search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:22
MENU CLOSE

Πέντε λόγοι για τους οποίους οι (Αμερικανοί) μπάτσοι ζητούν νομιμοποίηση της μαριχουάνας

07.07.2013 15:17
Πέντε λόγοι για τους οποίους οι (Αμερικανοί) μπάτσοι ζητούν νομιμοποίηση της μαριχουάνας - Media

Όλο και περισσότεροι αστυνομικοί συνειδητοποιούν ότι ο Πόλεμος κατά των Ναρκωτικών είναι λάθος.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν σκέφτονται τους «μπάτσους» όταν σκέφτονται τους υποστηρικτές της νομιμοποίησης της μαριχουάνας.  Στο κάτω κάτω, η αστυνομία και οι ομάδες επιβολής του νόμου, έχουν μακρά ιστορία άσκησης πιέσεων κατά της μεταρρύθμισης της πολιτικής για τη μαριχουάνα. Πολλοί βλέπουν αυτήν την τακτική ως έναν σημαντικό παράγοντα που εμποδίζει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αναγνωρίσει ότι η ιστορική πλειοψηφία των Αμερικανών – 52% – ευνοεί τη νομιμοποίηση του «χόρτου».

Ωστόσο, το τοπίο αλλάζει γρήγορα. Σήμερα,  ένας συνεχώς αυξανόμενος αριθμός των αστυνομικών ανήκει στην αμερικανική «πλειοψηφία της μαριχουάνας.» Μέλη του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Δυνάμεις Επιβολής του Νόμου Ενάντια στην Απαγόρευση» (LEAP) λένε ότι η χαλάρωση της πολιτικής για τη μαριχουάνα  δεν θα «συγχωρούσε» αναγκαστικά τη χρήση ναρκωτικών, αλλά θα την ήλεγχε, ενώ παράλληλα θα βοηθήσει τους αστυνομικούς για να επιτευχθεί ο τελικός στόχος τους, να αυξηθεί η  δημόσια ασφάλεια.

Δείτε τους πέντε κυριότερους λόγους για τους οποίους ακόμη και οι μπάτσοι έχουν αρχίσει να λένε: «Νομιμοποιήστε την!»

1. Πρόκειται για τη δημόσια ασφάλεια.
Ενώ η μαριχουάνα είναι ένα σχετικά ακίνδυνο ναρκωτικό, η μαύρη αγορά που συνδέεται μ΄αυτήν μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα. Όπως και στην ποτοαπαγόρευση, το ότι η μαριχουάνα είναι παράνομη δεν «σβήνει»  το κίνητρο κέρδους – αντίθετα, καθιερώνει μια επικίνδυνη, μη ρυθμιζόμενη αγορά στην οποία χρησιμοποιούνται η βία και ο εκφοβισμός.
«Όταν τελείωσε η απαγόρευση του αλκοόλ, ο Αλ Καπόνε ξέμεινε από δουλειά την επόμενη μέρα», λέει ο Stephen Downing, πρώην Υπαρχηγός  της Αστυνομίας του Λος Άντζελες. «Η δική μας πολιτική για τα ναρκωτικά –συνεχίζει- είναι πραγματικά κατά της δημόσιας ασφάλειας και υπέρ των καρτέλ και των συμμοριών, επειδή τους κρατά στην επιχείρηση.»
«Στη θητεία μου στα σύνορα, είδα κυριολεκτικά τόνους  μαριχουάνας να έρχονται  από το Μεξικό», λέει ο Jamie Haase, πρώην ειδικός πράκτορας στο Τμήμα Μετανάστευσης  και Τελωνείων της Homeland Security. «Ο ανταγωνισμός επί των κερδών που θα προκύψουν από αυτήν την παράνομη βιομηχανία έχει οδηγήσει στο θάνατο δεκάδες χιλιάδες άτομα, καθώς και σ’ ένα συνεχώς αυξανόμενο ποσό της βίας που διεισδύει ​​στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου το Υπουργείο Δικαιοσύνης εκτιμά ότι το μεξικάνικο καρτέλ τώρα δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 1.000 πόλεις της Αμερικής.»

2. Οι μπάτσοι θέλουν να επικεντρωθούν σε εγκλήματα που βλάπτουν πραγματικά θύματα.
Κατά την τελευταία δεκαετία, η αστυνομία έκανε πάνω από 7 εκατομμύρια συλλήψεις για μαριχουάνα, 88% από τις οποίες μόνο για κατοχή. Το 2010, οι πολιτείες δαπάνησαν 3,6 δις δολάρια για τον πόλεμο κατά του «χόρτου», με τους έγχρωμους να έχουν σχεδόν τετραπλάσιες πιθανότητες σύλληψης από τους λευκούς. Αυτό είναι σπατάλη πολύ χρόνου και πόρων της αστυνομίας, λέει ο πρώην Αρχηγός της Αστυνομίας του Seattle,  Norm Stamper.
«Είχα συλλάβει έναν 19χρονο στο σπίτι των γονέων του για την κατοχή μιας πολύ μικρής ποσότητας μαριχουάνας, και τον έβαλε στο πίσω κάθισμα του περιπολικού, αφού είχε κλωτσήσει την πόρτα του», θυμάται ο Stamper. Πηγαίνοντας τον κρατούμενο στη φυλακή, λέει, «συνειδητοποίησα ότι θα μπορούσα να ασχολούμαι με πραγματικό έργο της αστυνομίας, αλλά θα παραμείνω «εκτός» για αρκετές ώρες για να ασχοληθώ με τα διαδικαστικά της σύλληψης. Ήμουν μακριά από τους ανθρώπους που είχα προσληφθεί για να υπηρετώ και δεν μπορούσα να σταματήσω έναν απερίσκεπτο μεθυσμένο οδηγό από τον δρόμο ή να ανταποκριθώ σε μια διάρρηξη  ή να παρέμβω σε περιστατικό ενδο-οικογενειακής βίας».
«Με λίγα λόγια –προσθέτει- η σύλληψη για μια απλή υπόθεση μαριχουάνας δεν ήταν πλέον, για μένα, το πραγματικό έργο της αστυνομίας.»

3. Οι μπάτσοι θέλουν ισχυρές σχέσεις με τις κοινότητες που εξυπηρετούν.
Ο βετεράνος της Δίωξης Ναρκωτικών της Βαλτιμόρης, Neil Franklin,  λέει ότι η επικράτηση των συλλήψεων για μαριχουάνα, ιδίως μεταξύ των κοινοτήτων που χαρακτηρίζονται από το  «χρώμα», δημιουργεί ένα «εχθρικό περιβάλλον» μεταξύ της αστυνομίας και των κοινοτήτων που εξυπηρετούν. «Η μαριχουάνα είναι ο νούμερο ένα λόγος αυτή τη στιγμή που χρησιμοποιεί η αστυνομία για να ερευνά ανθρώπους  σε αυτήν τη χώρα», λέει. «Η μυρωδιά και μόνο της μαριχουάνας δίνει στους αστυνομικούς ενδεχόμενο αίτια για να ερευνήσει εσάς, το αυτοκίνητό σας, ή το σπίτι σας.»
Η νομιμοποίησή της, λέει ο Franklin, θα μπορούσε να οδηγήσει σε «εκατοντάδες χιλιάδες λιγότερες αρνητικές επαφές μεταξύ αστυνομίας και πολιτών. Αυτή είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για τις ομάδες επιβολής νόμου ώστε να ξαναχτίσουν κάποιες γέφυρες με τις κοινότητες-  κυρίως με φτωχούς, μαύρους και λατίνους.»
«Πάρα πολλοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στον πόλεμο για τα ναρκωτικά σε αντίθεση με την προστασία και εξυπηρέτηση των κοινοτήτων τους.», συμπληρώνει.

4. Ο πόλεμος κατά του «χόρτου» ενθαρρύνει κακές – ακόμα και παράνομες – αστυνομικές πρακτικές.
Ο Downing λέει ότι τα χρηματικά κίνητρα για συλλήψεις των ναρκωτικών, όπως η δήμευση των περιουσιακών στοιχείων και ομοσπονδιακές επιχορηγήσεις, ενθαρρύνει μια στάση όπου η αστυνομία θα κάνει συλλήψεις , με οποιοδήποτε μέσο είναι απαραίτητο, από επιδρομές της στρατιωτικοποιημένης SWAT, μέχρι την πληρωμή πληροφοριοδοτών που παραδέχονται ότι ψεύδονται. «Το συνολικό αποτέλεσμα είναι ότι χάνουμε έδαφος όσον αφορά στον παραδοσιακό ρόλο του «ειρηνοποιού» και της προστασίας της δημόσιας ασφάλειας και μεταμορφώνουμε τους αστυνομικούς των τοπικών τμημάτων σε πολεμιστές κατά των ναρκωτικών», λέει ο Downing.
Οι ποσοστώσεις και η πίεση για τους αξιωματικούς να κάνουν συλλήψεις ναρκωτικών –από τα οποία κερδίζουν μέσω ομοσπονδιακής χρηματοδότησης –ενθαρρύνουν τις παραβιάσεις της Τέταρτης Τροπολογίας με παράλογες έρευνες. Το Αστυνομικό Τμήμα της Νέας Υόρκης, για παράδειγμα, «μπουζουριάζει»  πάνω από 500.000 άτομα το χρόνο, στη συντριπτική πλειοψηφία τους νέους και έγχρωμους – «δημιουργώντας» έτσι τη βάση για ομοσπονδιακές αγωγές που αμφισβητούν αυτήν την πολιτική για λόγους συνταγματικής τάξης.  Ενώ ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ υπερασπίστηκε το «μπουζούριασμα» ως τρόπο για να απομακρυνθούν τα όπλα από το δρόμο, στην πραγματικότητα, είναι πιο συχνό να χρησιμοποιείται για να συλλάβει τα παιδιά με μικρές ποσότητες μαριχουάνας. Ο  Stamper προσθέτει ότι η νομιμοποίηση θα επιτρέψει στους αστυνομικούς «να δουν τους νεαρούς όχι ως εγκληματίες, αλλά ως μέλη της κοινότητάς τους» – και να αρχίσει να σέβεται τις πολιτικές ελευθερίες τους.

5. Οι μπάτσοι θέλουν να σταματήσουν τα παιδιά από την κατάχρηση ναρκωτικών.
Το γεγονός ότι η μαριχουάνα είναι παράνομη έχει συντελέσει ελάχιστα στο να σταματήσει η χρήση της. Μια πρόσφατη έρευνα από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας διαπίστωσε ότι το 36% των τελειόφοιτων του λυκείου είχε καπνίσει μαριχουάνα τον προηγούμενο χρόνο. Η νομιμοποίησή της  πιθανότατα θα συνεπάγεται  περιορισμούς στο κατώτατο επιτρεπτό όριο ηλικίας για την αγορά της, ενώ την ίδια στιγμή θα παρέχει ποιοτικό έλεγχο για το προϊόν. «Ο μόνος τρόπος που μπορούμε να ελέγξουμε αποτελεσματικά τα ναρκωτικά είναι  να δημιουργηθεί ένα σύστημα κανόνων για όλα», λέει ο Stamper.
«Εάν είστε πραγματικά υπέρμαχος της δημόσιας ασφάλειας, αν θέλετε πραγματικά ασφαλέστερες κοινότητες, τότε δε χρειάζεται πολύ μυαλό για να γίνει αντιληπτό ότι πρέπει να τερματιστεί η απαγόρευση των ναρκωτικών και η μαριχουάνα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ένα ζήτημα υγείας, όπως κάναμε και με τον καπνό», λέει ο Franklin . «Η εκπαίδευση και η θεραπεία είναι οι πιο αποτελεσματικοί και οικονομικά αποδοτικοί τρόποι για να μειωθεί η χρήση ναρκωτικών.»
Από την άλλη πλευρά, προσθέτει Franklin, «Αν έχετε υποστηρίξει ένα σημερινό σύστημα της απαγόρευσης των ναρκωτικών τότε υποστηρίζετε ακριβώς το ίδιο που πράγμα που υποστηρίζουν τα καρτέλ και οι συμμορίες στις γειτονιές. Θα μπορούσατε κάλλιστα να στέκεστε δίπλα τους, ανταλλάσσοντας χειραψία. Διότι ούτε κι αυτοί θέλουν να δοθεί τέλος στην απαγόρευση».
 
(Πηγή: www.rollingstone.com)
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:21