search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:15
MENU CLOSE

To δάσος με τις σβάστικες

07.07.2013 21:00
To δάσος με τις σβάστικες - Media

Μια εικοσαετία νωρίτερα, ένας ιδιοκτήτης αγροτικής γης στην (πρώην) Ανατολική Γερμανία έκανε μια παράξενη ανακάλυψη. Μια συστοιχία δέντρων μέσα σε δάσος, είχε το σχήμα της σβάστικας.

Μια εικοσαετία νωρίτερα, ένας ιδιοκτήτης αγροτικής γης στην (πρώην) Ανατολική Γερμανία έκανε μια παράξενη ανακάλυψη. Μια συστοιχία δέντρων μέσα σε δάσος, είχε το σχήμα της σβάστικας.
Έκτοτε ανάλογες περιπτώσεις έχουν βρεθεί τόσο στη Γερμανία όσο και σε άλλες χώρες αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το μυστήριο  της δημιουργίας έχει λυθεί.
Ή μάλλον δεν είχε λυθεί. Υπεύθυνο για όλα αυτά είναι ένας συγκεκριμένο είδος πεύκου, στα ελληνικά λέγεται λάριξ.  Το 2002 ένας ειδικευόμενος στην εταιρεία διαμόρφωσης κήπων και δασών του Γκίντερ Ρέσκε έβγαζε αεροφωτογραφίες ως εργασία για την δουλειά. Τότε ανακάλυψε το περίεργο αυτό φαινόμενο. Ανάμεσα σε εκατοντάδες κοινά πεύκα βρίσκονταν 140 από το συγκεκριμένο είδος. Το οποίο, κατά το φθινόπωρο και τον χειμώνα αλλάζει χρώμα και τα φύλλα του γίνονται πρώτα κιτρινωπά και μετά καφέ.
Και σχημάτιζαν μια σβάστικα. Όταν ο νεαρός έδωσε την φωτογραφία στον Ρέσκε, ενθουσιάστηκε τόσο που έκανε ο ίδιος πτήση πάνω από το δάσος για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τι συνέβαινε. Όταν επιβεβαίωσε το φαινόμενο, ο Ρέσκε απευθύνθηκε στον τοπικό δασολόγο Κλάους Γκέρικε, ο οποίος χρονολόγησε τα δέντρα και ανακάλυψε ότι είχαν φυτευτεί στη δεκαετία του 1930.
Τα χρόνια που οι Ναζί είχαν την πρωτοκαθεδρία στη Γερμανία φρόντισαν να φτιάξουν αυτό το σχηματισμό στο δάσος και ο οποίος επιβίωσε τόσα πολλά χρόνια: Τον πόλεμο, το κομμουνιστικό καθεστώς της Ανατολικής Γερμανίας, την πτώση του τείχους και άλλα πολλά.
Ο λόγος που πιθανότατα δεν είχε ανακαλύψει κανείς τόσα χρόνια το φαινόμενο είναι ότι διαρκεί για πολύ μικρό χρονικό διάστημα κάθε χρόνο και δεν είναι ορατό παρά μόνο για μερικές ημέρες.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:00