search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 21:14
MENU CLOSE

Αγγελιόσημο: Η αρχή του τέλους για τον κλάδο των ΜΜΕ

06.07.2013 21:00
oldphotos22221373045225.jpg

Συναγερμός σήμανε στα ασφαλιστικά ταμεία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και τις δημοσιογραφικές Ενώσεις μετά το έγγραφο Βρούτση για την καταγραφή των εσόδων από το αγγελιόσημο, το οποίο χαρακτηρίζεται ως «πόρος» υπέρ τρίτων.

Συναγερμός σήμανε στα ασφαλιστικά ταμεία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και τις δημοσιογραφικές Ενώσεις μετά το έγγραφο Βρούτση για την καταγραφή των εσόδων από το αγγελιόσημο, το οποίο χαρακτηρίζεται ως «πόρος» υπέρ τρίτων.

Ήδη έγινε ευρεία σύσκεψη Ενώσεων και διοικήσεων των δυο ασφαλιστικών ταμείων στα ΜΜΕ για το πώς θα αντιμετωπιστεί η νέα αυτή κυβερνητική επίθεση στον κλάδο. Κοινή διαπίστωση, παρά τις μεγάλες διαφορές στον τρόπο χειρισμού της καταιγίδας που ξέσπασε, είναι πως αν ενταχθεί το αγγελιόσημο στον χαρακτηρισμό των «πόρων υπέρ τρίτων», μπαίνει το οριστικό τέλος στα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων, στον κλάδο υγείας αλλά και στη λειτουργία των δημοσιογραφικών Ενώσεων.

Τόσο το ΕΤΑΠ ΜΜΕ όσο και ο ΕΔΟΕΑΠ βρίσκονται εδώ και καιρό στο κόκκινο. Οι απώλειες από το «κούρεμα» των ομολόγων των δυο ταμείων από την Τράπεζα της Ελλάδος είναι τεράστιες. Όπως αναφέρθηκε από τους προέδρους των δυο ταμείων, Γιώτα Αντωνοπούλου και Πάνο Σόμπολο στην προχθεσινή σύσκεψη, από τα 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικών αποθεματικών ο κλάδος των ΜΜΕ διαθέτει αυτή τη στιγμή 460 εκατ. ευρώ! Η μεγάλη αυτή πτώση αφενός προέρχεται από τη δήμευση των αποθεματικών των ταμείων, αφετέρου από τις σημαντικές απώλειες εσόδων από το αγγελιόσημο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, ενώ στον προϋπολογισμό του ΕΤΑΠ ΜΜΕ για το 2013 καταγραφόταν η εκτίμηση πως θα υπάρξει αύξηση των εσόδων από το αγγελιόσημο σε ποσοστό 10%, τα στοιχεία εισροής των εσόδων το πρώτο 3μηνο του 2013 δείχνουν πτώση κατά 50% στον κλάδο των περιοδικών και κατά 10% στο ραδιόφωνο. Μικρή αύξηση εμφανίζουν μόνο τα έσοδα αγγελιοσήμου από την τηλεόραση. Αξίζει να σημειωθεί πως, όπως στην περίπτωση του ΕΔΟΕΑΠ, έτσι και στο ΕΤΑΠ ΜΜΕ υψηλή είναι η εισφοροδιαφυγή επιχειρήσεων που δεν αποδίδουν το αγγελιόσημο. Μέσω ρυθμίσεων έχουν εισπραχθεί περί τα 3,7 εκατ. ευρώ, αλλά την ίδια στιγμή καταγράφονται χρέη άνω των 17 εκατ. ευρώ.

Οι συνδικαλιστικές ενώσεις χαρακτήρισαν «βόμβα» την απαίτηση του υπουργείου Οικονομικών, προειδοποιώντας πως η κυβέρνηση θέλει να ρίξει μαύρο στα ασφαλιστικά ταμεία των ΜΜΕ. Σε πρώτο επίπεδο αποφασίστηκε να ζητηθεί κατεπείγουσα συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο με στόχο να καταστεί σαφές ότι κάθε ενέργεια σε βάρος των ασφαλιστικών δικαιωμάτων αποτελεί casus belli για τον κλάδο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 21:14