κάποιο από τα μέλη της.

3. Αρχίζουμε επίσης μέσα στον Ιούλιο να πληρώνουμε το χαράτσι μέσω ΔΕΗ για το 2013 (σε πέντε δόσεις θα γίνει αυτό, ύστερα από τη… χάρη που μας κάνει η τρόικα να εφαρμόσει τον νόμο), ενώ η εφορία θα στείλει ειδοποιητήρια σε όσους δεν πλήρωσαν το χαράτσι του 2012.

4. Καλούμαστε να μπούμε στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών για να μην βρεθούμε αντιμέτωποι με κατασχέσεις μισθών και καταθέσεων.

5. Πληρώνουμε τα τέλη κυκλοφορίας του 2014.

6. Χάνουμε κάθε φορολογική έκπτωση με αποτέλεσμα να γίνεται βαρύτερο το εκκαθαριστικό του 2014. Ούτε οι ιατρικές δαπάνες δεν γλιτώνουν από το ψαλίδισμα, κάτι που σημαίνει ότι ασθενείς θα πληρώσουν φόρο για εισόδημα που κατέβαλαν σε γιατρούς και νοσοκομεία.

7. Οι επιτηδευματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες καλούνται να πληρώσουν φόρο από το πρώτο ευρώ και μάλιστα με συντελεστή 26%.

8. Οι μικροεισοδηματίες επίσης καλούνται να πληρώσουν φόρο από το πρώτο ευρώ για το σπίτι που ενοικιάζουν.

9. Ενεργοποιείται ο νέος φόρος ακινήτων, τον οποίο θα καταβάλουμε κάπου εκεί στα μέσα του 2014, με τον οποίο πρώτη φορά θα κληθούμε να πληρώσουμε για τα αγροτεμάχια, ενώ το χέρι στην τσέπη θα βάλουν και όσοι έχουν κλειστά μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

10. Πολύ πιθανή θεωρείται και η επιβολή της εισφοράς 0,2% επί του τζίρου των επιχειρήσεων για να κλείσουν οι τρύπες του ΟΑΕΕ ύψους τουλάχιστον 450 εκατομμυρίων ευρώ.

Σε αυτά τα «γνωστά» νέα μέτρα έρχεται τώρα το υπουργείο Οικονομικών να προσθέσει μια σειρά από κρυφές επιβαρύνσεις. Πού καταλήγει κάποιος αν διαβάσει προσεκτικά τις σελίδες του νέου φορολογικού νομοσχεδίου;

«Κρυφές» επιβαρύνσεις
1.
Θέλουν να μας παρακρατήσουν επιπλέον 1-10 ευρώ τον μήνα από τον μισθό μας ή και ακόμη περισσότερα από τους υψηλόμισθους. Μιλάμε για 150 – 180 εκατ. ευρώ, τα οποία θα αφαιρεθούν από τις καθαρές αποδοχές μισθωτών και συνταξιούχων.

Τα παραδείγματα χαρακτηριστικά: Σε μισθωτό με αποδοχές της τάξεως των 1.500 ευρώ τον μήνα μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών, η εφορία παρακρατούσε μέχρι τώρα (και θα εξακολουθήσει να παρακρατεί μέχρι το τέλος του 2013) 69,7 ευρώ τον μήνα. Από την 1.1.2014 το ποσό θα αυξηθεί κατά 1,1 ευρώ. Αυτά τα χρήματα κανονικά η εφορία τα «χάριζε» στον φορολογούμενο και δεν τον καλούσε να τα πληρώσει με το εκκαθαριστικό. Από εδώ και στο εξής διευκολύνσεις δεν θα υπάρχουν.

Σε όσους βιαστούν να συμπεράνουν ότι το ένα ευρώ είναι… ψίχουλα, απλώς να μεταφέρουμε τον εξής υπολογισμό: το 1,5% επί του φόρου εισοδήματος που καταβάλλουν κάθε χρόνο μισθωτοί και συνταξιούχοι που θα προεισπράξει το κράτος αλλάζοντας τη διαδικασία παρακράτησης αντιστοιχεί σε περίπου 150-180 εκατ. ευρώ.

2. Θέλουν να φορολογήσουν με «ύπουλο» τρόπο ακόμη και το επίδομα ανεργίας. Μέχρι σήμερα, το επίδομα του ΟΑΕΔ ήταν αφορολόγητο, ακόμη και αν ο δικαιούχος είχε εισοδήματα της τάξεως των 30.000 ευρώ από άλλες πηγές. Τώρα αυτό το όριο κατεβαίνει στα 10.000 ευρώ.

Δηλαδή ο άνεργος που εισπράττει κάποια ενοίκια και θα υπερβαίνει από το 2014 το όριο των 10.000 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει φόρο τουλάχιστον 22% επί του επιδόματος ανεργίας. Περίπου τρία επιδόματα ανεργίας θα κάνουν… φτερά με αυτό τον τρόπο, καθώς οι ετήσιες απώλειες θα φτάσουν στα 1.030 ευρώ. Πρακτικά, ο άνεργος θα εισπράττει 3.650 ευρώ τον χρόνο αν θα του καταγγείλουν τη σύμβαση.

3. Θέλουν να ξεζουμίσουν ακόμη περισσότερο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αυξάνοντας τον συντελεστή παρακράτησης από το 55% στο 80%. Το μέτρο θα αποτυπωθεί πιθανότατα στα εκκαθαριστικά του 2014. Προαναφέραμε ότι από του χρόνου οι επιτηδευματίες θα αντιμετωπίσουν πρώτη φορά την αλλαγή στον τρόπο φορολόγησής τους. Τα κέρδη τους θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26%. Δηλαδή, ο φόρος για τα κέρδη του 2013 (που θα φορολογηθούν το 2014) θα είναι αισθητά μεγαλύτερος σε σχέση με τα κέρδη του 2012.

Αυτό το γνώριζαν οι επιτηδευματίες. Τώρα όμως υφίστανται και δεύτερο χτύπημα. Επί του φόρου που προκύπτει (αυτού του αυξημένου λόγω διόγκωσης του συντελεστή) επιβάλλεται και προκαταβολή φόρου για την επόμενη χρονιά. Αυτή η προκαταβολή το 2014 θα υπολογιστεί με συντελεστή 80% και όχι 55%, όπως θα ισχύσει φέτος.

Φανταστείτε λοιπόν μια ομόρρυθμη με 100.000 ευρώ κέρδη τόσο το 2012 όσο και το 2013 (δεν υπάρχουν βέβαια τέτοια ποσά πλέον, αλλά για χάρη των υπολογισμών).

• Με το εκκαθαριστικό του 2013 η ομόρρυθμη θα επιβαρυνθεί με φόρο 17.340 ευρώ (σ.σ.: το 50% φορολογείται στο όνομα της εταιρείας με συντελεστή 20%, ήτοι 10.000, και το υπόλοιπο στο όνομα των δυο εταίρων με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος). Επί του φόρου της εταιρείας θα επιβληθεί και η προκαταβολή του 55%, ήτοι 5.500 ευρώ. Αν γίνει το άθροισμα, προκύπτει ένα ποσό της τάξεως των 22.840 ευρώ.

• Τι θα γίνει με το εκκαθαριστικό του 2014 για τα κέρδη του 2013; Ο φόρος θα εκτοξευτεί στις 26.000 ευρώ από τις 17.340 ευρώ, ενώ η προκαταβολή φόρου από τις 5.500 ευρώ θα φτάσει στα 20.800 ευρώ. Το άθροισμα εκτοξεύεται στις 46.800 ευρώ, που σημαίνει ότι θα εξανεμιστεί αυτομάτως το… 46,8% των κερδών της ομόρρυθμης.

4. Μεγάλη παγίδα στήθηκε για όσους πέφτουν στην παγίδα των τεκμηρίων. Τι ίσχυε μέχρι σήμερα; Δηλώναμε το πραγματικό μας εισόδημα. Η εφορία υπολόγιζε το τεκμαρτό μας εισόδημα με βάση τα όσα ισχύουν για σπίτια, αυτοκίνητα, δάνεια, ιδιωτικά σχολεία κ.λπ. Η εφορία υπολόγιζε τον φόρο για τα μεγαλύτερα από αυτά τα δύο ποσά με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Τα συνήθη θύματα, δηλαδή τα φτωχότερα τμήματα του πληθυσμού που τύγχανε να έχουν στην κατοχή τους ένα σπίτι και ένα αυτοκίνητο, ουσιαστικά δεν επιβαρύνονταν, καθώς καλύπτονταν από το εκάστοτε αφορολόγητο της κλίμακας. Δηλαδή, αν κάποιος είχε εισόδημα 5.000 ευρώ και τεκμήρια 9.000 ευρώ, πρακτικά δεν επιβαρυνόταν.

Τι θα ισχύει από εδώ και στο εξής; Θα υπολογίζεται το τεκμήριο και, αν αυτό υπερβαίνει το πραγματικό εισόδημα, θα γίνονται… πράξεις. Από το τεκμήριο θα αφαιρείται το πραγματικό εισόδημα και θα προκύπτει η διαφορά. Επί της διαφοράς αυτής θα υπολογίζεται φόρος με συντελεστή 26%, εκτός αν το ποσό είναι πολύ μεγάλο, οπότε ο συντελεστής θα ανεβαίνει στο 33%. Ο φτωχός του παραδείγματος έχει μια διαφορά 4.000 ευρώ (9.000 τεκμήρια μείον 5.000 ευρώ πραγματικό εισόδημα). Από το πουθενά, θα βρεθεί να πληρώνει φόρο 1.040 ευρώ.

5. Υποτίθεται ότι ο εργαζόμενος με μπλοκάκι που παρείχε υπηρεσίες σε έως και τρεις εργοδότες θα φορολογούνταν με τον ίδιο τρόπο που φορολογείται και ο μισθωτός (ήτοι θα έχει αφορολόγητο 9.000 ευρώ). Με αυτόν τον τρόπο πρακτικά το υπουργείο Οικονομικών αναγνώριζε ότι και ο συγκεκριμένος εργαζόμενος απασχολείται με σχέση εξαρτημένης εργασίας.

Αυτό θα ισχύσει μόνο για τα εισοδήματα του 2013. Διότι με την αλλαγή που επέρχεται στον κώδικα φορολογίας εισοδήματος, ο «μπλοκάκιας» θα φορολογείται ως μισθωτός μόνο αν οι δαπάνες που πραγματοποιεί για την άσκηση του επαγγέλματός του δεν υπερβαίνουν τις 9.250 ευρώ. Αν τις υπερβαίνουν, θα φορολογείται κανονικά ως ελεύθερος επαγγελματίας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 11:45